Navrat na hlavni stranu

Festival detske tvorby
Ve dnech od 31. ledna do 3. unora 2005 se konal v torontske Metro Hall a nedaleke budove CBC jiz paty Festival detske tvorby spojeny s aukci detskych praci. Behem vecera na zaver festivalu si mohli ucastnici aukce rozebrat nakoupene detske vytvory. Festivalu se zucastnila i skupinka z Ceske republiky. V uvolnene atmosfere si pritomne deti hraly, malovaly, modelovaly. Videli jsme ukazky tance a take predstavitele mesta podekovali tem, kteri se tohoto projektu zucastnili. Galavecera se zucastnila take mistostarostka Police nad Metuji Ida Seidlmanova s vytvarnici Kvetusi Belanovou a studentkami Monikou Zebischovou a Petrou Benesovou. Behem vecera jsme se pani Belanove zeptali na jeji dojmy z Toronta a poprosili ji o kratky rozhovor:
KB: V Torontu jsme byly od 22. ledna do 6. unora. Byly jsme pozvany pres Ritu Langrovou pani Irene Udo, abychom zde v ceske expozici ukazaly, co delame na druhe strane oceanu. Predvedly jsme take nekolik remesel, kterymi se u nas lide zabyvaji. Hlavne palickovani a praci s dratem. Zucastnily jsme se nekolika workshopu, vcetne jednoho v katolicke skole a take jsme mely sejiti s krajany v kostele sv. Vaclava, kde jsme mely moznost ukazat, co delame ceske verejnosti a kde si navstevnici mohli vyzkouset, jak se pracuje se sustim, s hedvabim, jak se palickuje, jak se dratuje. Mohli si zkusit, jak se dela s rucnim papirem.


ABE: Mne prekvapila nejen kvalita, ale i rozmanitost a mnozstvi veci, s kterymi jste prijeli; jak jste to sem dopravili?
KB: Mely jsme sest objemnych zavazadel a kdyz jsem vazila to posledni, tak jsem zjistila, ze mam zavazadlo pres vahu, musela jsem tedy vyndat nektere osobni veci, abychom dovezly, co nejpestrejsi paletu ruznych remeslnych vytvoru. Jelikoz jsme se zucastnily takove akce poprve, tak jsme nevedely, co mame od toho ocekavat. Navic nezname tichou aukci, u nas se neco takoveho nedela. My mame vetsinou uzavrene vystavy, kdezto tady to bylo otevrene. Chodili sem lidi, kteri sli do prace a pri tom se mohli podivat, co vytvorily deti. Libi se nam hlavne to, ze je to neformalni a myslim si, ze bychom meli udelat neco podobneho v Cechach.
ABE: Cim vas prekvapily kanadske deti?
KB: Ve skolach je vic volnosti. Byly jsme se podivat i ve skolce a prekvapilo nas, jak je to pekne zarizene i to, jak to maji deti rozdelene. Jinak si ale myslim, ze rozdil mezi detmi moc velky neni. Porad jsou to deti. Jsou hrave, snazi se neco vytvorit a chteji se naucit neco noveho.
ABE: Nenarusuji tuto kreativitu a remeslnost dnes vsude pritomne pocitace?
KB: Ano, to pozoruji i u nas. Vidim, ze deti malo ctou, tim padem nerozvijeji fantazii. Hodne deti sedi pred pocitacem, sleduji filmy, ktere nejsou nejlepsi kvality a to vse se projevuje na jejich tvorivosti. Pro deti nejsou nejlepsi spotrebni hracky z umele hmoty. Pro dite je lepsi klacek nebo skladanka, aby se podnitila tvorivost. Je to skoda, protoze kolem nas je spousta veci, ktere rozvijeji tvorivost, ale kdyz se ani ucitele nesnazi, aby tu tvorivost podnitili, tak se s tim da tezko neco delat.
ABE: Co byl vas nejkrasnejsi dojem z Toronta?
KB: Mam zimu rada, takze mne vubec nevadilo tech -23 °C. Jsem prirodni clovek a tak mne oslovil vylet na zdejsi ostrov, ledova trist kousek od velkomesta. Na vysokych budovach mne fascinovalo, co lidske ruce dokazi vytvorit. Clovek si v techto ulicich pripada jako mravenec.
abe

Navrat na hlavni stranu