Navrat na hlavni stranu

Mlady pianista hral bravurne Leose Janacka
Rozhovor s manazerkou Antonina Kubalka Jarmilou Groskovou
Jak jste prisli na to, ze pianista z Kanady bude predstavovat v Ceske republice mlade umelce?
V lonskem roce se poprve uskutecnily Mezinarodni klavirni kurzy, kterym propujcil sve jmeno Mistr Antonin Kubalek. Nikdo, ani pianista netusil, ze do Zlatych Hor, kde se narodila matka Franze Schuberta, kam prijeli za zdravim vehlasny spisovatel Franz Kafka a Leos Janacek zde dokoncil svou operu Sarka, prijedou mladi klaviriste, nad jejichz vykony bude zasnout i profesor hudebni skoly Glenna Goulda pri Kralovske konzervatori v Torontu Antonin Kubalek.Vyucujici lektori kurzu se dohodli, ze by nebylo marne dat sanci jednomu z mladych frekventantu kurzu, a to predstavit se po boku svetove uznavaneho pianisty Antonina Kubalka. "Los" padl na studenta brnenske konzervatore Davida Schmieda, ktery pochazi ze Zlina.
Muzete rici nasim ctenarum neco vice o Davidu Schmiedovi?
Klavirista se narodil pred dvaceti lety. Prvnimi muzikantskymi krucky ho provazela ucitelka Zakladni umelecke skoly ve Zline Eva Hanacikova. Po slozeni absolventskych zkousek na brnenske konzervatori se mu otvira klavirni svet prostrednictvim prof. Renaty Bialasove, ktera ho uspesne dovedla az k absolutoriu. Nedavno meli moznost milovnici vazne hudby slyset v Brne jeho excelentni vykon pri interpretaci koncertu Edwarda Griega pro klavir a orchestr. Shodou okolnosti s timto dilem absolvoval pred mnoha lety take Mistr Antonin Kubalek, ovsem s tim rozdilem, ze ho doprovazel Symfonicky orchestr Ceskoslovenskeho rozhlasu. David se musel spokojit se Symfonickym  orchestrem brnenske konzervatore. A jeste neco ­ David si zahral cast koncertu s Mistrem Kubalkem na zaverecnem koncertu Mezinarodnich klavirnich kurzu v lonskem roce. Prognoza Antonina Kubalka pro Davida Schmieda byla a je vic nez uspokojiva.
Mlady pianista ma velke plany, nejprve to bude studium na Janackove akademii muzickych umeni, ale rad by take studoval na hudebni skole Glenna Goulda v Torontu, kde vyucuje prave Mistr Kubalek. Prijimacich pohovoru se neobava. Dost podstatnou prekazkou budou nejspis financni prostredky.
Mladeho umelce pro spoluucinkovani s Antoninem Kubalkem jste tedy meli, ale jak jste chteli narocny projekt uskutecnit? Vime, ze v dnesni dobe se malokdo odhodla k tomu, aby podporil kulturni projekt?
To mate naprostou pravdu. Kdybych pozadala o podporu fotbaloveho utkani, myslim, ze bych nevedela, co si pocit s mnozstvim financnich prostredku. Tak mi totiz odpovidaji oslovene firmy ­ my podporujeme sport anebo "v lepsi mire nemocne". Nastesti se pred nami rysoval Rok ceske hudby a to byla prilezitost pro podani zadosti o prideleni grantu. Ministerstvo kultury se opravdu rozhodlo podporit nas projekt, za coz mu velmi dekujeme. Hlavnim podporovatelem celeho turne vsak byla firma FENIX GROUP a.s. se sidlem v Jeseniku. Nesmime, ale zapomenout i na dalsi, a to na F. Tomase Kolowrata, Gastro Zofin, Templarske sklepy Cejkovice, Mesto Zlin, Mezinarodni festival pro deti a mladez ve Zline, graficke studio HITBOX Brno, Irenu Simkovou z Cerekvice nad Loucnou, Mestskou cast Praha l, Cesky rozhlas, magazin DAMA a ctrnactidennik Sattelite Kanada.
Ktera mesta v Ceske republice mela tu cest privitat svetove uznavaneho pianistu Antonina Kubalka?
Turne zacalo v hlavnim meste v sale Bohuslava Martinu na Hudebni fakulte Akademie muzickych umeni v Praze a to 24. kvetna. Meli jsme to stesti, ze zastitu prevzal Mistr Josef Suk (slavnostniho vecera se zucastnil spolecne se svou choti). Koncert podporil take starosta Mestske casti Praha l Vladimir Vihan, jenz se zaslouzil o propagaci na internetovem serveru Prahy 1. Krome Antonina Kubalka vystoupili studenti HAMU v Praze Helena Chytrova, Karolina Ruzkova a Petr Melisek. Z Prahy jsme se presunuli do Brna, kde se ve spolupraci s Ceskou hudebni radou uskutecnil v Besednim dome klavirni recital Antonina Kubalka. Z jihu Moravy jsme se pote vydali na jeji sever, a to do Jeseniku, kde se temer na den presne pred dvema lety poprve Antonin Kubalek predstavil. Posledni planovany koncert ve Zline se bohuzel neuskutecnil.
Jake skladby meli moznost milovnici vazne hudby v ramci turne slyset?
Samozrejme, ze ceske. Ani jinak by to nemohlo byt, vzdyt jsme tento rok vzdavali hold velikanum ceske hudby. Saly v Praze, Brne a Jeseniku se neslo dilo Josefa Suka, Vitezslava Novaka, Bedricha Smetany, Antonina Dvoraka a Leose Janacka. Dovolim si zminit jednu zajimavost: Vzpominky Vitezslava Novaka hral Antonin Kubalek v roce 1950 a od te doby poprve az letos. Sam rekl, ze nemuze pochopit, jak je mohl v 17 letech hrat, kdyz ted mu daji tolik prace. V Praze jsem se setkala se zajimavymi  nazory cizincu, a to, ze by je koncert zajimal, kdybychom do programu zaradili dilo Schuberta, Beethovena - holt, proti gustu zadny disputat. O to vice bychom si vsak meli vazit takovych muzikantu jakym je napriklad Antonin Kubalek, jenz siril a stale siri slavu ceske hudby v zahranici. To si uvedomila take Ceska hudebni rada, kdyz ho navrhla v roce 2002 na oceneni, ktere je kazdorocne udelovano tem, jez se zaslouzili o propagaci ceske hudby v cizine.
Doslechli jsme se, ze se Mistr Kubalek nepredstavil jen coby solista?
Ano, mate pravdu. Pred pul rokem mi Antonin Kubalek sdelil, ze by rad zaradil do programu klavirni kvartet Es dur Antonina Dvoraka. Napad skvely, ale k jeho realizaci bylo zapotrebi dalsich tri muzikantu, kteri by byli ochotni na posledni chvili pred zahajenim turne v Praze s Antoninem Kubalkem cvicit, aby se posleze 24. kvetna 2004 mohli predstavit v sale Bohuslava Martinu HAMU. Pomocnou ruku nabidl docent Vaclav Bernasek, ktery nasel v smyccovem oddeleni Hudebni fakulty AMU sikovne muzikanty (Helenu Chytrovou, Karolinu Ruzkovou a Petra Meliska), kteri nastudovali party klavirniho kvartetu a hned po priletu Mistra Kubalka do Prahy s nim zacali nacvicovat. Docent Bernasek je clenem Kocianova kvarteta, jez si klavirni kvartet Es dur s Antoninem Kubalkem zahraje v prekrasnem miste Maria Hilfe u Zlatych Hor. Tento koncert se uskutecni v ramci 2. rocniku Mezinarodnich klavirnich kurzu a je urcen obnove statni kulturni pamatky kostela Sv. Jana Krtitele v Hornim Udoli.
S cim se predstavil David Schmied?
Mlady klavirista si shodou okolnosti vybral dilo Leose Janacka, ktery ve Zlatych Horach, kde se zrodil napad prezentovat mlade umelce, dokoncil svou operu Sarka. S dilem tohoto fenomenalniho skladatele se David jiz drive uchazel o titul laureata Mezinarodni souteze Leose Janacka v Brne. Tehdy jako nejmladsi ucastnik uspel a jen bod ho delil od prvniho mista. V Jeseniku se David predstavil interpretaci Sonaty 1. X. 1905. Skoda, ze se neuskutecnil zaverecny koncert ve Zline, odkud David pochazi. Ja si vsak rikam, vsechno zle je k necemu dobre. Klavir, ktery meli Antonin Kubalek a David k dispozici, patril k tem horsim a tak by mozna utrpelo vystoupeni obou klaviristu, coz by byla nesmirna skoda.
Krome verejneho vystoupeni cekaly Antonina Kubalka po dobu jeho pobytu v Ceske republice take dva workshopy? Muzete nam k nim neco rici?
Velice rada. Doprovazela jsem Antonina Kubalka, a tak mam moznost srovnani. Co se tyce "prazske vyuky", rada bych touto cestou podekovala docentu Miroslavu Langerovi z HAMU, bez nehoz by prvni workshop nebyl. Antoninu Kubalkovi se predstavili tri studenti Hudebni fakulty, a to se skladbami J. Brahmse, J. Suka a J. S. Bacha (Hana Volkova, Marketa Tymlova a Miroslav. Riedlbauch). Na mou otazku, jak na ne zapusobil Antonin Kubalek, mi odpovedela jedna ze studentek ­ "Jeho pripominky byly vecne a konkretni".
Dalsi mistrovska trida se uskutecnila na brnenske konzervatori. Antonina Kubalka prijal reditel teto skoly Pavel Kyncl. Vyuka byla peclive pripravena klavirnim oddelenim konzervatore a studenti si pro Mistra pripravili dilo J. Suka (Lucie Czajkowska), L. V. Beethovena (Elisabeth Getachewova), D. Scarlattiho (Iva Bartosova), F. Chopina (Ladislava Dolezel) a L. Janacka (Miroslav Mic).
Pokud se nemylim, David Schmied je posluchacem brnenske konzervatore a prave studenti teto skoly tvorili polovinu frekventantu kurzu Antonina Kubalka ve Zlatych Horach v lonskem roce, ze?
Ano, mate pravdu. Musim rici, ze citovany workshop byl jejich dilem. Sirili takove zvesti o mistrovstvi pianisty Antonina Kubalka, ze profesorsky sbor horel nedockavosti, aby poznal Mistra blize. Z toho duvodu se take v odpolednich hodinach uskutecnila beseda.
Jake otazky kladli studenti, co je nejvice zajimalo?
Mlade lidi, kteri studuji, zajima nejvice, jake maji podminky jejich kolegove v Kanade. A mohu Vam rici, ze mnozi pritomni byli radi, ze jsou v Cesku. Studium na konzervatorich v Kanade je totiz vetsinou rizeno tim, kolik si kdo muze dovolit investovat. Prijimaji se studenti, kteri mnohdy svym vykonem nedosahnou prumeru. Dalsi otazky se tykaly Kubalkova prechodu do Kanady v roce 1968, jak a kdo mu podal pomocnou ruku v cizi zemi, jake to bylo po jeho navratu do vlasti po 23 letech atd. Kdyz dovolite., k besede na konzervatori bych se rada vratila v nekterem z dalsich rozhovoru,. Byla by skoda, kdybych vse, co jsem si zaznamenala, nemohla sdelit ctenarum Vaseho ctrnactideniku.
Stalo se behem turne neco, co vyvedlo Mistra z miry?
Vykon kazdeho muzikanta je primo umerny kvalite hudebniho nastroje. V nasem pripade tedy klaviru. V Jeseniku nastala temer kuriozni situace. Kdyz Mistr pred casem hral v Jeseniku, mel problemy s "naladenim" kridla v Kapli, kde se take konal letosni koncert. Jiz predem proto upozornoval na to, aby se podobny nedostatek neopakoval jinak, ze odmitne vystoupit. Pronajimatel, tj. Mestska kulturni zarizeni, nas informovala, ze stav nastroje konzultoval s reditelkou ZUS a ta prohlasila, ze je naprosto v poradku. Bohuzel nebylo tomu tak. Musel prijit ladic a dat klavir do poradku. Podle jeho slov tento klavir byl laden naposledy v lednu. K tomu se neda nic dodat.
Nad prazskym koncertem prevzal zastitu Mistr Suk, ktery se take se svou choti koncertu zucastnil. Meli jste moznost potkat i jine medialne zname osobnosti?
V sale Bohuslava Martinu jsme mohli videt herecku Gabrielu Vranovou, scenaristu a dramaturga CT Jiriho Bednare, bratry Ivana a Pavla Smetackovy, ak. malire Zbyska Siona, skladatele filmove hudby Milana Kymlicku a dalsi. Krome znamych tvari se koncertu zucastnili pratele z Kanady, kteri Antonina Kubalka osobne znaji a nahodou byli na navsteve Prahy. Pozvani prijal take Petr P. Formanek - The Canadian Chamber of Commerce in the Czech Republic. Omluvil se kanadsky velvyslanec, jenz byl v teto dobe sluzebne mimo Ceskou republiku.
Mistr Kubalek je v Kanade velmi cenen. Jak je to v Ceske republice?
Vite, mame velky dluh vuci tem,. kteri v sedesatych letech emigrovali do zahranici a to je i pripad Antonina Kubalka. Neni jen vinou mladych lidi, ze jim jeho jmeno nic nerika. Je to prohresek nas starsich, pedagogu, a to nejen umeleckych skol. Ti by meli mit zajem na tom, ze diky takovym, jako je Antonin Kubalek, se o nasi male zemi hovori daleko za oceanem.
Zminila jste se, ze firmy nerady podporuji kulturni projekty. Vas a turne Antonina Kubalka podporila spolecnost, ktera sidli v Jeseniku. Proc?
Ing. Cyril Svozil, predseda predstavenstva akciove spolecnosti, podporuje koncerty vazne hudby poradane Umeleckou agenturou J+I nekolik let. (Jeho firma take podporila 1. rocnik Mezinarodnich klavirnich kurzu ve Zlatych Horach v roce 2003.) Osobnost Mistra Kubalka oslovila Ing. Svozila natolik, ze zaradil jeho koncertni turne do oslav 15 let trvani firmy FENIX GROUP a.s., ktere vyvrcholi v Praze v cervenci 2005. Antonin Kubalek by mel byt opet u toho. Tentokrat se Symfonickym orchestrem Ceskeho rozhlasu.. Fenix je partnerem mnoha kulturnich projektu. Ing. Cyril Svozil je skvely podnikatel a myslim, ze by si zaslouzil, kdyby Vase noviny otiskly jeho vyjadreni k turne Antonina Kubalka. Tady je.
Velmi casto jsem dotazovan, proc nase firma soustredi svou podporu predevsim na aktivity deti a mladeze.
Dospivani neni pouze krasnym a bezstarostnym obdobim, je soucasne i obdobim velmi krehkym, provazenym mimoradnymi riziky, kdy se v  podstatne mire a ve velmi kratkem obdobi rozhoduje o budoucnosti jedince , o tom jestli se vyda narocnou cestou hledani, tvorivosti, vzdelavani se a tvrde prace, nebo sklouzne do pohodlnosti a rutiny poznamenane pocity permanentni nespokojenosti, zavisti a negativismu.
Vzhledem k tomu, ze nikdo z nas nepochybuje o vyssi kvalite zivota ve spolecnosti tvorene lidmi vzdelanymi, vykonnymi a kreativnimi , snazime se i nasimi skrovnymi silami prave o jejich vsemoznou podporu.
Pevne verime, ze poradani obdobnych spickovych akci neni pro vsechny zucastnene jen hlubokym umeleckym zazitkem, ale pro mnohe muze byt i motivaci a prikladem hodnym nasledovani.
Cyril Svozil
predseda predstavenstva
Jste vydavatelkou knihy Deti neklidne Evropy, ve ktere je zivotni pribeh pianisty Kubalka. Mate nejake nove plany souvisejici s Mistrem Kubalkem?
Osobnost Antonina Kubalka je natolik zajimava, ze mam v umyslu zrealizovat vydani nastenneho kalendare, kde by hlavnim mottem byl Antonin Kubalek a jeho laska k Praze. Rada bych, aby kalendar byl dvojjazycny, to je v anglictine a cestine. V cervenci se Antonin Kubalek vyda s fotografem do starych prazskych zakouti, do mist, ktera nejvice miluje, aby vznikla rozsahla fotoreportaz, z niz budeme vybirat pro citovany kalendar. To ovsem neni vse. Chtela bych u prilezitosti jeho zivotniho jubilea, ktereho se dozije v pristim roce, zrealizovat vystavu fotografii s Antoninem Kubalkem, a to nejen z Prahy, ale take z Mezinarodnich klavirnich kurzu, jez nesou jeho jmeno. Realizace je umerna podpore sponzoru, pro ktere je to prilezitost prezentace nejen v Ceske republice.
Dekuji za rozhovor.
JBG
***

Navrat na hlavni stranu