Navrat na hlavni stranu

Stanley Cup udelal tecku za letosnim hokejem
Kdyby nekdo pred zacatkem letosniho rocniku NHL tipoval Tampu Bay jako viteze Stanley Cupu, nikdo by ho nebral vazne. Za stejne posetileho sazkare by byl povazovan ten, kdo by predpovidal ucast Calgary Flames ve finale. Presto se obe muzstva do finale dostala a dodejme, ze zaslouzene. Tampa sve kvality prokazala jiz v zakladni casti NHL, kdy skutecne podavala perfektni vykon. Ve Stanley Cupu pak Tampa v peti zapasech porazila NY Islanders, ve ctyrech Montreal, v sesti Philadelphii a pouze s Calgary hrala Tampa plny pocet sedmi zapasu. Nutno rici, ze v sestem utkani mely Blesky stesti, protoze za stavu 2:2 se puk ocitl za brankovou carou jejich brankare Chabibulina, ale branka nebyla uznana. Nakonec Tampa zvitezila v druhem prodlouzeni 3:2, vynutila si sedmy zapas, ve kterem vyhrala 2:1 a ziskala tak Stanley Cup.
V dresu vitezu nastupoval pravidelne Pavel Kubina. Mel ctyri asistence a hlavne v poslednim zapase se zaslouzil o to, ze Jeromme Iginla vysel naprazdno. Druhym slovenskym drzitelem Stanley Cupu se po Jirim Bickovi stal Martin Cibak. Ten hral v sesti zapasech a jednou asistoval. Casto se zapomina, ze ve dvou utkanich hral i Stanislav Neckar, kteremu rovnez nalezi letosni trofej a jeho jmeno bude pry vyryto na poharu. V dresu Calgary si odchytal 19 minut Roman Turek, nepustil ani jednu branku, ale vetsinou byl nahradnikem skveleho Fina Miikky Kiprusoffa.
Jak Tampa, tak Calgary se pred letosnim Stanley Cupem nijak neposilnovali a zda se, ze to ma svoji logiku. Hvezdy, ktere se nedokazi probojovat do zaverecnych boju, nejsou zrejme tak kvalitni, aby pak ve Stanley Cupu pomohly novym tymum. Mnohdy je predchazi povest o kvalite, kterou postradaji, zatimco je podcenovano mladi, rychlost, bojovnost a emoce. Hodnoty, ktere se daji tezko vycislit.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu