Navrat na hlavni stranu


ROCKFEST SLAVI JIZ 5. VYROCI
Pripravy na akci roku, jak se jiz tradicni CS ROCKFEST USA nazyva, jsou v plnem proudu. Posledni vikend mesice srpna se opet otevrou brany Yorkvillskeho parku, aby privitaly navstevniky jiz jubilejniho 5. rocniku Rockfestu. Abychom se dozvedeli vice o cele akci, spojili jsme se s organizatorem festivalu Vladimirem Flenerem, ktery se pred nedavnem zastavil v Chicagu, a polozili mu par otazek.
Jelikoz jde jiz o paty rocnik a vetsina lidi vi, jak to bude v Yorkville vypadat, moje prvni otazka je, jestli se chystaji nejake podstatnejsi zmeny oproti oblibenym formatum z minulych rocniku?
Docela jsi uhodil hrebicek na hlavicku s tou oblibenosti rockfestovskeho formatu. Podle ohlasu vetsiny fanousku neni duvod do toho moc sahat. Jako obvykle se ale bude zase neco vylepsovat. Tentokrat jsme se zamerili na doprovodny program. Zkratka chceme nabidnout navstevnikum dalsi moznosti aktivni zabavy, a to predevsim sportovni. Ted jsme prave v jednani s vedenim parku, aby nam v tomto smeru vysli vstric. Ale o tom se muzeme pobavit asi tak za mesic, az bude program pripraven.
Dobre, nechame to tedy na priste, ale stejne mi neda, abych se nezeptal na patek. Loni totiz prislo do parku hodne lidi jiz o den driv a perfektne se rozjeli pri muzice kapely Fru-Fru. A co letos?
Take letos ocekavame pocetny predvoj patecnich navstevniku. Proto jsme se dohodli s popularni domaci kapelou Tampon, ktera rozjede zabavu a vlastne cely Rockfest jiz v patek vecer. Navic zkousime dat dohromady amaterskou soutez ve zpevu, neco ve stylu "American Idol", aby se nikdo v patek nenudil.
A co nam muzes rict o letosnich kapelach? Jsou tam tahaky, ale take kapely, ktere nejsou moc zname.
Zacnu od tech znamych. Prazsky vyber nemusim predstavovat. Byli tady na uplne prvnim festaku a po tom, jak senzacne vystoupili, jsme se rozhodli, ze je sem musime jeste znovu dotahnout. Zase by meli uzavrit sobotni vecer. Tri sestry jsou beze sporu nejatraktivnejsi kapelou, ktera v Americe jeste nevystupovala. Meli jsme je v planu jiz minuly rok, ale Irak nam to prekazil. Predbezne by Tri sestry mely uzavrit cely festival. Richard Müller je jednou z nasich nejkontroverznejsich osobnosti. Jeho popularita, jak na Slovensku, tak v Cechach, neustale roste. Ne nahodou se stal letos slovenskym zlatym slavikem. Queenmania bude asi jedno z nejvetsich prekvapeni rockfestu. Po lonskem uspechu skupiny Backwards, ktera napodobovala Beatles, se letos nemuzeme tesit na Queen. Hlavni zpevak, Peter Paul, ktery je ze Slovenska, je nejlepsim imitatorem Freddy Mercury. Harlej bude dalsim prijemnym prekvapenim, ktere se definitivne hodi na festival. Hraji podobnou muziku jako Kabat a urcite dostanou fanousky do varu. Skupina HC 3 tady byla jiz loni a okamzite si svym nenamyslenym pristupem vytvorila pocetne divacke zazemi, tak jsme udelali vyjimku a pozvali jsme je jeste letos. Doctor P.P. je kapela, ktera velice casto vystupuje se Tremi sestrami a prijede na jejich doporuceni. Skupina Vega je pravdepodobne nejkurioznejsi ze vsech kapel. Je slozena z pacientu Ustavu socialni pece Na Skalici, kteri dali dohromady rockovou kapelu. Nekolik let tvrde nacvicovali a loni vystupovali uz na vsech velkych festivalech v Cechach. Jestli se nepletu, tak delali i predskokana Kabatu. Je to zivy priklad, ze clovek skutecne muze hodne dokazat, i kdyz je nejakym zpusobem omezen. Z domacich kapel budou letos vystupovat jiz zmineny Tampon, ambiciozni Doggybag a koloradsky Randal. Tampon a Doggybag predstavovat urcite nemusim. Randal prijede az z Denveru a podle referenci by mel domaci kapely perfektne doplnit.
Vyborne, takze program bude naslapany. Jeste k moderatorovi celeho festaku. Hodne lidi rika, ze Zdenek Izer je bomba. Co ty na to?
To necham na lidech. Izera jsme vybrali prave na zaklade ticheho pruzkumu mezi fanousky a pevne verime, ze ocekavani nezklame.
Myslim, ze by to na nase prvni setkani asi uz stacilo. Dekuji za rozhovor a jenom na zaver by asi bylo dobre, prestoze je dnes Rockfest jiz netrpelive ocekavanou akci, priblizit tento festival lidem, kteri se tam chystaji poprve.
Ted mozna budu znit jako kniha, coz sice neni muj styl, ale sam sis o to rekl. Cesky a slovensky rockfest je unikatni akce sveho druhu na Severoamerickem kontinentu. Jsme vlastne jedine narodnostni mensiny, ktere si dokazaly vytvorit, i kdyz pouze na jeden vikend, takovy maly domov uprostred teto obrovske zeme. Nejhezci na tom je, ze si za to nezaslouzime kredit jenom my, jako poradatele, ale hlavne navstevnici a fanousci nasi kultury a vseho, co s tim souvisi. Uspech rockfestu je tedy zalozen nejen na vynikajici muzice, jidle, piti, moznostech sportovniho a dalsiho vyziti ve skutecne peknem prostredi parku, ale hlavne na neuveritelne atmosfere, kde je jeden ochoten radeji druhemu pomoci nez uskodit. Na zaver pro festivalove debutanty doporucuji, aby si prohledli internetove stranky www.csworldnet.com anebo dotazy zavolali na bezplatne cislo 1-877-862-7973.
rockfest 04

Navrat na hlavni stranu