Navrat na hlavni stranu

Zambie Radky Tesarove
V techto dnech vystavovala v kavarne L'Art sve obrazy ze Zambie Radka Tesarova. Behem patecniho vecera meli navstevnici moznost nejen prohlednout si jeji obrazy, ale take si poslechnout hudbu. Radka a jeji pratele totiz zahrali na klavir a my jsme male prestavkyvyuzili k tomu, abychom se ji zeptali, kdy tyto obrazy vytvorila.
RT: Jsou to nove veci. Ze Zambie jsem se vratila koncem rijna a stravila jsem tam pul roku.
ABE: Kolik veci jsi tam vytvorila?
RT:
Asi dvacet obrazu. Oleje a acrylove malby. Dale jsem udelala radu kreseb, ale to byly pouze pomocne prace.
ABE: Proc prave Zambie?
RT:
Kdybych se mela rozhodovat sama, tak bych si Zambii asi nevybrala, ale hlavnim duvodem byl muj pritel, ktery odtamtud pochazi. Zname se uz dva roky. On prijel za mnou do Cech. Ja jsem byla za nim v Zambii a ted vystavujeme spolu v Kanade. ABE: Co mate spolecneho a v cem se naopak lisite?
RT:
Jsme si podobni v tom, ze spatne snasime kritiku, ale navzajem ji vyzadujeme. Richard se neboji pouzivat hodne barev, zatimco ja jsem opatrna, pouzivam jemnejsi barvy. Naucila jsem se od nej urcite odvaze a doufam, ze i ja jsem ovlivnila jeho.
ABE: Pouzivas pri malovani v terenu fotoaparatu, nebo mas pocit, ze musis mit primou zkusenost a malovat na miste?
RT:
Pouzivam hodne pamet. Kdyz mam malovat realisticky, tak jsem nejradeji primo na miste. Podle fotografie me malovat tolik nebavi. Ted v Africe jsem zjistila, ze fotografii mohu pouzivat a pak si i mohu vic hrat s tvarem a barvami. Podle fotografie lze malovat, pokud umelec maximalne vyuzije sve tvorivosti a predstavivosti. Nemusi to byt vsak presne podle fotografie.
ABE: Vznika pri tvorbe urcity vztah mezi umelcem a tim, co zobrazuje?
RT:
Urcite, ale nekdy zacnu nejakou krajinu a pak ji zmenim podle sve fantazie a udelam z ni neco jineho. Nekdy zmenim stromy, ale pri tom se snazim zachovat atmosferu krajiny.
ABE: Jak na tebe pusobily barvy v Zambii? Clovek ma pocit, ze v Africe neni moc zelene.
RT:
Myslela jsem si, ze Afrika je vysusena. I podle vypraveni to tak vypadalo, ale ve skutecnosti jsem tam nalezla neuveritelne svezi barvy. Tim, ze puda je zbarvena do cervena vznika neuveritelna barevnost. Je tam hodne zelene. Lidi se oblekaji barevne a diky tomu, ze maji cernou plet obleceni na nich vypada neuveritelne krasne. Krasne zelene stromy se meni v dobe, kdyz my mame jaro, protoze tam je podzim. Prave barevnost inspiruje umelce.
ABE: Presto na obrazech nevidim zadnou postavu?
RT:
Udelala jsem tam nekolik portretu, ale ty jsem tam zatim nechala. Na dvou obrazech jsou postavy z dalky. Par obrazu jsem udelala na aukci pro polo. Zkusila jsem to, prestoze jsem nikdy nemalovala kone a nikdy nevidela polo. Byla jsem mile prekvapena vysledkem. Vznikly z toho spis abstrakce, ale dala jsem do toho take kus sebe. Nakonec jsme vsak aukci nestihli.
ABE: Kde jste tam zili?
RT:
V Livingstonu, coz je male mestecko, nedaleko Viktoriinych vodopadu.
ABE: Jaky byl vztah domorodcu k tomu, co jsi malovala?
RT:
Nam se podarilo udelat pouze jednodenni vystavu a to bylo jeste v hotelu pro turisty. Reakci jsem mohla pozorovat u nas doma, kam chodili mistni obyvatele, kteri jsou uprimni a kriticti. Byla jsem rada, kdyz jsem videla jejich pozitivni reakce.
Pokud byste chteli obrazy videt, vystava potrva do 3. prosincev Cafe L'ART, 2060 Dundas St. W. Jinak mate moznost na internetu: www.radutesaro.com.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu