Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Kulate vyroci Milusky Perinove - 88

Vzdycky rikala, ze umre mlada - v jeji rodine se nikdo nedozil pul stoleti. A ji do devadesatky chybi uz jen dva roky. Dcera moravskeho lekare a anglicke damy z lepsi spolecnosti (jak se to rikavalo), Miluska mela zajimavy zivot. Mela stesti v bratrech a smulu s maminkou, ktera ji zemrela, kdyz ji byly dva roky, ztrata, s niz se nikdy nesmirila. Byla vychovana v pensionu a hyckana svymi bratry. Milovala oba: kneze Antonina, ktery kaplanoval na fare v Jaromericich, kde holdovali hudbe a Miluska dodnes vzpomina na koncerty, jichz se tam zucastnila. Druhy bratr, Viktor, ji ukazal jinou tvar zivota: za nacisticke okupace byl lekarem partyzanu a Miluska s nim casto jezdila. Mezi jeho pacienty byl i general Luza, ktery se tehdy skryval v hajovne v blizkosti Trebice. Pri jedne jejich navsteve vpadli do myslivny gestapaci. Co vsechny zachranilo, byly necky, v nichz pani hajna zrovna prala, ktere zakryvaly vchod do podzemniho ukrytu. Druhou okupaci - tu vnitrni, komunistickou, Miluska prozila jako manzelka stavitele Periny. Vaclav Perina, italsky legionar, pred valkou stavel opevneni a dalnice. I on se zucastnil odboje. Po valce se stal nesmiritelnym odpurcem komunismu a po puci mu bylo jasne, ze ma pouze dve alternativy: zalar a mozna smrt nebo utek za hranice. Odesli s Miluskou do Rakouska. Miluska prisla do Kanady prvni, dostala zamestnani v domacnosti u vlivne rodiny v Guelphu a za cas se ji podarilo dostat manzela, ktery byl znacne starsi, do Kanady. Prestehovali se do Toronta. Miluska zase pracovala v domacnosti, starala se o nemocne, az se ji podarilo dostat misto v Connaught Laboratories, kde az do penze pracovala jako technicka pri vyrobe vakciny proti obrne. Po case si Perinovi nasetrili na dum, ktery se stal pojitkem pratel, organizaci i generaci. Byvaly tu schuzky uverove komise Kampelicky, Sokolu i legionaru. Miluska vypekala na zabavy a vyroci pratel. Ma rada lidi a oni ji odplaci stejnou minci. K jejim osmaosmdesatym narozeninam ji prejeme hodne pohody a spoustu kvetin, ktere tak miluje.
***
CICKA
Setkali jsme se - uz skoro pred dvaceti lety - pod autem na silnici v Midlandu. Male kote v bilem kozisku s nadechem sedi na hlavicce se pod autem usadilo, zatimco jsem cekal na zmenu svetel. Vlezl jsem za nim (zpusobne sedelo uprostred prostoru pod autem), vylovil, zamaval jim procesi aut za mnou, nasedli jsme a tim zacalo jedno z nejhezcich pratelstvi meho zivota. Popsal jsem nase setkani v krajanskem tisku. Psal jsem o setkani s krasnym stvorenim na stihle nozce, s modryma ocima, v elegantnim bilem kozisku. Zesnuly profesor Gordon Skilling, ktery clanek cetl, si nejdriv myslil, ze popisuji krasnou mladou zenu, do ktere jsem se zamiloval, ackoliv se mu zdalo divne, ze si vlezla pod auto a pak se mi zamotala do volantu. Brzy po nasem setkani se malem zabila. Nechal jsem otevrene okno, kocicka vylezla na rantl pred oknem a kdyz jsem otevrel dvere, prudce se obratila a spadla. Sest poschodi. Letel jsem olympijskym tempem ze schodu a nasel kocicku se zavrenyma ocima na zemi vedle auta. Zrejme spadla na strechu auta a to ji zachranilo zivot. Nenavidela cestovani, ackoliv myslim, ze by se tolik nebranila, kdybych ji dovolil ridit. Jednou na chalupe jsem ji pustil ven. Bylo to k veceru, myslil jsem, ze Cicka se probehne a vrati pred veceri. Nevratila. Hodiny jsem na ni cekal pred domem a teprve dlouho po pulnoci se najednou odnekud vedle mne objevila a tvarila se jako by tam stala celou dobu. Zapomnel jsem, ze jsem ji chtel zmlatit, vzal ji do naruci a odnesl domu.
Meli jsme krasny vztah. Cicka mi odpustila, ze byla cele dny doma sama, az teprve v poslednich letech mi svoji nespokojenost davala najevo tim, ze se mi zvecnila na posteli. Chtela toho vlastne straslive malo: misku s jidlem, nadobu s vodou (mela dve, se sokolskym znakem) a pohlazeni. Hlavne pohlazeni. Vydrzela se mazlit hodiny. V noci spala vedle mne (a casto na mne). Ponevadz nenosila hodinky, zachazela s casem kavalirsky a pricestovala ke mne na postel, kdykoliv ji to napadlo. Stoupla si na mne, zamnoukala a cekala. Kdyz jsem se neozyval, lehla si vedle mne a trpelive cekala, az se probudim. Nekdy si lehla na druhou stranu postele a uprene mne pozorovala. Dal bych leccos za to, kdybych vedel, co si myslila. Dojemna byla jeji privitani. Slysel jsem jeji hlasek, jakmile jsem vystoupil z vytahu a od chvile, kdy jsem vstoupil do bytu se ode mne nehnula, dokud jsem ji nepohladil. Naposled mne privitala 22. kvetna vecer. Ale jeji zamnouknuti znelo spis jako chropteni. Ten vecer za mnou na postel neprisla. Usnul jsem a kdyz jsem se nekdy ve dve hodiny rano probudil, Cicka vedle mne nebyla a v mistnosti bylo mrtve ticho. Volal jsem jeji jmeno. Neozvala se. Nasel jsem ji v nejtemnejsim koutu mistnosti. Zbytek noci jsem probrecel. Jeji popel byl rozhozen v mistech, kde jsem na ni pred lety cekal dlouho pres pulnoc. Nevim toho mnoho o dusi kocicek a jinych ctyrnohych kamaradu (nevim toho mnoho ani o lidske dusi), ale doufam, ze tito kamaradi s nami budou sdilet cokoliv nas ceka na druhem brehu. Az i ja za nedlouho zaklepu na dvere, vedouci do sveta, o nemz nam jeste nikdo z lidi nepodal zpravu, urcite za dvermi uslysim vitajici hlas Cicky.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu