Navrat na hlavni stranu

Takhle to vypadalo na College a Ossington

Nedved ci Nikopolidis?
To byl nazev clanku pro Toronto Star. Redaktori se vsak rozhodli pro vlastni titulek Loss to Greek would be heresy. V anglicke verzi take chybi zminka o rozhodcim Collinovi. Presto to byla zajimava zkusenost spolupracovat s velkymi kanadskymi novinami. Take musim podekovat za pekne preklady do anglictiny Eve Mesticove. Zde je tedy posledni ze serie clanku pro Toronto Star otistenych v rubrice Faceoff:
Drive nez stihl v roce 1431 Johanku z Arcu stejny osud jako ceskeho reformatora Mistra Jana Husa v roce 1415, vzkazala tato bojovnice husitum, ze pokud nezanechaji svych bludu, zatoci s nimi jako s Anglicany. Prestoze husiti ve svych bludech pokracovali, trest z Francie neprisel.
Na letosnim Mistrovstvi Evropy se sice Francouzi vyporadali s Anglicany lepe nez v patnactem stoleti, ale v tom, aby naplnili vuli Johanky z Arcu jim zabranil minuly ctvrtek recky bojovnik Charisteas.
Postaral se mimo jine o to, ze zadny z velkych narodu se nedostal do semifinale Mistrovstvi Evropy a pokud se tyce poctu obyvatel jedna se o ctyri priblizne stejne velke narody.
Jako dite jsem se peclive pripravoval na kazdy mezinarodni fotbalovy zapas a jelikoz jsme meli jako povalecna generace pres tyden odpoledne skolu, musel jsem vzdy vykouzlit patricne onemocneni, abych mohl u rozhlasoveho prijimace sledovat fotbalovy prenos. Prestoze v dobach socialismu byla povinna pracovni dochazka a nebylo umele osvetleni, takze se vsechna utkani hrala odpoledne, stadiony praskaly ve svech. I dospeli totiz carovali s teplomerem.
Z detstvi se vsak pamatuji pouze na jedine stretnuti nasich s Reky. V roce 1959 hral v Poharu mistru evropskych zemi tym z ceskeho venkova Spartak Hradec Kralove a narazil na Panathinaikos Atheny. Hradec zvitezil doma 1:0 a po bezbrankove plichte v Athenach postoupil. K prvnimu utkani na ME doslo az 14. cervna 1980 v Rime a Ceskoslovensko zvitezilo nad Reky 3:1.
Podle ceskych i anglickych bookmakeru jsou na tom i tentokrat Cesi lepe, ale nezapomenme, ze jihoevropske podnebi bude spise vyhovovat Rekum a ze Cesi, vcetne Pavla Nedveda budou mit respekt nejen z brankare Nikopolidise, obrance Dellase, utocnika Charistease, ale i z italskeho rozhodciho Colliny, ktery proti nim odpiskal penaltu na poslednim Mistrovstvi Evropy v utkani s Holandskem a Cesi putovali predcasne domu.
V techto dnech zkrachovala jedna cestovni kancelar, ktera mela do Prahy dopravit ceske turisty z Recka. Na stesti se nestalo nic tak zleho, jak v Praze, tak v Athenach budou moci sledovat zapas na obrich obrazovkach.

***
CR-Recko 0:1 (0:0, 0:0)
Na Canada Day jsme byli v mensine. I v zapadnim Toronte, kde zijeme bylo vice reckych vlajek nez ceskych, kterych bylo jako safranu, presto se tu a tam nejaka objevila. Marne patrala CBC po tom, kde se vlastne nase komunita nachazi. Odkazoval jsem je na Masaryktown nebo do Woodhousu v Etobicoke. To jsme jeste nemohli tusit pro nas smutny konec, ktery kolem pate hodiny vecer zakoncil nasi euforii. Trener Brückner hovoril pred Mistrovstvim Evropy o pokore. Ta nam spolu se stestim v zaveru chybela. Co se mi v clanku pro Toronto Star podarilo predpovedet, ze bude zalezet na Nedvedovi, Nikopolidisovi a Dellasovi. Nedved se zranil, Nikopolidis nekolikrat zlikvidoval akce nasich utocniku a Dellas, jenz zaznamenal viteznou branku.
Ironii je, ze pred osmi lety proti Nemecku rozhodl "zlaty gol". To znamena, ze po vstreleni branky, utkani skoncilo. V zapase proti Recku jsme inkasovali "stribrny gol", coz znamena, ze se dohraje rozehrana cast prodlouzeni. Bylo to vsak v posledni vterine, takze jsme ani tentokrat nemeli moznost odpovedet.
Co rozhodlo? Hned v uvodu utkani Rosicky z hranice sestnactky nastrelil brevno a Jankulovskeho delovku zlikvidoval recky brankar Nikopolidis. Pri dalsi akci a strele Jankulovskeho, zustal po stretu s Reckymi obranci lezet v pokutovem uzemi Pavel Nedved. Vratil se na hriste, ale musel byt vystridan Smicerem. V druhem polocase si vypracovali sance Koller a Baros, ale oba nemeli tentokrat musku. Jestlize pred ctyrmi lety rozhodci Collina piskl proti nam penaltu pri tom kdyz stahl Nemec za tricko jednoho z Holandanu. Tentokrat paradoxne neodpiskal stejny faul Rekum. Jinak vsak byl jeho vykon bezchybny. K rozhodnuti doslo, kdyz jiz rucicka hodinek prekrocila patnactou minutu prveho prodlouzeni. Po rohovem kopu tecoval Dellas mic hlavou za Cechova zada.
Branka: 105. Dellas. Rozhodci Collina (Italie), zlute karty: Seitaridis, Charisteas, Karagunis - Galasek, Smicer, Baros, 45 000 divaku, v normalni hraci dobe 0:0. Recko: Nikopolidis - Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas - Zagorakis, Katsuranis, Basinas (72. Janakopulos) - Charisteas, Vrizas (91. Tsiartsas), Karagunis. Cesko: Cech - Grygera, Bolf, Ujfalusi, Jankulovski - Poborsky, Rosicky, Galasek, Nedved (40. Smicer) - Koller, Baros.
***
Recko mistrem Evropy
Malokdo ocekaval pred Mistrovstvim Evropy, ze to budou prave Rekove, kteri ziskaji mistrovsky titul. Ve vsech utkanich byli otsideri, s vyjimkou jedineho - proti Rusku a tento zapas jako jediny na ME prohrali. Dokazali dvakrat zdolat Portugalsko, remizovat se Spanelskem a ve vyrazovacich zapasech zvitezili trikrat po centru z prave strany a strele hlavou. Kdyby se to podarilo jednou, lze hovorit o nahode, ale vsechna utkani mela stejny scenar: otupit uvodni napor soupere pozornou obranou a pak se pokusit skorovat ze standartni situaci. Radost reckych fanousku nebrala konce, jak v Athenach, tak i v Torontu. Oslavovalo se do casnych rannich hodin. Ten, kdo vyrazil na Danforth, mel z oslav prijemny pocit. Nejednalo se o oslavy agresivni, ale Reci se spise prochazeli s modrobilymi vlajkami a obcas se tancilo. V portugalske oblasti se zase jezdilo s automobily a zbesile se houkalo. Tentokrat Portugalcum prisli na pomoc jejich brazilsti kolegove, zatimco jindy to bylo spis naopak. Mistrovstvi Evropy patrilo k tem lepsim sampionatum, na kterem cesti fotbaliste patrili k tem spickovym, ale ne vzdy ten nejlepsi zvitezi. Ve finale zvitezili Rekove a je docela mozne, ze po ere holandskeho, polskeho, ci ceskeho fotbalu, prijde era recke defenzivy. V reckem muzstvu mel vsak zustal jeden hrac nedoceneny. Byl to vynikajici brankar Nikopolidis. Do jake miry se jednalo o nahodu nam napovi i srpnvoy pratelsky zapas mezi Cechy a Reky v Praze. Branka: 57. Charisteas. Rozhodci Merk (Nemecko), zlute karty: Costinha, Nuno Valente - Basinas, Seitaridis, Fyssas, Papadopulos, 62 865 divaku, polocas 0:0. Portugalsko: Ricardo - Miguel (43. Paulo Ferreira), Ricardo Carvalho, Andrade, Nuno Valente - Maniche, Costinha (61. Rui Costa) - Cristiano Ronaldo, Deco, Figo - Pauleta (74. Nuno Gomes). Recko: Nikopolidis - Dellas - Seitaridis, Kapsis, Katsuranis, Fyssas - Jannakopulos (76. Venetidis), Zagorakis, Basinas, Charisteas - Vryzas (81. Papadopulos).
***

...a takhle na Danforthu


Navrat na hlavni stranu