Navrat na hlavni stranu

Festival, ktery sliboval vice
Je docela mozne, ze letosni Mezinarodni torontsky filmovy festival byl lepsi, nez se mi zda, jen jsem si nevybral ty nejlepsi filmy. Na druhou stranu jsem videl jen nekolik velice spatnych filmu. Takovym selestem byl treba film Chantal Akerman Zitra se budeme stehovat ve francouzsko-belgicke koprodukci. Nevim, jestli se jednalo o veselohru, ale pribeh mlade spisovatelky pornografickych romanu byl spis k placi.
Ovsem patril do sekce Mistru filmove tvorby, kde se objevily take tri kratsi filmy spojene do jednoho celku Eros. Reziseri Wong Kar-wai, Steven Soderberg a Michelangelo Antonioni se snazi vyrovnat s timto zakladnim tematem. Kazdy po svem. Zatimco cast, kterou tocil cinsky reziser ma nejblize k tematu a vypravi o krasne kurtizane a jejim krejcim, Soderberg je dosti nudny a jeho film se odehrava u psychiatra, kde mu pacient vypravi sny o zene. Psychiatr pri tom sleduje dalekohledem, co se deje v protejsim baraku. Antonioni sazi na vizualni pohled na krajinu a zahadnou zenu, ktera ma v urcitych momentech tetovani. To v zapeti mizi a nakonec se dokonce objevi tataz zena dvakrat jednou s nim a po druhe bez neho. Tak jako ve Zvetsenine, kdy realita mizi a nevime, co je skutecnost a co je prelud. Laska a erotika dominuji temer kazdemu filmovemu festivalu.
Patri k filmu uz od okamziku, kdy vznikl. Co je sex bez lasky, to se podarilo vyjadrit rakouskemu reziseru Götz Spilmanovi ve filmu Antares (jmeno nejjasnejsi hvezdy v souhvezdi Skorpion). Pro nas muze byt zajimave, ze prostitutka na ulici mluvi cesky, coz zase ve Vidni zrejme neni tak neobvykle. Viden je totiz skutecne etnickou mozaikou, kde si lide mnohdy nerozumi, prestoze ziji v jednom panelaku, ci na jednom sidlisti. Tema lasky je pochopitelne i ve francouzskych filmech. Francois Ozon v 5x2 analyzuje manzelstvi od rozvodu k navazani prvniho vztahu, zatimco Frederic Fonteyne ve filmu Gillova zena se vraci do tricatych let a do zvlastniho trojuhelniku, kde krome manzelu figuruje i vztah muze k manzelcine mladsi sestre. Jako kdyby reziser chtel rici, krize v manzelstvi zde byla vzdycky, ale dnes teprve o tom hovorime. Na stesti laska, erotika a sex nebylo jedinym tematem festivalu. Zajimavy byl pohled holandskeho rezisera Mike de Jonga ve filmu Modry ptacek, ktery resil stejny problem jako makedonsky reziser Svetozar Ristovski v dramatu Iluze. V obou snimcich se jedna o pribeh dospivajicich deti, ktere nemaji misto "v kolektivu". V pribehu z Holandska se jedna o devce Merel, ktera je z pohledu dospelych idealni dite.
Sportuje, stara se o telesne postizeneho bratra, zpiva v souboru, dobre se uci. Jeji spoluzaci ji vsak opovrhuji. Vadi jim jeji mensi telesna zdatnost, dobry prospech ve skole. Ackoliv se Merel snazi zapadnout mezi ne, nedari se ji to. Konflikt se svymi spoluzaky skryva, jak pred rodici, tak i pred uciteli, kteri se snazi ji naopak protezovat a davat za priklad ostatnim spoluzakum.
Jeste ostreji vyznel pribeh chlapce Marka z makedonskeho venkova. Ten utika k literature, k poezii. Ucitel makedonstiny mu slibuje, ze jako basnik se dostane ze zacarovaneho kruhu, kde otec je alkoholik a sestra se prodava vojakum KFOR. V rozhodujicim okamziku potka clena zahranicni legie, ktery prave prisel z Francie a ten ho pouci, ze musi mit silu, zbran a ze se nesmi bat. Marko ukradne pistoli synovi mistniho policajta, ktery s ni terorizuje sve spoluzaky. V rychlem sledu si Marko ziska respekt nejen u svych spoluzaku, ale i doma. Vrati se do skoly a zastreli ucitele, ktery mu daval falesne nadeje.
Z filmu zemi byvale Jugoslavie stoji za zminku bosensky snimek Dny a hodiny od Pjera Zelicy. Je to obrazek valky bez toho, abychom ve filmu videli jediny vystrel, jediny valecny zaber. Fuke jede navstivit svou tetu a stryce. Behem navstevy vsak je pouze mlceni manzelu, kteri ztratili sveho syna. Prestoze se jedna o tragicky pribeh, nechybi ve filmu humor. Fukeho stary volkswagen se nechce rozjet. Vsechny pokusy o uvedeni do chodu jsou marne. Moudrost jeho tety, ze by to mohla byt prazdna nadrz, se ukaze jako pravdiva az druhy den, kdy jiz jsou vsechny opravy hotove.
Velice lidsky pusobil islandsky snimek Niceland od Fridrika Thora Fridrikssona. Mentalne postizeni Jed a Chloe se chteji vzit. Chloe vsak ztrati smysl zivota a Jed se ho snazi nalezt. Nevinnost a cistota vztahu, ktera se prolina se zakladni existencialni otazkou po smyslu zivota dela z filmu skutecne mistrovske dilo.
Proti jinym rocnikum bylo letos skutecne malo filmu z vychodni Evropy a to jeste zachranovaly statistiky filmy vytvorene v koprodukci jako napriklad filmova basen o maliri Modiglianim, ktery byl natocen v Rumunsku. Nejsilneji z vychodni Evropy bylo zastoupeno Rusko s peti filmy. Film Schizo se odehrava v Afganistanu a na produkci se krome Afganistanu a Ruska podileli jeste Francie a Nemecko. Spatne udelane titulky uskodily do jiste miry filmu Ladic Kiry Muratove. Pribeh Andreje, inteligentniho hudebnika bez penez ale zamilovaneho do krasne rozmarile Liny, ho nakonec dovede k velice sofistikovanemu podvodu. Jestlize Ladic navazuje na filmy z nove vlny sedesatych let, pak film Svoji je valecnym filmem, vcetne pyrotechnickych efektu. Nejsem obdivovatelem techto filmu a pozitivni byl snad jen jiny uhel pohledu nez co jsme videli ze sovetskeho filmu v druhe polovine dvacateho stoleti. Naopak zajimavy byl pohled na padesata leta Mariny Razbezkinove Doba sklizne. Film se odehrava v cuvasske vesnici, kde Antonina pracuje dlouhe hodiny na kombajnu, aby uzivila sveho beznoheho muze a dva chlapce. Za odmenu dostane rudou vlajku, ktera se vsak pro ni stane nocni murou. Neni ji schopna ochranit pred utokem mysi. Po nocich vlajku zaplatuje a lata. Po padesati letech, kdy se rodina prestehovala do mesta, rodice zemreli, chlapci zahynuli v Afganistanu, se do bytu nastehuje nova generace, ktera vlajku hodi bez jakehokoliv sentimentu do popelnice.
Razbezkinova rika, ze to je film o ztrate pameti. "S minulosti se nevyporadavame, zkratka ji vymazeme," rekla pri promitani v kine Cumberland. Nejtvrdsi pripominkou Gulagu byl film Georgije Paradjanova Zemrel jsem v detstvi. Je to pribeh jeho stryce, ruskeho rezisera Sergeje Paradjanova, ktery natocil Stiny zapomenutych predku a Barva granatovych jablek. Sergej Paradjanov stravil deset let v taborech nucenych praci v sedmdesatych letech. Ve vlastni vypovedi rika: "Chteli ve mne znicit lasku k umeni". Film je kolazi z Paradjanovych filmu a zaberu z Gulagu.
Na festivalu se jiste objevila i rada velkofilmu, gala predstaveni, kanadskych filmu, ale to vse se objevi v kinech, proto jsem se soustredil na to, co v kinech zrejme neuvidime. Ceskou republiku zastupoval novy film Jana Hrebejka Horem padem. Torontska severoamericka premiera predbehla ceskou. Jan Hrebejk se tentokrat objevil v Torontu, stravil zde 24 hodin a byli jsme snad jedinymi novinami, kterym poskytl rozhovor.
***

Navrat na hlavni stranu