Navrat na hlavni stranu

PROJEKT: NEVIDITELNE OBETI KOMUNISMU V ZEMI JAVORU
Osudy nasich krajanu a historie krajanskych spolku kanadskem Torontu
V nasledujicich nekolika radcich bychom Vam radi strucne nastinili obsah a cile naseho studentskeho projektu Neviditelne obeti komunismu v zemi javoru.
Jak to vsechno zacalo
V hodine dejepisu jsme se pri jedne ze zarijovych debat nad ceskym stavovskym povstanim 1618 - 1620, resp. protestantskymi emigracemi s nim souvisejicimi, dostali zcela volne pres jine nucene odchody "ceskeho" obyvatelstva dostali az k emigrantum za komunistickeho rezimu. Uvedomili jsme si, ze o teto temne strance nasich dejin moc nevime a koneckoncu ani vedet nemuzeme, protoze ti, kdo byli postizeni, tedy emigranti, ziji stovky a tisice kilometru daleko. Postupne jsme zacali shanet a procitat zakladni literaturu o dane dobe a specializovanou literaturu k problematice emigrace. Neustale jsme narazeli na zpravy o krajanech zijicich ve Svycarsku, ci v USA, ale nas zaujalo jedno jedine misto, totiz Kanada. Proc lide utikali prave tam? Co je tahlo do techto drsnych a nepristupnych koncin? A tak jsme se rozhodli, ze se pokusime zmapovat osudy ceskych emigrantu v Kanade.
Vysledkem badani by mel uceleny obraz o strastech i radostech zivota ceskych Kanadanu, kteri do teto historiky trochu opomijene oblasti utikali hlavne po akcich komunistickeho rezimu v letech 1948 a 1968. V ramci naseho vyzkumu se chceme zamerit take na historii, soucasnost a budoucnost krajanskych spolku v Kanade. Dalsim cilem projektu bude formou diskusi a besed pozvednout povedomi verejnosti a zejmena ceskych studentu o ceskem exilu a o pro nas neviditelnych obetech komunismu, ceskych krajanech.
Nejprve chceme ctenare a nasledne i posluchace seznamit s politickou situaci v Ceskoslovensku po roce 1948 a 1968, v ramci krajanskych spolku pak nastinit dejiny tech organizaci, ktere pusobi i v Kanade. Prace je rozdelena do sesti oddilu: Posledni chvile v Ceskoslovensku, Cesta do neznama, Kde domov muj, Nova vlast, Polistopadove rozhodovani, Stali jsme se Kanadany a konecne Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade. Ke kazde casti se snazime posbirat co nejvice informaci uz v Ceske republice, ale zakladem naseho vyzkumu by mela byt prace v primo v kanadskem Torontu v cervenci 2004 (v terminu 5.7.-25.7.) formou rozhovoru a videozaznamu. Ze sesbiranych utrzku, stripku a postrehu ve vysledku vznikne knizni publikace, videozaznam a take bychom radi usporadali nekolik besed zejmena pro studenty naseho kraje. Projekt vznika za laskave podpory 1. mistopredsedy Senatu PS CR senatora MUDr. Premysla Sobotky, konzula Kanadske ambasady v Praze Oliviera Nicoloffa, clena Stale senatni komise pro krajany zijici v zahranici senatora Ing. Jaroslava Suly, reditelky Gymnazia F.X. Saldy v Liberci a dalsich subjektu. Cely vyzkum zrejme probehne ve spolupraci se Ceskym a slovenskym sdruzenim v Kanade.
Posledni chvile v Ceskoslovensku

V prvnim oddile prace zkoumame pohled ceskych Kanadanu na politicke deni v komunistickem Ceskoslovensku. Pokousime se zjistit, s jakymi pocity se loucili s oblibenymi misty sveho dosavadniho byti a jake to bylo opoustet sve nejblizsi pratele a pribuzne s myslenkou, ze je to mozna naposledy v zivote.
Konec druhe svetove valky byl pro vetsinu obcanu Ceskoslovenska spojen s nadeji na lepsi zitrky. Mnoho valkou zdrcenych lidi se snazilo najit cestu k obnove republiky v komunismu. Avsak uz tri roky po padu Hitlera bylo jasne, ze Ceskoslovensko se opet stalo figurkou ve hre mocnych a komunismus u nas je pouze nastroj moci, utlaku a represe. Definitivni zlom prinesl unorovy puc roku 1948. Prave po unoru doslo mnoha Cechoslovakum, ze ve vlasti z nejakych duvodu nemohou zustat. Po volnejsich sedesatych letech pak prisla pro lidi priskrcene nesmyslnym rezimem rana jeste vetsi a duraznejsi, kdyz bylo v srpnu 1968 Ceskoslovensko napadeno vojsky Varsavskeho paktu a pro nekolik set z nich se setrvani v rodne zemi stalo otazkou existence.
Cesta do neznama
Z dostupne literatury vime, ze uteky z Ceskoslovenska nekdy byvaly otazkou zivota a smrti, neuspech se v lepsim pripade rovnal uvezneni v totalite. I po prekroceni zelezne opony cekaly na Cechoslovaky potize a nastrahy. Existovalo urcite procento lidi, kteri byli odmitnuti urady USA, a Kanada se tak pro ne stala druhou volbou. Proc to byla prave zeme javoroveho sirupu, se chceme dozvedet v teto casti pojednani.
Kde domov muj
Slovy kde domov muj nezacina jenom ceska hymna, ale podobnou otazku si jiste museli klast emigrujici obcane. Prvni kroky v nove zemi a pocity zmaru a stesku po zivote v Ceskoslovensku - tak by se dal strucne charakterizovat obsah treti casti projektu. Snazime se zde zjistit, nakolik byl v zacatcich zivot Cechu ovlivnovan kanadskymi urady a jak probihaly pokusy o plnohodnotny zivot v nove spolecnosti.
Nova vlast?
V teto casti se snazime zachytit, jak probihalo sblizovani ceskych Kanadanu s mistnimi domorodci. Pro mnohe bylo problemem vubec zvladnuti anglictiny ci francouzstiny. Jazykova bariera se vsak nestala jedinym problem v nove vlasti. Postupne museli emigranti prekonavat problemy v praci, vyrovnavat se s odlisnym rytmem zivota a jinou mentalitou. Poprve se take dostavily myslenky navrat do Ceskoslovenska.
Polistopadove rozhodovani
Nadeje a sny se pro mnohe exulanty staly skutecnosti. Listopad roku 1989 se v Ceskoslovensku rovnal obrovskemu politickemu a spolecenskemu zemetreseni. Komunisticky rezim zkolaboval v podstate pres noc. Nas bude zajimat, jak oni vnimali politicke zmeny zacatku devadesatych let. Muselo byt tezke sledovat z povzdali okamziky, na ktere cekali ctyricet let. Vlast je konecne volna a svobodna, ale oni se diky obcanstvi a kanadskym korenum jiz vratit nemohou
Stali jsme se Kanadany
V posledni casti projektu se budeme emigrantu ptat na soucasny zivot v Kanade. Zajimalo by nas napriklad, jestli jeste po tak dlouhe dobe nekdo pozna, ze nejsou rodili Severoamericane. V prubehu let museli urcite prijmout urcite kanadske zvyky a snad i mentalitu. Zajimalo by nas, jak hodnoti politickou situaci v CR, jeji vstup do Evropske unie a co rikaji na vzrustajici volebni preference komunisticke strany v Cesku.
Jak to vsechno skonci?
Jelikoz je cele tema natolik obsahle, ze ho tri studenti behem tritydenniho badani tezko obsahnou, je nasim snem navazat s krajany uzsi formu spoluprace, kterou by vyuzili dalsi studenti naseho gymnazia ke specifickym formam vyzkumu ceskych emigrantu.
V soucasne dobe jsme ve fazi finalnich priprav projektu a vzhledem k velke financni narocnosti cele akce shanime dalsi participujici organizace a spolecnosti, ktere by nam pomohly castecne pokryt naklady. Radi bychom se pri teto prilezitosti obratili i na ctenare s zadosti o jakoukoliv formu pomoci. Zaroven bychom uvitali jakekoliv informace o ceskem exilu v Kanade, zejmena z okoli Toronta. V Torontu se budeme nachazet v terminu od 5. cervence 2004 do 25. cervence 2004 a moc radi se s Vami setkame. Predem dekujeme za pomoc a tesime se na spolupraci.
Kontakt v Ceske republice
Jakub Hodbod
Gymnazium F.X.Saldy
Partyzanska 530/3
46011Liberec 11
Czech Republic
web: www.gfxs.cz
tel: +42 0604 985235
e-mail: jakub.hodbod@evropane.org
Kontakt v Kanade
JakubHodbod
College Hostel
280 Augusta Ave.
Toronto, Ontario M5T 2L9
Tel: 416/929- 4777

Navrat na hlavni stranu