Navrat na hlavni stranu

Nocturna vstupuji do 4. rocniku
Milovnici krasne hudby si zajiste vzpomenou na zacatky serialu, ktery se v komunite natolik zabydlel, ze jsme nedavno uzavreli jeho jiz treti rocnik. K potese organizatoru, kterym je tento fakt nejvetsim zadostiucinenim, bude na podzim otevren rocnik ctvrty.
Hostum Nocturen na Masaryktownu nejvice lahodi, ze programy stridaji ruzne oblasti hudby a ze se v nich pokazde setkaji se zajimavymi lidmi. V neposledni rade pak, ze je vita prijemne (az domaci) prostredi, v nemz si kazdy predplatitel takrikajic obsadil tu svou zidli na tom svem miste natrvalo.
Letos bylo odehrano sest koncertu, a jestlize si spocitame, ze kapacita (a vzdycky bylo vyprodano) restaurantu Praha je 120 lidi (a v kostele sv. Vaclava bylo na lednovem koncertu 200 lidi), pak tady mame soucet navstevniku jako na dlani. At si to nekteri chteji ci nechteji pripustit, uspesna Nocturna stanula svou pravidelnosti a navstevnosti temer na spici akci v nasi komunite. O kvalitni kulturu je mezi nasimi lidmi jednoduse receno zajem trvaly, cehoz je dokumentem raritne dlouhy zivot a pravidelne vysoka navstevnost napr. predstaveni Noveho divadla.
Umeleckym a programovym sefem - a take otcem myslenky - je dr. Milos Krajny. Jak sam rekl na zaverecnem koncertu treti sezony, nejuspesnejsi a nejsenzacnejsi byl pripravovany program s operni divou Evou Urbanovou, ktera ale na posledni chvili ucast odmitla. Pripomenme si, ze diky pevci Gustavu Belackovi se nic vlastne nepokazilo, naopak - nakonec jsme slyseli a videli obe pevecke veliciny. Vyprodan ale byl i koncert skupiny Poetica Musica z New Yorku s houslistou Petrem Maceckem, dale koncert klavirniho virtuoza Borise Krajneho, stejne jako manzelu Katariny a Iva Zenatych (dodejme, ze houslista Nocturna pred tremi lety zahajoval), ci Radima Zenkla, jehoz jsme take neslyseli poprve. Ovsem pozadu v uspesnosti nezustal ani Swing Noir Jiriho Grosmana. Lide jsou tak sirokym vyberem doslova nadseni.
A jestli nas v tom ctvrtem rocniku ceka nejake prekvapeni? Dr. Krajny se po lednovych zkusenostech novych prekvapeni-neprekvapeni dockat jiz nechce. A tak radeji pracuje s temi, o nichz vi, ze prijedou: "Prijede pianista Pavel Kaspar, ktery zije v Nemecku. Ten by mel zahajovat novy rocnik zrejme v prvnim tydnu rijna. Dale bychom meli uvitat zpevacku Editu Gruberovou, se kterou jsme - i kdyz ne osobne - poznali potazmo s Gustavem Belackem. Tato kralovna koloratury byla totiz Gustavovou ucitelkou, a dodnes aktivne zpiva. Nu a tesit bychom se mohli i na svetoveho, puvodem ceskeho klaviristu a pedagoga na The Royal Conservatory of Music Toronto, Antonina Kubalka, ktery zije dlouha leta v Kanade - ale to uz jsem prozradil hodne," uzavrel zpovidany.
A jestlize byste se chteli stat predplatiteli ctvrteho rocniku Nocturen na Masaryktownu, pak nevahejte a kontaktujte Julii Novotnou (416/439-4354), opet se starajici o organizacni zalezitosti teto serie koncertu. Svoje rozhodnuti budete moci potvrdit i v bulletinu, ktery bude vsem dosavadnim i budoucim zajemcum rozesilan koncem cervna. A nakonec take nase noviny budou sve ctenare o deni v teto oblasti pravidelne informovat.
Vera Kohoutova
***

Navrat na hlavni stranu