Navrat na hlavni stranu

Trojrole Tomase Maska - dramatik, reziser a herec
Vyhral to svetovy soucasnik Neil Simon

"Prosel jsem celou radu textu, procetl jsem celou radu hodnoceni a ohlasu," rika Tomas Masek o vyberu prvniho titulu sezony 2004/05 Noveho divadla v Toronte. "Nakonec jsem natrefil - jak jinak - na Neil Simona. Sveho oblibence. Jeho hra I Ought Be in Pictures, ktera byla take zfilmovana, me oslovila. Tak nejak jsem citil, ze je to to, co chci delat.
Citil jsem se v textu jako doma," charakterizuje svuj vyber reziser, jemuz je soucasny americky popularni, a snad nejpopularnejsi dramatik na svete, na divadelni scene velice blizkym partnerem.
"Uz kdyz jsem cetl prvni stranky textu, vedel jsem, ze je to o nas. O nas vsech, kteri tak nejak zijeme pospolu v nasi komunite a kteri mame vlastne ne-li stejna, tak zajiste velice podobna trapeni i radosti. Prislo mi prirozene, ze si sednu a ze puvodni misto deje presunu z americkeho Los Angeles tady k nam, at uz jde o Toronto ci o dnes jiz bezne navstevovanou starou vlast. Osoby, ktere v originale prozivaji sva poznavani v situacich, jez jim daji postupne dozrat, mohu prejmenovat na jakekoliv ceske jmeno, mohu je prevleknout do civilniho satstva kohokoliv a jen namatkou zamichat karty osudu: nemohu se mylit - nasel jsem se tam ja, nasel se tam muj soused, vidim v divadelnich postavach sve zname - v tom je Neil Simon totiz tak genialni. S humorem nam nastavi zrcadlo a chce jen, abychom se v nem zhledli. Nema tu ctizadost nas poucovat a vychovavat. Jen se podivat. Jen jednou videt az na dno sve duse," vypravi o sve tvorbe reziser, jemuz je na reziserskem a hereckem konte pripsana pekna radka divackych carek za uspesnou reziserskou i hereckou praci.
Pripomenme si jen, ze Neil Simon, jenz je autorem nejmene sedmatriceti dramat, neni nasemu obecenstvu neznamy: velky uspech
zaznamenala hra Posledni ze zhavych milencu (kde vedle Zdenky Novotne a Lenky Kimly si jednu z hlavni roli zahrala nenapodobitelna Dasa Belacikova, 1992), Rozladene dueto (v hlavni roli Zdenka Novotna a Jana Fabianova - vynikajici vykony, 1995), Pernikova dama (s jedinecnou Zdenkou Novotnou,1999) a muzikal Pozor na Leona! (s hostujicimi hereckymi velicinami z ND v Bratislave Kamilou Magalovou a Michalem Docolomanskym, 2001, rezie bratislavsky Richard Mihula). Vsechny, krome muzikalu, si vybral reziser Tomas Masek. A vsechny reziroval a take v predstavenich hral. Jak jinak, hlavni role. Jsem si jista, ze jsem odtusila vzdy spravne Tomasovo citeni - kazdou Simonovou hrou byl nadsen a se stejnym nasazenim se jak svych roli, tak i nastudovani s herci ujimal. Mnohdy jsem litovala, ze zrovna on neni ve vicero vyhotovenich, protoze kazdou postavu mel "prectenu" mnohem drive, nez ji herec dokazal alespon odhadnout. Stejne totiz jako dialogy mezi postavami se ocekava prirozeny a nekrecovity projev. Slova vyrcena bez patosu a pohyby, mimika a gesta umerna typu ci charakteru postavy.
Ze je to jednoduche? I neni, zejmena nyni, kdy se na scene budou pohybovat jenom tri lide - John Trakar, otec Liby Trakarove z Prahy, a Johnova milenka Stefi Nova. Umite si predstavit, kolik ma divak casu na to, aby sledoval do detailu pohyb kazdeho herce na scene? Jak jednoduche je jej v obsazeni tri lidi sledovat pri chuzi od bodu A k bodu B? Srovnejte si to treba s muzikalem Kluk nebo holka, kde se na scene v jednu chvili pohybovalo na dvacet lidi. A ze divakovi neujde jedine slovo - bude-li vyrceno nahlas a srozumitelne, to uz se vsazet nemusim. "Kdyby to nebyl Simon, tak bych si hru s tak malym obsazenim asi nevybral," rika reziser. "Simon to totiz textem utahne, u jineho dramatika bych si tak jisty nebyl."
Na textu si Tomas poctive zapracoval. Nezmenil totiz jen misto pusobeni onech tri postav, ale prizpusobil jejich zivotni osudy lidem v nasi komunite. Nebude tedy dilem nahody, pokud se nekdo pozna, nebude to prereknuti, pokud nekdo z divaku uslysi jmeno, pod nimz si predstavi docela konkretni tvar.
Nu a jeste, kdo jsou ty tri osoby, ktere budeme moci sledovat po tri dny na ctyrech predstavenich? V roli otce uvidime Tomase Maska, jeho milenku ztvarni Zdenka Novotna a dceru Lenka Kimla. V teto souvislosti mohu jen dodat, ze jsme tuto trojici jiz videli spolecne hrat - pokud si sami nevzpomenete, pak prijmete napovedu - byla to jedna z povidek ve hre Posledni ze zhavych milencu. Lencina to nebyla role jedina a ani prvni, ale Tomas Masek vi, proc volba padla na ni i dnes. "Ma smrnc, jiskru, je svezi, mlada, ctizadostiva a je tak trochu v dobrem slova smyslu i ztrestena, a to ja potrebuji. Vim, ze to uhraje, i kdyz to jednoduche nebude."
A kdo se jeste bude podilet na hre? Dalsi aktery uz divak neuvidi, ale vi, ze tam nekde za "oponou" proste jsou: zvuk a svetla Ivo Mejzr, technicka asistence Petr Kohout (snad spolecne s Julkem Münstrem), originalni hudbu pro hru slozil Jiri Grosman a zpivat nam ze zaznamu bude Lenka Novakova.
Tak, nezapomente, premiera je v patek 29. rijna ve 20 hodin, reprizy v sobotu 30. 10. v 16 a ve 20 hodin, a v nedeli 31. rijna jen v 16 hodin. Pokud mate predplatne, budte tak laskavi a udelejte si i tak telefonicky rezervaci, pokud predplatne jeste nemate, muzete si je opatrit primo na miste v divadle. A jestli chcete vstupenky individualne, objednejte si je rovnez telefonicky. Pres den volejte na tel.: 416/363-7686 (Pavel Kral), vecer k Dase Belacikove na tel.: 416/463-3182. Usetrite sobe i nam cas a zaroven nam pomuzete vytvorit prijemnou atmosferu pred predstavenim. Na vsechny se jiz velice tesime v nam vsem znamem Joseph Workman Auditorium na Queen St. W. cislo 1001 v Toronte.
Text Vera Kohoutova, Foto Dasa Kosova

Navrat na hlavni stranu