Navrat na hlavni stranu

Fenomen
Sestre M. Jacksona pri vystoupeni na fotbalovem Super Bowlu vysmeklo se z garderoby prso. Celkem pekne. Stranky vseho tisku zaplneny, diskuse vedeny, zda stalo se tak nedopatrenim ci jinak.
Vselijake jine hvezdy a tzv. celebrity rok, dva i vice let jsou stredem vseobecne pozornosti medii a pocetne obce obdivovatelu. Nejednou napomuze tomu bizarni zjev, nekdy zivot prosyceny drogami ... ano, nekdy jsou takova slava a obdiv i duvodne. Neni prave snadne, dostat se na spici at v tom ci onom druhu snazeni a pocinani. Jen se mi zda, ze duvod a mira obdivu a zboznovani mnohych celebrit jsou casto neumerne vykonum obdivovanych. A nejednou jejich astronomicke vydelky hraji v takovem az neomezenem mire obdivu jistou roli.
Rad bych se ted zminil o muzi, ktery si zaslouzi bezmezny obdiv (tedy alespon muj, stejne jako svych krajanu). V srpnu v roce 2001 pri motocyklove nehode, kterou zavinil ridic auta, jenom o vlasek vyvaznul zivotem rakousky lyzar Hermann Maier, suverenne dominujici World Cupu ve trech z poslednich lyzarskych sezon. Pri havarii prisel bezmala o zivot a jeho prava noha, roztristena na nekolik casti, drzela jen na kousku slachy a svalu. Tolik o te hruze.
Diky zdatnosti lekaru a neuveritelnosti vule tohoto lyzare a jeho talentu, vloni se zucastnil jedineho zavodu WC na samem sklonku sezony ... a vyhral.
A letos jiz suverenne vede ve dvou disciplinach, stejne jako v kombinaci!
Nevim presne, kolik mista venoval tisk takovemu fenomenalnimu navratu na sportovni kolbiste za okolnosti tak neuveritelnych. Nemyslim, ze velmi mnoho. Trapne skandalky hvezd a hlavne hvezdicek filmoveho platna a rock and rollu jsou prece tim, co lid zajima, co jej inspiruje, jak se zda.
Neni nejpodstatnejsi, ze H. Maier je sportovcem, chlapik nepochybne zdatny, houzevnaty, dokonale trenovany. Jeho navrat po dvou a pul roce po tak blizkem kontaktu se smrti a amputaci nohy je neuveritelny; radi jej k nekolika dalsim jedincum, kteri zasluhuji nas krajni obdiv... k T. Foxovi, R. Hansenovi, L. Armstrongovi a dalsim. Na ne meli bychom vzpomenout ve chvilich, kdy Stestena se, byt jen docasne, obrati k nam zady ...
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu