Navrat na hlavni stranu

NA OKRAJ
Hrst kvetu na hroby
Zachvela se trochu zeme a v rozbourenem mori a v troskach znicenych domu a vyrvanych stromu naslo smrt snad 200 000 lidi, desetitisice zranenych zapasi o zivot, miliony v minutach ztratili domov i rodinu a jejich zivoty jsou poznamenany navzdycky. Potrebovali-li jsme dukaz o krehkosti a pomijivosti naseho pobytu na teto zemi, asijska epizoda (epizoda pod zornym uhlem vesmiru a vecnosti) nam ho stedre dodala. Ale dala nam i nadeji v mohutne odpovedi, kdy snad kazda zeme na zemekouli pomohla a potvrdila viru ­ nedavno znovu formulovanou Vaclavem Havlem ­ ze vselidsky pocit sounalezitosti muze lidstvo spasit od sebevrazedneho pochodu k zaniku. A jestlize jsme v tvarich lidi videli temer neunosne utrpeni, mohli jsme se take poklonit pred skoro plachou dustojnosti lidi, kteri z trosek domu odnaseji mrtve. Na spolecne hroby tech mrtvych pomyslne hazim hrst cervenych a bilych kvetu.
Ale smrt chodi i kolem nasich domovu. V poslednich tydnech jsme se rozloucili s Jaromirem Pavlinkem, Jaromirem Bartoskem a Andrew Svobodou.
***
Za Jaromirem Pavlinkem
Jaromir Pavlinek prisel do Kanady se svymi rodici po komunistickem puci v unoru 1948 a brzy po prichodu do Toronta se zapojil do krajanske prace, ktera tehdy byla soustredena v Masarykove hale na Cowan Avenue. Byl zvlast cinny v Sokole a v moravske folkloristicke skupine, s nimiz se pravidelne zucastnil akci v Kanade a ve Spojenych statech.
Se svym bratrem Otou se podilel na zvelebeni farmy tehdy zakoupene ve Scarborough, dnesnim kulturnim a rekreacnim stredisku znamem jako Masaryktown, byl naruzivym rybarem, miloval prirodu a nejstastneji se asi citil na chate.
Posledni cast sveho zivota stravil stastne s Kvetou Trianovou, s niz sdilel lasku k rodne zemi a s niz pracoval v krajanskych organizacich. Zemrel necekane po zdanlive uspesne operaci dva tydny po sokolskem bazaru, jehoz se aktivne zucastnil, usmevavy a v dobre nalade.
Zadusni msi slouzil Rev. Libor Svorcik a za Sokol a pratele v krajanskych organizacich se s nim rozloucil Jan Waldauf, na jehoz projevu je tato crta zalozena.
***
Za Jaromirem Bartoskem
Clovek muze mezi nami zit desitky roku, chodit mezi nas do kostela a na zabavy a nevime o nem nic. Ani to, ze umrel. Pred tremi tydny jsem z byvale Kampelicky dostal dotaz, jest-li jsem znal nejakeho pana Bartoska. Pan Bartosek pry umrel a Public Trustee hleda clena jeho rodiny, aby mohl byt zarizen pohreb a vyrizena pozustalost. Mne ale kancelar Public Trustee sdelila, ze pan Bartosek ma dceru, zijici mimo Kanadu a ze pan Bartosek jiz byl zpopelnen a pohrben. Tataz kancelar odmitla panu farari Svorcikovi sdelit jakekoliv podrobnosti.
Kdo tedy byl Jaromir Bartosek? Clovek, ktery mezi nas chodil casto do kostela, na zabavy, na pohrby. Stedre podporoval nase organizace a krajanske akce. Choval se pokorne a vdecne prijimal sebemensi uznani. Jinak vsechno, co o nem vim je, ze mel potize se svymi sousedy. Ostatni, s nimiz jsem o nem mluvil, nevedeli o nic vic. Zrejme nezvykle hodny, tichy a pokorny clovek, ktery mezi nami tise zil desitky let a stejne tise odesel. Tak tise, ze jme to ani nepostrehli. Jsme vsichni vinni lhostejnosti nebo to byl respekt k privatnosti jeho zivota, ktery nam nedovolil se k nemu priblizit? Mozna trochu obojiho. Ale budu ho dlouho v duchu videt s pocitem viny a smutku. Zadusni mse za Jaromira Bartoska bude slouzena v kostele Sv. Vaclava v Torontu v sobotu 29. ledna 2005 ve 12.00 hodin.
Josef Cermak
***
Vanoce 2004
Andrew Svoboda nam odesel


Nadejny, talentovany a uspesny mlady skladatel odesel uprostred tvurci prace a intenzivniho studia. Andrew, Ondra, Ondrej Svoboda byl mlady muz neobycejneho hudebniho nadani, ktery rozvijel svuj talent uprostred krasneho rodinneho prostredi, ktere mu davalo pevny lidsky a intelektualni zaklad.
Rodice od detstvi umoznovali zakladni hudebni vzdelani obema synum, Ondrovi i Misovi. Ondrej studoval klavir, kde projevoval mimoradne hudebni nadani a slozil uspesne nejvyssi zkousky teoreticke i prakticke pri Royal Conservatory of Music v Torontu. Studium na stredni skole ukoncil v r.1995 vytvorenim originalniho muzikalu "Earth Angels" na namet historicke udalosti, vybuchu municni lode v Halifaxu, N.S. v roce 1917. Pres prazdniny, a na vyzvu reditele skoly si vybral tema, napsal libreto, slozil hudbu, nahral ji na syntetizer, nacvicil studenty, dirigoval, a cele vystoupeni hudebne doprovazel.
Po ukonceni stredni skoly v Burlingtonu byl prijat pro obor klasicke skladby na hudebni fakulte McGill University v Montrealu. Tam take dale pokracoval ve studiu klaviru. Uz v prvem rocniku mu bylo nabidnuto, aby zhudebnil poeticke libreto zname Montrealske autorky May Cutler. Tak vznikl Ondrejuv druhy muzikal "Aah-Pootee" (eskymacke jmeno pro snih), hudebni pohadka z Kanadskeho severu pro male i dospele. Predstaveni s desiti reprizami bylo uvedeno na Montrealskem hudebnim festivalu v r. 1998 a v New Yorku v "off-Broadway" produkci v r. 2000, take desetkrat. Tak se 23ti-letemu mladenci, po otci ceskeho, po matce cinskeho puvodu, otevrel hudebni svet na nejvyssi urovni.
Muzikaly ale neminily byt Ondrovou hlavni skladatelskou cinnosti. Jeste za sveho bakalarskeho studia se stal pro rok 1999-2000 "Student Composer-in-residence" a vytvoril mohutny spiritualni choral Maran Atha predvedeny universitnim sborem na McGill, a pozdeji Ottawskou choralni spolecnosti. Nasledovala orchestralni skladba "Rhapsody" a rada mensich skladeb zavazneho hudebniho charakteru.
Sve magisterske studium na teze fakulte prerusil rocnim studijnim pobytem v Parizi, kde v komisi Radio France slozil skladbu "Elevation" pro velky orchestr, za kterou ziskal prvni cenu l'Ecole Normale Superieur de Musique de Paris.
V r. 2003 ziskal na McGill Master degree za monodrama "Martin Streda" pro baryton a 8 nastroju. Jde o dusive drama z Jachymovskych uranovych lagru v byvalem rudem Ceskoslovensku.
Pro r. 2004 Kolumbijska universita v New Yorku, jedna z nejprednejsich svetovych ucilist, prijala pet studentu ze 106 uchazecu. Ondrej byl prijat jako jediny ne-American pro doktorske studium v oboru moderni klasicke skladby. Vrhl se do prace s elanem a s ambici zaradit se do prednich rad soucasnych skladatelu. Sam rikal, ze seminarni diskuse a tvurci zivot na "Columbia University" mu dava moznost zamyslet se nad novymi smery, hledanim nove cesty hudebniho projevu pri zachovani vlastni identity v hudebnim melodickem vyrazu.
Uprostred tohoto ziveho, optimistickeho a tvoriveho elanu byl neocekavane zasazen osudem. Travil sve letosni vanoce u rodicu v Burlingtonu, a uprostred telefonniho rozhovoru se svou milou v Parizi se mu zastavilo srdce a nepodarilo se je ozivit. (Jde o vzacny pripad srdecniho selhani i u lidi zcela zdravych, pro ktere zatim nema lekarska veda vysvetleni.) Zivot mladeho nadejneho skladatele, ktery byl hrdy na svuj cesky puvod tim byl podtat a sfouknut jako plamen svicky. Mel toho tolik na srdci k hudebnimu sdeleni v novych a zajimavych barvach a najednou konec. Jeho nahly a naprosto prekvapivy odchod je nepochopitelny, a krute bolestivy.
Chtela bych timto vyslovit nejhlubsi soustrast Ondrejovym rodicum a cele rodine. Je to ztrata pro vsechny nezmerna a bolest nevyslovitelna. Buh vas potes! Andrew byl chlapec neobycejnych kvalit nejen hudebnich ale i osobnich, ktery si zaslouzi velkeho respektu a obdivu. Jeho vyrovnanost, zodpovednost, rovny charakter, aristokraticka elegance a skromnost tvorila ramec jeho osobnosti.
Andrew byl jeden z mych nejnadanejsich zaku v obdobi me 50ti lete ucitelske cinnosti. Nesmirne jsem si ho vazila. Stale nemohu uverit, ze jsem se s nim videla naposledy pred tydnem, pri vanocnim setkani mych byvalych zaku roztrousenych po ruznych universitach, a kdy nam zajimave vypravel o svych newyorkskych studiich a budoucich planech. Rano, 29. prosince 2004 dotlouklo jeho srdce v nedozitych 28 letech.
Dagmar Rydlova-Ottova
***
Zahynul Jindrich Mayer
Ke smutnym zpravam z letosnich vanoc patri i tragicka automobilova nehoda trenera kanadskych skokanu na lyzich Jindricha Mayera. Mayer prisel do Kanady z CR pred osmi lety a pripravoval kanadske skokany pro OH v roce 2010 ve Vancouveru. Jako trener byl mezi sportovci velice oblibeny. Pri nehode byly vazne zraneny i jeho ctyri deti.

Navrat na hlavni stranu