Navrat na hlavni stranu

Anketa
Otazka z predminuleho cisla znela:
Behem padesati let by mela klesnout ceska populace na polovinu a znacne zestarnout. Tato situace neni pouze v CR, ale i v ostatnich evropskych zemich a Kanade. Mela by se zmenit imigracni politika v techto zemich?
Radovan Holub, publicista, Spicak: Domnivam se, ze tzv. vysoka civilizace znicena nadbytkem, luxusem, vysokou zivotni urovni a neschopnosti adekvatne se mnozit si podepsala ortel sama nad sebou. Jedinou sanci je rozdelit se se zbytkem sveta, coz bude znamenat velkou imigraci, tj. zaroven nekonecne nabozenske a ideologicke problemy.
Tomas Hruby, technolog a hudebni publicista: Za jine evropske zeme a Kanadu si netroufam hovorit, ale Cesko by rozhodne potrebovalo zmenu politiky propopulacni i imigracni. Ta prvni vlastne v tuhle chvili zadna neni; nahrazuje ji obcasne medialni vystoupeni nektere milionarske manzelky, dobre placene libovolnou vlivovou agenturou, ktera se rozhorli, ze sve deti ma kvuli sobe a ne kvuli statu a ze by se musela stydet, kdyby kvuli nim mela od statu neco chtit. Ale pojdme k politice imigracni, na kterou miri otazka: mela by zahrnovat masivni osvetovou cast, ktera by Cechy od kolebky seznamovala s aktualni i hrozici demografickou situaci, s jeji vaznosti a hlavne by vychovavala k rasove a narodnostni snasenlivosti a ucila, ze lide touzici zit v Cesku nejsou prokletim, ale pozehnanim. A co je nejdulezitejsi: pruchodnost pro zajemce o emigraci do CR by mela byt nastavena uplne jinak. V soucasne dobe plati spousta obstrukci, ktere normalni slusne zajemce o praci v Cesku stavi do roli porusovatelu zakona az kriminalniku, coz je zene do tenat mafii jejich krajanu. Nekterym tuzemskym vysokym urednikum to zrejme musi vyhovovat. Skutecni kriminalnici samozrejme prijizdeji zcela bez problemu s dobre zfalsovanymi pasy. Imigracni politika nesmi byt pasivne obranna, ale aktivne vyhledavaci se zamerenim na 1) urcita povolani, o ktera je v Cesku nejvetsi zajem; 2) vsechny slusne lidi, u kterych lze ocekavat, ze se v Cesku uzivi. Nebal bych se ani selekce podle zeme puvodu. U prislusniku slovanskych narodu (zejmena tedy Ukrajincu) lze ocekavat, ze se z duvodu pribuzneho jazyka a neprilis vzdalene kultury snadno asimiluji. Naproti tomu napr. Cinane vytvareji v kazde hostitelske zemi uzavrenou komunitu, ktera casto pusobi jako mocenske centrum s cinnosti minimalne na hrane zakona. Pro presnost: ja jsem cetl prognozy, podle kterych by pocet obyvatel Ceska poklesl za padesat let o 2 miliony, nikoli tedy na polovinu. Jiste vsak mohou existovat i chmurnejsi prognozy.
Petr Krejci, politicky poradce, Praha: Netroufal bych si rikat, co bude za padesat let. Takze imigracni politika je jedna vec a vztah k rodine a poctu deti, vec druha. Imigracni politika by se nemela podle meho nazoru prilis menit, a to bez ohledu na to, co ocekavame, ze se stane za padesat let. Demokraticke zeme by mely byt nadale otevreni pro uprchliky z duvodu nabozenskych a politickych a ekonomicke problemy zapadnich zemi by se nemely resit dovozem levnych pracovniku.
Eva Otterova, psycholozka, Hradec Kralove: Neverim , ze tyto problemy lze resit imigracni politikou.
Petr Ruzicka, hudebni manazer, Teplice: Hlavne by se mela zmenit politika, ktera by podporovala rodiny s detmi. Jsme malym narodem a vubec se mi nelibi trendy ktere jsou treba v Holandsku a nebo v Anglii, kde je spousta nedomacich obyvatel. Nevim proc by jsme se meli stat asijskou kolonii a dockame li se za takovych 30 let toho ze 1/3 obyvatel bude v Cechach asijskeho puvodu, tak muze generace nasich vnuku potom podekovat nasi generaci za situaci ktera zde muze nastat. Nejsme USA kde si dovoluji prepych, ze vice nez 50% obyvatel je dnes jine nez belosske populace. Musim si dat pozor, aby moje nazory nezavadeli k rasismu, to v zadnem pripade nemam na mysli. Stat by mel dat rodinam tak vyrazne vyhody ze bude pro mladou generaci jasnym cilem mit 2 -3 deti.
B. Sherriffova, prekladatelka, Mississauga: Jestli pod slovem "zmenit" mame rozumet "zvysit,", pak odpoved zni "NE". Jestlize evropske narody vymiraji, pak imigrace prece neni reseni, ba naopak: Priliv ciziho, casto neprizpusobiveho etnika odlisneho nabozenstvi, rasy, kultury, zvyklosti a jazyka, spise urychli jejich zanik. Avsak i z ryze ekonomickeho hlediska si dovoluji pochybovat o blahodarnosti velke populace. Ta vyhovuje predevsim chamtive, dani chtive vlade a byznysu, mene uz obcim a radovym obcanum, jejichz infrastruktura nese vetsi zatez. Kanada, na rozdil od Cech je sice multikulturni, tradicne pristehovaleckou zemi. Ale jeji imigracni politika potrebuje spravit, tak aby zemi slouzila. Aglomerace jako je Toronto vice lidi rozhodne nepotrebuji. Jina reseni nez jeste vice imigrantu by tu byla, ale neni politicka vule. Ostatne, problem, jako je nizka porodnost v zapadnich zemich, se dal predvidat. Jak si to tvurci spolecnosti predstavovali, kdyz pred 30-40 lety nahnali zeny masove (tedy i ty z bohatsich vrstev) z domacnosti do prace a navic usnadnili potraty? Vlady ­ nyni mam na mysli konkretne kanadskou ­ vyplytvaji, ba sproste rozkradou spoustu penez, ale je jim lito platit penze lidem, kteri cely zivot radne pracovali. Proto v posledni dobe sili propaganda proti seniorum, kteri za sebou nemaji zadnou ukricenou lobby.
M. Ullmann, Nemecko: Jestli by se mela zmenit imigracni politika ? Napada mne jedno prirovnani, ale asi nebude z toho sameho soudku. Indiani byli take vlidni k "imigrantum" a koncili v rezervacich.. Babicka mi vzdycky rikala, ze nemam misit kule s bananama, protoze to nebude hruska. Nepojimam to "rasisticky", ale babicka mela zpravidla vzdycky pravdu.
***
Anketni otazka: Kolik hodin se ma clovek denne divat na televizi a ma se divat pouze na programy, ktere si dopredu vyhleda? Mate oblibenou televizni stanici? Odpovedi muzete poslat postou, faxem: 416/530-0069 mezimestsky: 1-877-333-6371 nebo e-mailem na adresy: abe@zpravy.ca nebo abe@zpravy.org ci abe@satellite1-416.com. Ostatni e-mailove adresy byvaji zaplnene ruznym reklamnim hnojem a proto je nedoporucujeme pouzivat.

Navrat na hlavni stranu