Navrat na hlavni stranu

Hudbe se venuje od svych peti let
Pavel Kaspar o jine volbe ani neuvazoval

S touhou po profesionalnim muzicirovani vlastne vyrustal. Mel k tomu ty nejlepsi predpoklady: "Maminka hrala na klavir, tatinek na housle," zavzpominal Pavel Kaspar s usmevem, ktery vysedaval za klavirem jiz od svych peti let. Proc zrovna propadl tomuto hudebnimu nastroji? Vzdyt to mohly byt housle anebo pianistou oblibene violoncello, ktere ma k lidskemu hlasu tak blizko.
"Mozna to bylo tim, ze tatinek mel velice pekne housle a jak jsem se tak po nich sapal, mohl jsem natropit velkou skodu, zatimco klavir byl bytelny a maminka byla vuci memu sapani se po klavesach mnohem shovivavejsi... ne ale vazne ­ duvod spociva v pro me jednoznacnem kouzlu vyjadrovacich schopnosti klaviru ­ je harmonicky a nabizi velke moznosti.
Pianista se narodil v Ostrave, kde take vyrustal a kde procitil svoje prvni doteky hudby. Nikdy nebyl na pochybach, ze se bude hudbe venovat i profesionalne, ac jej jeho prakticky tatinek poslal na gymnazium, aby mel neco v ruce pro pripad, kdyby. "Jenze mne to nevadilo, bral jsem to jako prestupni stanici do sveta hudby," usmal se Pavel. Jenze ani po absolvovani stredni skoly to nebylo tak jednoduche. Nemel ten spravny puvod, takze by ho Praha nepozvala ani ke zkouskam, proto mu poradili, aby se na prazskou AMU dostal oklikou: pres bratislavskou AMU. A tak se take stalo. Proto ma jeho vysokoskolska studentska draha takovou divnou okliku. Ale v te dobe nebyl sam. Nicmene i Prahu nakonec opustil, aby zakotvil v Mnichove. Prijel tam tehdy neprilis dobre vybaveny nemcinou a temer bez penez. Jen v srdci mel velikanskou nadeji, ze tam svuj talent rozvine a uplatni. Tak nejak tomu nahoda chtela, ze se trefil prave do obdobi prijimacich zkousek. Ty udelal a nastoupil na studia, ktera si ovsem musel sam hradit. A tady si prozil svoje peklo. Po nocich ne za klavirem po kavarnach ­ i kdyz je uprimne ma rad a dodnes si obcas do nejake vyjde, ale ne jako muzikant, nechtel si zkazit techniku ani vytribeny sluch - ale po ruznych kuchynich za hromadu nadobi. "Jednou se mi tak podarilo pribehnout na nocni ve fraku a personal se nestacil divit, mysleli si, ze jsem padly na hlavu..., ale vsechno jsem preckal a vysokoskolska studia v roce 1989 dokoncil." Nu a v Mnichove zapustil koreny.
Se svou rodnou vlasti ale nadale udrzuje dobre vztahy. Ne jen pro to, ze na Hukvaldsku ziji jeho rodice. Ale jako profesional ma prirozeny zajem byt v kontaktu s hudebnim denim. A tak jeho jmeno nejcasteji spojujeme s telesem Duo Moravia, v nemz hraje s dalsim solistou , vynikajicim ceskym violoncellistou Jirim Hanouskem. Hostuje take v Prazskem kvartetu: "...je to hezka prace, pokud clovek hraje s dobrymi kvartety, a ja na takova mel opravdu stesti. Hrat jako solista s orchestrem je snad to nejtezsi. Treba takove Prazske jaro, kde jsem byl take hostem ci na Janackove festivalu ­ ale vzdycky je prace s orchestrem velice zajimava, podnecuje cloveka k uplne jinemu nahledu na vec. A me to vzdycky obohacuje."
Pavel Kaspar na veceru Nocturen na Masaryktownu, ktery se v ramci zahajeni 4. rocniku uskutecnil v nedeli 9. rijna, predstavil Mozartovymi Variacemi na menuet a pak nasledovaly skladby jen ceskych skladatelu, coz bylo v Roce ceske hudby (ktery si letos v Cesku pripominaji), velice prihodne. A tak vedle Zimnich nocnich pisni Vitezslava Novaka (1870-1949) posluchaci slyseli kratke klavirni skladby prvni casti Po zarostlem chodnicku Leose Janacka (1854-1928) a Tri ceske tance Bohuslava Martinu (1890-1959). Tady si dovolim se na chvili pozastavit u jednoho faktu: zatimco u vsech ostatnich klavirnich skladeb umelec hral bez not, u B. Martinu o otaceni listu pozadal. Proc? Vzdyt umelcova hudebni pamet je vynikajici, dokaze bez not zahrat az tri koncerty (opet zazertoval, kdyz dodal, ze sice bez pomoci not, ale s pomoci Bozi)... "Martinu je velice narocny skladatel, komponoval na harmonii velice tezke skladby, v nichz se snoubi mnoho stylu... netroufal bych si ho zahrat bez not, dokud jej nebudu skutecne dobre znat. Pamet je jako pocitac ­ zacnete a uz se otviraji dalsi casti skladby. U Martinu to neni tak jednoduche. A nejsem sam." Musim upresnit, ze to je prave Pavel Kaspar, ktery pred dvema lety nahral prvni CD ze tri s nazvem Piano Works, ktere budou obsahovat kompletni klavirni dila tohoto hudebniho skladatele. Druhe je prave dokonceno a treti bude nahrano jeste letos. Obeznamen s touto skutecnosti, clovek musi konstatovat, ze to umelcova skromnost a zodpovednost vuci posluchacum a skladateli mu nedovoluje zahravat si s nahodou - co kdyby ten spoj zrovna zklamal.
O Pavlu Kasparovi se vi mnohem dale nezli v Evrope. Napr. Americky magazin Intunte napsal, ze Kaspar je uzasny pianista typu vehlasneho Rudolfa Firkusneho.
Na kazdy koncert si pripravuje pianista jinou sestavu skladeb. Sam, jak uvedl, prosel nekolika obdobimi, kdy mel v oblibe ruzne skladatele."Clovek prochazi ruznymi fazemi vyvoje, v nichz ma blize k tomu ci onomu skladateli. Drive jsem hraval Chopina, romantickou hudbu, v posledni dobe se soustreduji na ceskou hudbu, konkretne na Martinu, ktery zabira nejvetsi cast meho usili. Na druhe strane bych ale nemohl rici, ze mam nejakeho skladatele, na ktereho bych se upjal. Jsou to takove casove useky, kdy se clovek uzavira. Mozna lnu k dobe 19. nebo 20. stol. vice nez k dobe barokni. To je vec vyvoje, a mozna jednou zase u Bacha skoncim. A porad hledam a objevuji v hudbe hudbu..."
Pavlu Kasparovi se u nas a mezi nami libilo natolik, ze by dalsi pozvani neodmitl. Oboustranne priznive pocity byly tim nejlepsim pruvodcem pozdnim odpolednem plnym pohody a hudebniho naplneni. To mel zase dr. Milos Krajny, programovy a umelecky sef tohoto hudebniho serialu stastnou ruku.
Priste bude na Nocturnech "rec" o klasickem americkem jazzu. A s kym jinym, nezli s nasim milovnikem tohoto druhu hudby a vynikajicim interpretem Jirkou Grosmanem a jeho bandem Swing Noir. Prijdte se zaposlouchat do jazzove klasiky 30. a 40. let v nedeli 7. listopadu. A nezapomente si vcas rezervovat vstupenky.

Vera Kohoutova

Navrat na hlavni stranu