Navrat na hlavni stranu

Anketa pro cislo 9
V soucasne dobe probihaji dve spickove souteze v hokeji, Mistrovstvi sveta a Stanley Cup. Otazka zni: Ktera z techto soutezi vas vic zajima a koho v nich tipujete za viteze? Po bitve je kazdy generalem, ale vetsina ucastniku tipovala, kdyz souteze byly v plnem proudu a euforie v CR byla maximalni.
M. Bonner, Praha:
Anketa je asi spise urcena pro Tvoje ctenare za velkou louzi, ale stejne Ti napisi svuj nazor. Kdyby ses me zeptal pred mnoha lety, urcite bych Ti rekl, ze hrozne bastim Stanley Cup a cely kanadsky hokej. Dneska Ti ale reknu, ze mne spise zajima to MS, i kdyz ani to mne uz tolik nebere. Nemelo by se poradat kazdy rok a v NHL by nemelo byt tolik penez. Myslim si totiz, ze to vsechno hokeji jenom ublizuje. Cetl jsem nedavno rozhovor s Ivanem Hlinkou (myslim Lidove noviny), kde "objevoval Ameriku" a vykladal, ze MS by nemelo byt kazdy rok, ze se o systemu MS hokejova federace musi domluvit s NHL a ze v Evrope by mela vzniknout obdoba NHL. Hrozne me pobavil, jak si hral na velkeho objevitele. O techto vecech se mluvi snad dvacet let a myslim si, ze vsichni musi vedet, ze s NHL se na nicem podobnem nedomluvi. To by se NHL musela vzdat sveho mocenskeho postaveni a svych financnich zajmu. Osobne si myslim, ze NHL hokej v jeho puvodni podobe nici, uz to neni sportovni hra pro sportovni fanousky, kteri hokej miluji a neco o nem vedi (pripadne si to mysli, ze o nem neco vedi), ale velky obchod a "show" pro lidi, co se chteji spise bavit. Vcera jsem byl v nove prazske hale na utkani Nemecko-Rakousko. Hala se mi moc libi, nemohu porovnavat s jinymi ve svete a v Kanade a Americe jako Ty. Ale ta priblbla snaha o to, aby se divak stale bavil me spise rozciluje. Hlavne to, co se deje na velke obrazovce nad ledem, to odvadi pozornost od hry. Chvilemi mi pripadalo, ze ten zapas je tam jaksi navic. Verim, ze americka rodinka, ktera jde na zabavu a nacpat se popcornem se bavi. Asi se bavili i ti priopili fandove Nemecka a Rakouska, mne tam chybelo vic hokeje. Nechci pusobit jenom negativne, proto chci rict, ze kluci z naseho muzstva, co hraji v NHL se mi vesmes moc libi. Hlavne Prospal, Dvorak, Rucinsky,Straka, Spacek, Vokoun a dokonce i Jagr. Dneska hral chvili i Havlat a moc lituji, ze neni zdravy. Ten to tedy umi. Rozdil proti lidem z nasi ligy je velky. I kdyz mlady Prucha vali! Jenom mam obavu, ze mame velice nevyhodne rozlosovani a ze na opravdu silneho soupere narazime az ve ctvrtfinale. Po shlednuti utkani CR-Kanada (6:2) doplnuji a upresnuji odpoved na Vasi anketni otazku: "vice me zajima MS v hokeji a tipuji Ceskou Republiku za viteze". Duvodem je, ze jsem se vcera opetne presvedcil, ze Kanada zapomnela hrat hokej, nema vubec zadne individuality a jeji hraci jsou primitivove. Nejen, ze hokej kazi, ale domnivam se, ze mu delaji ostudu.
Peter Dobrovodsky, Bratislava: Preto, ze zijeme na Slovensku,  sledujeme viac majstrovstva sveta. Sme radi, ze Slovensko postupilo do osemfinale a dnes cestujeme do Prahy. Moj tip na vitaza je Slovensko.
M. Hajek, Edmonton: MS: Ceska republika, Stanley Cup: San Jose.
Karel Kroc, Novy Bor: Hlavni je MS a vitezem musi byt Ceskoslovensko.
Petr Munk, Toronto: Stanley Cup a vyhraje ho Tampa Bay.
Petr Ruzicka, Teplice: Samo, ze me jako Evropana vic bavi nynejsi mistrovstvi sveta a to nejenom proto,ze je v Praze, ale i proto, ze nasi chlapci hraji od podlahy. Mistrem budeme my a nebo Slovaci a v Americe fandim Zralokum ze San Jose. Jednak jsou tak daleko poprve a nekolikrat jsem mel to stesti je videt osobne pri koncertech v San Jose. Jejich fanouskovsky grif se znelkou z filmu Celisti je genialni.
Milos Suchma, Ottawa: Povazuji SC za dulezitejsi. Finalisti jsou nejlepsi hokejiste na svete. V Cechach ma velkou dulezitost MS. Tam kazdy z toho sili, ale zde v Kanade je to povazovano za druhoradou zalezitost. Cesi maji velice silne muzstvo a mohli by vyhrat. V NHL by to mohl byt Detroit, prestoze Calgary hraje vyborne.
Zdenek Vesely, Praha:
Oba turnaje sleduji stejne malo - pouze vysledkove. Ty ale v novinach vzdy vyhledam, takze jsem v obraze. Na MS se divam jiz radu let az od semifinale. Protoze se jedna o kolektivni sport, vzdy preji tomu muzstvu, ktere je papirove slabsi, na rozpocet je mene, atd. Takze moje typy: SC - Tampa Bay, MS - Finsko. Vis, ze mi je dnes fotbal a hokej celkem lhostejny? Nejak ne a ne porozumet tomu, proc spolecnost na teto planete touzi po tak drahem divadle. Proc nekteri tito sportovci, kteri maji vyjadrovaci schopnosti na jednoduchou otazku v podstate ej, ou, ach jsou tak nekym odmenovani. Jasne, jde o business a jedna se dle meho vlastne (alespon ve spolecnosti, kde byla ctyricet roku totalita) o bulvar. Kdybys mel dnes napr. desetileteho syna, pochybuji, ze bys ho vzal v Praze na hokej. Myslim, ze i ten jakz takz vychovany pubertak musi svou holku pripravit na sprchu vyrazu, kdyz by ji chtel vzit na hokej. Snad mi aspon jeden typ vyjde. Doufam, ze odmena vitezneho typu me nemine.
Otazka pro cislo 10: Zmenilo se pro Vas neco vstupem CR a Slovenska do EU?
Odpovedi muzete poslat e-mailem na adresu satellite1-416@rogers.com nebo faxem na cislo 416/530-0069 mezimestsky na cislo 1-877-333-6371.

Navrat na hlavni stranu