Navrat na hlavni stranu

Nejen v Toronte se hraje ceske divadlo
Z pochopitelnych duvodu (Satellite vychazi v Toronte) v tomto ctrnactideniku je hodne mista, a pravem, venovano Novemu divadlu v Toronte a jeho cinnosti.
V c.7 venovala pani V. Kohoutova zaslouzenou pozornost vzpomince na predstaveni cimrmanovske hry Zaskok s L. Smoljakem v hlavni roli, sehrane v Toronte v roce 1997 v souvislosti s letosni navstevou a vystoupenim L. Smoljaka s Novym divadlem ve hre Svestka.
Snad je vhodne pripomenout ctenari, ze nedlouho po predstavenich v Toronte bude ve Vancouveru uvedena hra Zaskok take s panem L. Smoljakem v hlavni roli, v provedeni naseho Divadla Za rohem.
Na rozdil od torontske divadelni spolecnosti (viz text pi. V. Kohoutove) byla ve Vancouveru moznost uvest hru autoru Smoljaka a Sveraka z repertoaru divadla tak originalniho a na humor stedreho, prijata se zcela jednoznacnym nadsenim. Kdyz pak bylo hostovani pana Smoljaka napevno domluveno a navic s nadsenim prijata jeho ochota vystoupit ve Vancouveru nikoli ve Svestce, ale Zaskoku (pravil, ze je mu to jedno, ze stejne umi vsechny role) soubor propadl nedockavosti. Ac nekdy mame problem s obsazovanim roli, tentokrat bylo zajemcu vice nez roli.
Zacaly zkousky a doslo k udalosti davno nepamatovane. Uz na prvni hrane zkousce ucinkujici temer bez vyjimky umeli texty zpameti!
Ucta k autorum a L. Smoljakovi, ktery Zaskok rezijne pripravil, projevila se v tom, ze N. Linhartova v podstate hru jen nastudovala se souborem a rezijni podobu ponechala zcela beze zmeny.
Pamatuji take, ze urcita cast torontske audience v roce 1997 reagovala dotcene na onu pasaz, kdy Prachensky (Smoljak) konstatuje, ze v leve casti hlediste sedi vzdy blbci. Verim, ze ve Vancouveru nebude protestovat nikdo a vse bude pochopeno jak zamysleno autory.
Za zminku snad stoji, ze vancouverske Divadlo Za rohem uz pred lety (se svolenim autoru), ale bez ucasti kterehokoli z nich, uvedlo z cimrmanovskeho repertoaru: Dlouhy, Siroky a Bystrozraky (pohadka, ktera u deti propadla) a Hospodu na mytince plus Cimrman v risi hudby.
Vladimir Cicha-Vancouver

Navrat na hlavni stranu