Navrat na hlavni stranu

EU a Ronald Reagan
Minuly tyden se staly dve udalosti, o kterych se hodne napsalo, media jim venovala znacnou pozornost, a nad kterymi jsem si musel polozit radu otazek. Prestoze mam asi radeji Huxleyho nez Orwella, mel jsem pocit, ze neco z Orwella opet dychlo do nasich zivotu. Jedna z udalosti smerovala do budoucnosti, druha do minulosti. Obe vsak jaksi vypovidaji o bezmocnosti obycejneho cloveka. O tom, ze o vecech se rozhoduje jaksi nahore a jedinec nema na ne vliv. Lidi se citi podvedeni, zklamani, maji pocit, ze jim bere nekdo dusi.
Podle lidi v CR se do EU muselo vstoupit, protoze nic jineho nezbyvalo. Nikdo se nenamahal s tim, ze by vypracoval jinou alternativu. Pokud nekdo sel k volbam do Evropskeho parlamentu, pak tam sel dat hlas stranam, ktere slibuji, ze vybojuji lepsi, vyhodnejsi podminky nebo aby snizily dopad spatne vyjednanych podminek. Nejvetsi uspech slavili disciplinovani volici z ODS a KSCM. Tak zvane proevropske strany propadly. Vsichni se ohaneji narodnimi zajmy, ale nikdo neni schopen definovat, co to narodni zajmy jsou. Jeste smutnejsi pohled je na osobnosti, ktere ziskaly preferencni hlasy: komunista Ransdorf, pro redaktory televize neprijatelna reditelka Bobosikova, senator Zelezny, ktery zatizil cesky stat desetimiliardovou skodou a ktery ma na svedomi vybudovani televizniho kolosu pro divaky se snizenym IQ Nova.
Otazkou je, jak se na neucasti pri volbach podepsala i petiprocentni hranice, ktera oslabila prave strany i jednotlivce, kteri meli originalni pristup nejen k EU, ale i treba k ekologii. Jako bumerang se vratilo arogantni pocinani "proevropskych stran", kdy tem, kteri meli jiny nazor, nebylo zapotrebi dat ani korunu na propagaci, protoze "proevropske strany" prece vyhraly volby.
Tezko hodnotit i minule obdobi a osmdesata leta. Prezident Ronald Reagan byl velmi popularni v nasi komunite. Ovsem nazor, ze to byl on, kdo uzbrojil Sovetsky svaz a vyhral studenou valku mne pripada jako zjednodusujici. Nechci se poustet do sirokych diskusi o tom, co zapricinilo pad komunismu, ale stale verim tomu, ze se veci vyvijeji jinak, nez se nam mocni snazi namluvit. Stale vice se blizim k nazoru Egona Hostovskeho, ktery napsal, ze politici jsou jako kouzelnici, kteri predpovidaji pocasi a kdyz zacne prset, tak je to proto, ze to oni predpovedeli. Ve skutecnosti se politika meni podle svych vlastnich zakonu, nepredvidatelne a neovladatelne, tak jako vitr, pise v jednom romanu Hostovsky.
Dulezitejsi nez sila zbrani, mne pripada atmosfera, ktera se ve spolecnosti vytvori. Jestlize padla atmosfera strachu, coz se ve vychodni Evrope stalo, bylo to dulezitejsi nez zavody ve zbrojeni. O to, ze strach ztratil nad lidmi moc se zaslouzily stovky, mozna jen desitky bezejmennych odpurcu moci, kteri stali za pravdou. Jen zridka kdy jsme se o nich neco dovedeli jako o Andreji Sacharovovi.
Vaclav Klaus, ktery byl na pohrbu Ronalda Reagana, ma teorii, ze komunismus padl, protoze nebyl ekonomicky zivotaschopny. Margaret Thatcherova ma pocit, ze to bylo kvuli tomu, ze Ronald Reagan Sovetsky svaz uzbrojil. Muj nazor je, ze komunismus padl, protoze i v nejhorsich dobach zde byli lide, kteri stali za pravdou.
Jednou v sedmdesatych letech se nemecky novinar Sacharova zeptal, proc to dela, kdyz nema sanci na sebemensi uspech. Tehdy mu rusky akademik odpovedel, ze je to otazka mravni. Je v tom poselstvi, pro kazdeho z nas. Je v tom poselstvi o soli zeme, na ktere se tak casto zapomina.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu