Navrat na hlavni stranu

Z Toronta
Klepy

Pred dvema tydny vysla v Torontu knizka pro deti The Underground Reporters. Knihu napsala Kathy Kacer, jejiz rodice emigrovali do Kanady z Ceskoslovenska v roce 1950. (Nakladatel The Second Story Press - Toronto)
Tato kniha je o mem detstvi v okupovanem Ceskoslovensku v letech 1940 a 1941. Odehrava se v Ceskych Budejovicich. V roce 1940 mi bylo deset let a muj zivot byl velmi chudy, presto jsme vydavali casopis zidovske mladeze Klepy. Obsahoval basnicky v krasne cestine, povidky, humor, sportovni zpravodajstvi, polemiku, fotografie a nadherne ilustrace. Vsech 22 cisel (kazde v jednom exemplari) se zachovalo. V roce 1989 jsem Klepy poprve od roku 1941 spatril. Pouze ctyri procenta Zidu z Ceskych Budejovic valku prezilo (ja byl ten nejmladsi).
John Freund
***
Chanuka
V prosinci budou Zide na celem svete i v Torontu oslavovat vesele svatky - Chanuku, coz znamena vysveceni. Jedna se o zasveceni Chramu v Jeruzalemu v 2. stoleti pred Kristem. Po zniceni chramu a hroznem krveproliti pod rimskymi vojaky podarilo se Zidum obnovit modlitby v Chramu. Olej do lampy byl vsak jen na jeden den, diky zazraku, ktery se stal, vsak vydrzel osm dni. Proto svatky pri kterych se zpivaji pisne a zapaluji svicky trvaji osm dnu.
John Freund
***
Z kostela svateho Vaclava
Pulnocni mse se letos kona 24. prosince ve 23:00 a Silvestrovska zabava, ktera se mela byt 31. prosince nebude. Presny rozvrh vsech vanocnich bohosluzeb prineseme v pristim cisle.
***
Z kostola sv. Lukasa
Rozhodli sme sa voviest Vas do sviatocnej nalady Vianoc pasmom slovenskeho slova a hudby pod nazvom Nesiem vam noviny. Pozyvame Vas teda do kostola Sv. Lukasa na 3200 Bayview Ave. v Toronte na sobotu, 11. decembra, o 19. hodine. Prosime, pozvite aj svojich priatelov.
Valeria Tothova za KZUD
***
Mikulas na bazaru


I letos se konal v hale kostela sv. Vaclava predvanocni bazar. Nezvratny signal, ze se vanoce blizi. Mezi deti prisel Mikulas s certem a andelem.
***
Eda Vokurka v TV Ontario, v Montreal Bistro a na Masaryktownu
Houslista Eda Vokurka se objevi v nekterem prosincovem nebo lednovem poradu "Studio-2", episoda "On Stage",ktery uvadi Steve Paikin. Tento program je kazdy ctvrtek ve 20 hodin a opakovan je v 23:30 a nasledujici den ve 14:30. Rovnez zajimave vystoupeni bude pred vanocemi ve stredu 22. 12. 2004 a ve ctvrtek 23. 12. 2004 v klubu Montreal Bistro na rohu Parliament a Queen St. E. Pokud chcete Edu videt v ceskem prostredi tak vystoupi na Masaryktownu 17. prosince 2004.

Navrat na hlavni stranu