Navrat na hlavni stranu

Hucin a stenajici Dnepr
Na Ukrajine se to mele. Narod je rozdelen, redaktori v dennim tisku maji o cem psat, zatimco tydeniky museji byt opatrne, protoze nikdo nevi, jak to bude vypadat za nekolik hodin natoz dnu. Zapad Ukrajiny je oranzovy pro Juscenka, vychod fandici Janukovicovi je modry. Zde byva zvykem, ze pravice je modra, zatimco levice jde spise do cervena. Nejen ze doslo ke zmateni barev, ale sdelovaci prostredky nam zalezitost podavaji jaksi i bez odstinu sedi - cernobile, coz samo o sobe vzbudi v stouralovi jako jsem ja, podezreni. Z Bileho domu, kde maji maslo na hlave pri prepocitavani hlasu z roku 1999, radeji na slunce nechodi.
Geograficke politicke rozdeleni se stalo necim normalnim, jak v USA (zjednodusene: republikanske vnitrozemi a pro demokraty volici staty na zapade, severu a severovychode Spojenych statu), tak i na Ukrajine. Neni tedy vylouceno, ze takoveto rozdeleni pujde v budoucnu i po Dnepru napric Ukrajinou. Proevropsky zapad dostane jednu cast, Rusko druhou a bude to. Mozna, ze bychom meli zmenit i evropske hranice.
Volani po silne vlade se neozyva jen z vychodni Ukrajiny, ci z Ruska, vetsi pravomoci chce dnes prakticky kazda vlada. Stanislav Gros, jakmile se dostal k moci, spechal hned se zadosti o pridani penez pro policisty. Poradek musi byt a ODS vola po stabilni vlade.
I kdyz se terorismus v Kanade objevil naposledy snad v prvni polovine osmdesatych let, prijaly se nedavno protiteroristicke zakony. Ve Spojenych statech se pred volbami objevovaly jako predpoved pocasi barevne stupne nebezpeci, ktere oznacovaly moznost teroristickeho utoku. Je zajimave, ze od 2. listopadu 2004 se toto nebezpeci neobjevilo ani jednou. Uz nas neprekvapuje, ze v boji proti terorismu se pouziva odposlechu telefonnich hovoru. Neprekvapuji nas ani tajne procesy.
Kdysi, kdyz jsem pracoval v Novem domove, napsal jeden z mych spolupracovniku uvahu na tema, jestli ma RCMP pravo odposlouchavat telefonni hovory. Odpoved znela, ze ano, pokud to slouzi boji proti komunismu. Namitl jsem, ze nejlepsim bojem proti komunismu je jistota obcanu, ze si policie nic takoveho nemuze dovolit.
Temer denne se spravedlive rozhorcuje denik Sport nad uplatnymi ceskymi (ale i slovenskymi) fotbalovymi rozhodcimi. Prinasi zapisy odposlechu techto zkorumpovanych ptacku. Kuriozni je, ze mnohdy pry vysolily penize oba kluby jen proto, aby je rozhodci neposkodil a sudi pak piskal objektivne. Sportovci podepisuji petici "Zachovejte fotbal, odejdete!" Jiste, pocinani rozhodcich bylo krajne nemoralni, ale je eticke pocinani deniku Sport?
Silna vlada totiz chce, aby ji nikdo nevidel pod poklicku. Cesky prezident Vaclav Klaus se spravne rozciluje pri prohlaseni jineho prezidenta (policejniho), ze odposlechy jsou beznou praxi. Problem je v tom, ze to bude trvat pouze tak dlouho, dokud neni ODS sama u moci.
Zcela chapu rozhorceni mnohych lidi, ze s Vladimirem Hucinem by mel byt verejny proces. Prestoze nejsem presvedcen, ze byvaly dustojnik BIS je nevinny, souhlasim s nimi. V minulosti jsem zazil spoustu verejnych procesu, kdy do soudni mistnosti se mohlo pouze na vstupenky, ale nikdo nikomu nerekl, kde tyto vstupenky je mozne dostat. Lze namitnout, ze u neverejneho procesu tento problem odpada. Misto vstupenky je zapotrebi pouze bumazky, ze osoba je proverena.
Vaclav Klaus nedavno v Torontu rekl, ze nemuze mit nekdo dvoji obcanstvi. Demagogicky to prirovnal k tehotenstvi. Bud zena tehotna je nebo neni. Podle Klause bud clovek nalezi k jedne zemi nebo do jejiho spolecenstvi nepatri. A posetili navstevnici tomuto blabolu jeste zatleskali. Je zapotrebi zcela jasne rici, ze jsou urcita prava, na ktere by mel mit jedinec narok za kazdych okolnosti. Jednim z nich je pravo na obcanstvi, ktere mu nikdo nesmi odeprit. Mezi temi pravy by melo byt i pravo na verejny proces a pravo na soukromi. Pokud jsou nam tato zakladni prava upirana, je nebezpeci, ze prijdeme i o prava, ktera jsou mene dulezita.
Jde na Ukrajine o lidska prava nebo jde o souboj nacionalistu ze zapadni Ukrajiny s prorusky smyslejici skupinou na vychode. To zustava otazkou. Nekdy se dostane diktator k moci demokratickou cestou, jindy podvodem. Nekdy se zase stane, ze se nedemokratickou cestou dostane k moci i osviceny monarcha, ale ten to zase jako Misa Gorbacov nema dobre u prosteho lidu, protoze na prosty lid je zapotrebi prisnost. Pokud se vsak obe strany na Ukrajine dohodnou bude to potvrzenim toho, ze se veci daji resit nenasilnou cestou.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu