Navrat na hlavni stranu
Anketa
Anketni otazka pro cislo 4/2004:
Ktereho politika pokladate za nejhloupejsiho a ktery politicky vyrok vas zaujal pro svou blbost.
Radovan Holub, publicista, Spicak: Neodvazuji se povazovat nekoho za hloupeho na zaklade jeho verejnych vystoupeni. Nicmene vyroky nynejsiho ceskeho prezidenta Klause by zaslouzily analyzu z pohledu inteligencniho kvocientu. Napriklad jeho vyrok z poloviny devadesatych let o tom, ze v Ceskoslovensku uz mame "standardni demokracii" nebo jeho hra na to, ze nektere veci, ktere on nechce videt, proste neexistuji. Jde vsak spis o aroganci moci nez o nedostatek inteligence. Myslim, ze nekteri *politici za socialismu, napr. Vasil Bilak, byli skutecne hloupi, system totiz potreboval lidi, kteri nedelali nic jineho nez opakovali priblble fraze importovane ze SSSR a pak se ve stranicke hospode opijeli.
Petr Kohout, Brampton: Za nejhloupejsiho politika povazuji ceskeho soc. dem. premiera Vladimira Spidlu, ktery na otazku novinare "Proc je v Americe tak nizka nezamestnanost" odpvedel (podle vlastnich slov zcela vazne): "... protoze je tam velke mnozstvi veznu." Za vrchol hnusu povazuji vyrok komunistickeho poslance Ransdorfa, ktery prohlasil, ze ceska narodni hrdinka Milada Horakova - za valky veznena nacisty, po valce zavrazdena komunisty - v roce 1945 vazne uvazovala o vstupu do KSC. Mel jsem moznost hovorit s nekolika lidmi, kteri s Miladou Horakovou spolupracovali a vsichni se shodli na tom, ze dr. Horakova, telem i dusi demokratka, mela k obema diktaturam stejny odpor.
Petr Krejci, politicky poradce, Praha: Vzhledem k sve profesi mam jisty ostych povazovat nejakeho politika za nejhloupejsiho. Tech nejmenovanych by se to mohlo dotknout. Co se tyce vyroku vyznacujiciho se blbosti, pak je to z posledni doby sbirka pavyroku: novela zakona o ochrane prirody, produkt pilneho usili rady ministerskych ochrancu prirody zastiteny dvema jmeny: PhDr. Vladimir Spidla a RNDr. Libor Ambrozek. Jeden citat za vsechny. O zvlaste chranenych rostlinach se tam mimo jine pravi: Je tez zakazano je drzet, chovat, dopravovat, prodavat, vymenovat, nabizet za ucelem prodeje nebo vymeny.
Ales Brezina, redaktor Satellitu: K teto otazce me totiz inspiroval vyrok ministra Stanislava Grosse, ktery v jedne z vanocnich anket zazaril touto moudrosti: Bibli napsal Jezis Kristus pravdepodobne okolo roku nula.
Dostali jsme jeste jednu odpoved k predminule otazce ohledne piva.
M. Stanek, Toronto: Nejsem ani pivar ani znalec piva, ale po obede jedna sklenicka piva je skoro nutnosti. Znam severni Cechy a tam odtud pochazeji Svijany. Pivo chuti lahodne - svetle, tmave; slabe i silne. Dale mohu doporucit Konrad z Vratislavic, Klaster z Mnichova Hradiste. Obcas se objevi kvasnicove a to je mirne zakalene, ale lahodne i zdrave. Znam krkonosskeho Medveda. Je tam spousta malych pivovaru. Ochutnavejte a tak muzete posoudit. Na Morave se pivo neda pit. Je bezpecnejsi vino nebo slivovice. Kozel velkopopovicky, byval, je a doufejme i bude nadale velmi dobre pivo, ale to uz znate. Ceny v Cechach dle me zkusenostijsou od 12 do 70 Kc za pul litru. Urcite jsem vynechala spoustu dalsich velmi dobrych piv, ale to uz bude na dalsich se vyjadrit a doporucit.
Otazka pro cislo 5/2004: Pred rokem se stal prezidentem Vaclav Klaus, jak jeho pusobeni hodnotite?
Odpovedi muzete poslat e-mailem na adresu satellite1-416@rogers.com nebo faxem na cislo 416/530-0069 mezimestsky na cislo 1-877-333-6371.
abe

Navrat na hlavni stranu