Navrat na hlavni stranu

Konec spanile jizdy
Rozhlasovy komentator Ceskeho rozhlasu 1 - Radiozurnalu po prvnich 45 minutach ucinkovani ceskych fotbalistu na Mistrovstvi Evropy, kdy jsme prohravali s Lotysskem o branku, bedoval: "Toto Mistrovstvi Evropy pro nas nemohlo zacit hure." Mohlo. Mohli jsme totiz prohrat. Podobny scenar melo i utkani s Holandskem, kdy jsme prohravali 0:2 a vyhrali 3:2. Totez se stalo i v poslednim utkani ve skupine. Tentokrat muzstvo slozene z hracu, kteri vetsinou nenastupuji v zakladni sestave prohravalo s Nemeckem 0:1. Nakonec vyhralo 2:1.
V ctvrtfinalovem utkani sice nasi neprohravali, ale v prvnim polocase byli Danove lepsi, presto zaver utkani patril opet ceskym fotbalistum a vyhrali 3:0. Konec prisel ve ctvrtek, kdy jsme v prodlouzeni prohrali s Reckem. Mistrovstvi Evropy tentokrat venujeme vice mista ve sportovni casti. Skutecnosti je, ze se o Ceske republice opet mluvi. Dokonce i Toronto Star otiskl dva clanky v cestine (s anglickym prekladem Evy Mesticove). Bez povsimnuti kanadskeho tisku zustala skutecnost, ze v Cechach odstoupil predseda vlady Vladimir Spidla a do cela socialnich demokratu se dostal Stanislav Gross. Nechavam stranou politiku socialnich demokratu. Jiste se objevily chyby, ale nebyly tak katastrofalni, aby kvuli tomu musely byt predcasne volby. Zarazi mne spis skutecnost, ze vysokoskolsky vzdelany a inteligentni clovek je nahrazen nekym, kdo si mysli, ze Jezis Kristus napsal Bibli okolo roku nula a nekym, kdo nevi, kdy vznikla Karlova univerzita. Muzeme mit ruzne nazory na Havla, Klause, Zemana ci Spidlu, ale byli to politici, kteri meli aspon zakladni vzdelani. O dosavadnim ministru vnitra si to bohuzel nemyslim. Pokud vudce opozice Mirek Topolanek vola po silne vlade, ktera prinese prosperitu, tak mne to spise nahani husi kuzi nez budi duveru v ODS.
Aby toho nebylo malo, tak jsme tento vikend meli i dve vrcholne akce nasi komunity. Pravda, probihajici Mistrovstvi Evropy ubralo pocet navstevniku na obou udalostech. Obzvlaste v nedeli, ale sobotni tradicni Cesky a Slovensky den na Masaryktownu mel skutecne peknou atmosferu. Pozitivni bylo, ze zde nezaznela jen cestina a slovenstina, ale i romstina. Skupina Baro Drovi - Druha cesta, byla vynikajici a bylo by dobre, kdyby nekdy vystoupila pri samostatnem koncerte. Libil se i slovensky tanecni soubor Vychodna. Hezke pocasi bylo i behem hlavniho vystoupeni XI. sletu sokolske zupy kanadske v Etobicoke. Nastup i zastoupeni Sokolu z ruznych jednot nejen z Kanady, ale i z Evropy byl znacny. Za zminku stoji velka ucast ze Spojenych statu a z byvaleho Ceskoslovenska. Je videt, ze rozdeleni v roce 1992 nemelo na sokolskou myslenku velky vliv. Sokolove zde vystupovali opet spolecne.
Kanadska politicka scena se vsak soustredila na volby, ktere slibovaly velmi tesne vysledky.
Vikend je u konce, ale doufejme, ze neni u konce Spanila jizda ceskych fotbalistu. Druha branka Milana Barose byla skutecne ukazkova.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu