Navrat na hlavni stranu

Vyznani
Mam rad hudbu klasickou, swing ale nejradeji jazz s jeho mnoha smery (krome onoho contemporary a funku). Jazz, to jsou pro mne nejen mistri piana, saxofonu, kytar, bicich. To jsou i zpevaci a zpevacky. F.Sinatra, D.Martin, T. Bennet, Ch.Baker. B.Darrin. E.Fitzgerald, S.Vaughan, P.Lee, B.Holiday, D.Day, L.Horne. A dalsi.
V kazdou denni dobu poslechnu si rad jejich zpev.
Ale ... zvlastni vec. Predloni jsem si z Prahy dovezl CD s nazvem Jan Werich - Nebe na zemi. Obsahuje 24 skladeb Werichem nazpivanych. Nektere texty jsou poplatne dobe nahravek (jenze, posloucham li je dnesnim uchem, nepripadaji mi docela nesmyslnymi. NeboÈ demokraticko-kapitalisticky svet, ktery jsme v casech totality obdivovali a vzhlizeli k nemu, se promeÀuje, jak poznavame na vlastni kuzi, ac i ty jeho stinne stranky neodradily valnou vetsinu nas, exulantu, od rozhodnuti zustat v novem domove i po zmene pomeru doma).
Ale chci psat o zpevu J.Wericha. Zminene CD je pro me laicke ucho, pro mne, milovnika swingu a rytmu, doslova lahudkou.
Na stanici AM 600 zpiva kazdy den F.Sinatra, D.Martin a dalsi hvezdy. S vyjimkou D.Martina ale povazuji hlas a prednes J.Wericha na zminenem CD za poutavejsi a barvitejsi. Navzdory tomu, ze vsechny texty jsou zpivane v cestine. A jak se tvrdi, pro jazzovy zpev neni nad jazyk anglicky.
Nahravky na zminenem CD vznikly v dobach ne prave nejblahodarnejsich pro Ceskou republiku, ac ty casy nejhorsi, ranna padesata leta, jiz minula.
Nejsem hudebnim odbornikem. Ale jsem si jist, ze kdyby J.Werich chtel nebo mohl zpivat repertoar F.Sinatry nebo T. Bennetta, byla by jeho interpretace evergreenu na stejne, ne-li vyssi urovni. Nezustal by nikterak ve stinu svetovych hvezd.
Uznavam skoleny hlas K.Gotta. Pri poslechu zmineneho CD jsem si ale uvedomil, ze J.Werich jako zpevak je mi blizsi. Vloni jsem chtel ono CD koupit v Praze pro syna (zije jiz leta v USA, pise a mluvi dobre cesky). Bylo vyprodane. Ani jsem se tomu nepodivil.
A tomu, kdo tento text cte s podobnymi pocity s jakymi ja jej psal mohu nez doporucit, aby se pri navsteve Prahy na moznost jeho nakupu pozeptal. CD bylo vydano v roce 2000 pod hlavickou Compact Disc Digital Audio vydavatelem Saturn, Pribenicka 16. Praha 3, tel/fax 02/627/8281.
Myslim, ze jednou z kladnych vlastnosti krome inteligence a hereckeho mistrovstvi, ktere ucinila J.Wericha tak unikatni osobnosti, byl jeho hlasovy projev.
A prave to si muze posluchac zmineneho CD zaznamu dokonale a dokonce 24 krat vychutnat a vyposlechnout ...
Myslim, ze je dobre psat nekdy i o necem jinem, nezli o problemech, krivdach, lidske blbosti, teroru, byrokracii. A tak jsem to udelal.
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu