Navrat na hlavni stranu

Anketa
Anketa pro cislo 8 znela: Ktery cesky nebo slovensky film na vas udelal v poslednim roce nejvetsi dojem?
Radovan Holub, publicista, Spicak:
Libil se mi film Nuda v Brne od rezisera Vladimira Moravka, pojednavajici o panici, ktery ma absolvovat prvni sexualni zkusenost a o cele galerii beznych neuspesnych lidicek. Film rozsiruje velkou galerii blbecku a outsideru, ktere ma cesky film tak v oblibe. Je to mezinarodne srozumitelny film, s ceskym smrncem. Film, ktery se nikam necpal, nedostal dotace z Fondu kinematografie, a presto je o necem. Mj. vyhral Ceskeho lva. Jestli jim opravdu prekvapime svet, to uz nezalezi ani tak na tomhle filmu, ale spis na tom, jestli se Cesko bude dal drzet na okraji svetoveho deni anebo se dostane trochu vic do centra. Take se mi moc libil film Jakuba Sommera Maj kompjutr, protoze konecne se tady nekdo priznal k tomu, ze existuje navyk na pocitacove hry. Zrovna tak jako existuje navyk na nikotyn, ci cokoliv jineho. Kazdy navyk muze byt nebezpecny. Jsem rad, ze tento film vznikl. O tom se dnes nemluvi nikde, v novinach, v casopisech. Mozna v Satellitu.
Tomas Hruby, hudebni publicista, Praha: Jsem vzdy tak tri roky pozadu. Z novych filmu jsem nic nevidel, ale pred mesicem jsem videl vyborny film Musime si pomahat.
Vlasta Chramostova, herecka, Praha: Nase generace byla svedkem padesatileteho gumovani minulosti kulturni i politicke a vysledkem je jakysi moralni rozklad. Zde na festivalu me zaujalo Menzlovych Dalsich deset minut - Okamzik o kolegovi Rudolfu Hrusinskem (film byl i na - poslednim Torontskem filmovem festivalu, pozn. red.) Deset minut velkeho hereckeho zivota. Je to takova mala filmova basen. Reziser, ktery jiz odmita tocit, delal neco, co chtel udelat, deset krasnych basnickych minut o jednom velkem ceskem herci a o plynoucim case lidskeho zivota.
Jiri Krejcik, reziser, Praha: Podivejte se, ja uz jsem prodelal tolik veci. Osud mne totiz udelil, ze jsem nepohodlny clovek. K tem filmum, co se nataceji: Tak si myslim, ze jsou zbytecne vynalozene penize a ze by se za ty penize daly natocit dobre veci. Ale bohuzel ti, co rozhoduji, tak tezko se vyznat, na zaklade ceho rozhoduji. V minulych dnech jsem mel zasadni rozpravu s reditelkou CTV pani Luhanovou a snazil jsem se natocit pokracovani filmu o budove Narodniho divadla. Domnivam se, ze ten pripad se bude jeste slozite vyvijet a je otazkou, jak to dopadne. To je neodhadnutelne. Chtel jsem o tom natocit dokument, aby informoval verejnost, jak ty veci se dale vyvijeji a pani Marketa Luhanova si nepreje tento dokument realizovat. Rika: "Uz jste to natocil. Bylo to pekne, ono to staci a najdete si nejaky jiny dokument i jine tema." Ale ja jsem na tom pracoval vic jak deset let. Je s podivem, ze se prece jen prosadil. Vidim v tom urcity symbol veci jinych. Chtel bych take natocit dokument o topnych olejich, o Komercni bance, o Ostravsko-Karvinskych dolech. To jsou velika temata, ale jsou nezadouci a nebudou prijata. Je asi lepsi natocit o nejakem maliri, ktery maloval a uz je mrtvy nebo posadit do kresla nejakou starou pani, ktera prozila kus tezkeho zivota a jak v koncentracnim tabore unikla smrti. Myslim si, ze i tyto veci, ktere dokumentuji minulost jsou dulezite. Problematika soucasnoti je vsak stezejni tema, ktere bychom meli realizovat. O soucasnych ceskych filmech se nechci zminovat. Byl bych jedovaty a byl bych nekriticky.
Ales Machacek, svobodne povolani, Praha, Londyn, Southampton: S radosti konstatuji, ze je tu dalsi nova vlna. Libilo se mi v Plzni temer vse, krome Mostu (cesko-americky snimek nominovany na oskara, pozn. red.) Ten byl nejak pateticky. Velice slusny film jsou treba Zelary. Z kratkych filmu me zaujal Pada hovno, neco si prej! To povazuji za velice vtipne. Je to na hranici provokace. Kdyby to nebyla skolni prace, tak by to bylo jeste provokativnejsi. Mam konecne pocit, ze se to trochu hybe. Konecne prorazime barieru trapne normalizace.
Stanislav Milota, kameraman, Praha: Je zde takovy zaznam, ktery udelal pan reziser Jiri Krejcik. Po svych velkych filmech, ktere natocil, za vsechny budu jmenovat Svedomi, v tomto novem svete, nikoliv bolsevickem, ale kapitalistickem, neni zivacka, ktery by mu dal na celovecerni film. V zaznamu, ktery udelal se dostal do oblasti, kde zacina resit nejen problemy svoje vlastni, ale i problemy teto zeme, teto spolecnosti. Vrhl se na dokument a jednim z poslednich je, kdy Narodnimu divadlu byla kapitalismem ukradena cast budovy. Pres jeptisky byla prodana vexlakum. Do dnes neni nikdo, kdo by to resil a vlada, ktere predsedal Vaclav Klaus a v niz byl ministr Kocarnik to zabili tak, ze za trinact let byla jen zneuzivana soukromniky k nekalym ucelum. Pan reziser Krejcik se do toho pustil anketou. Bojuje jako ten pan ve Spanelsku, co jezdil na tom koni, aby se budova vratila Narodnimu divadlu, kteremu patri od sameho zacatku. Neni to boj s vetrnymi mlyny, ale s pekne vychcanejma lidma z minuleho rezimu, kteri vladnou tomuto rezimu a v teto vlasti velice mocne. Z celovecernich filmu se mi nejvice libil Kral zlodeju Ivana Fily.
Michal Otrisal, televizni redaktor, Praha: Nuda v Brne. Navrat k chytremu komornimu pribehu, ktery vyjadruje veci soucasne a pravdive.
Petr Pazdera Payne, teolog, Praha: Krome Divokych vcel a Nudy v Brne me ceske filmy moc nenadchly.
Milos Rejchrt, duchovni, Praha: Mimo jineho Andel exit. Kdyz jsem ho videl poprve v Karlovych Varech, zdal se mi podvodny a priblbly, ale zajimave je, ze kdyz zavru oci, tak se mi spousta zaberu z filmu vybavi. To znamena, ze to po filmove strance byl skutecne dobry film. Kdyz to vezmu s tim polocasem rozpadu vsech zazitku, tak ve mne zanechal spoustu otisku. Z klasiky pak Jak zabit Sekala. Mam rad jednoduche romany a konstrukci. Je zajimave, ze to je taky od Michalka.
Frantisek Silar, hudebnik a podnikatel, Praha: Jak zabit Sekala. I kdyz to neni novy film, ma eticky naboj.
Anketa pro cislo 9: V soucasne dobe probihaji dve spickove souteze v hokeji: Mistrovstvi sveta a Stanley Cup. Otazka zni: Ktera z techto soutezi vas vic zajima a koho v nich tipujete za viteze.
Odpovedi muzete poslat e-mailem na adresu satellite1-416@rogers.com nebo faxem na cislo 416/530-0069, mezimestsky na cislo 1-877-333-6371.

Navrat na hlavni stranu