Navrat na hlavni stranu

Dobry napad se zrodil pred deseti lety
"Jeste jsem to stihl, pritahl jsem s sebou nejake knizky", vitezoslavne ohlasuje svou pritomnost jeden pan. Pred nim to udelalo mnoho lidi obdobnym zpusobem. Jenze knihy stacily jeste projit odbornou selekci, aby se na stoly dostalo opravdu jen to hodnotne. Nekdy se bohuzel stane, ze se v krabicich objevi doslovne brak. Pak je to jenom prace pro selektorku, ktera nemuze jinak, nez je poslat dale tam, kam patri. Nastesti ale vetsinou ty knizky za to stoji.
V den D se jich chapou ochotne ruce, aby je vylozily na stoly v kulturni mistnosti restaurace Praha na Masaryktownu, kde prochazeji dalsim a prisnejsim vyberem milovniku knih.
"Mate tady neco o Slovensku?" "Nasli jste nekdo druhy dil?" "Nenasli bychom tady citanku, chceme, aby nase deti umely cesky i slovensky," dotazuji se anonymni tiche hlasy zajemcu o doplneni svazku jiz pred chvili nabytych. V mistnosti, kde se ten raj knih, jak jej po capkovsku nazvala reziserka Brigita Hamvasova, zatimco hlavni organizatorka a autorka "prekupovani" pouzitych knih Julie Novotna Knizni nedeli, se jenom septa. Rekla bych posvatne septa, protoze ctenarova soustredenost na obsah slov je neco jako ozdravujici spanek. Nikdo jej nesmi vyrusit.
A tak stejnym zpusobem jako onen posledni balik s knizkami, nalezl misto i onen tisic, v nichz si kazdy mohl najit neco pro sebe ­ zahradkari, kuchari a labuznici, zajemci o historii, kutilove, sberatele encyklopedii, pochopitelne i mali skolacci ci mladsi deti. Ty knizky v ceskem a slovenskem jazyce mely vysadu byt uskladany na stolech, v jinych jazycich polehavaly v bednach pod stoly. Ale kazdy z tradicnich hostu uz toto pravidlo zna. A take vi, ze vedle techto knizek je mozne nalezt treba i gramofonove desky. Tentokrate tam byly v nabidce dokonce i Matuska, Suchy a Pilarova ­ bezesporu je tam vytlacila novodoba CD - a cela rada del znamych klasiku. Na rozdil od teto nedele 24. rijna ­ ta predchozi mela vice nabidek z oblasti lidskeho zdravi a zdraveho stravovani. Ale tak uz to chodi. Jednou to, podruhe zase ono. A snad i proto je takova knizni nedele i nedeli dobrodruznou. Nikdo dopredu nevi, co mu prinese. I kdyz nutno dodat, ze nejeden takovy trpelivy sberatel si za tech deset let, co se poradaji, poridil cele sbirky autoru.
Takze, komu podekovat nyni? Vlastne porad tem stejnym lidem ­ vedle Julie Novotne a nekolika ochotniku take pani Jane Sadek a pani Danusce Janoudove, clence MMI (a jeho boardu). Jedna jiz sest let "drzi" ruku na pokladne, ta druha s usmevem ­ jako vzdy ­ sleduje okolni cvrkot, co kdyby bylo zapotrebi artikl prerovnat ci doplnit, anebo ten "centovy" nakup (mala knizka za padesatnik, vetsi za dolar a ta nejvetsi za dva) napakovat do tasek , a take se musi prohodit rec s milymi znamymi a treba se pochlubit i tim, jak je to dvojnasobne prababickovani naramne krasne Jednoduse receno, knizni nedele jako vysita. Tem, co se dusicka tetelila nad vyberem, maticka priroda nadelila jeste jednu radost ­ krasny slunecny den a nepreberne mnozstvi podzimnich barev. Prijdte priste take, tentokrat bude rec o vybarvovani jarnim
Text a foto Vera Kohoutova

Navrat na hlavni stranu