Navrat na hlavni stranu

P. F. z Italie
Muj pritel Allan Feltus je vytecny malir. Maluje velka platna s zenskymi figurami, platna plna klidu, tajemstvi a dobrodruzstvi jak Piero della Francesca maloval pred vice nez peti sty lety. Allan zije jiz pres tricet let v Italii, v Assissi, kde obyva stary a tichy venkovsky dum, ktery si za ta leta opravil. Stalo se jednoho dne, ze se poctivy Allan vydal na Pamatkovy urad, aby pozadal o povoleni, zda by mohl otevrit nove okno ve zdi sveho atelieru: "Mel bych tak vice denniho svetla na malovani," vysvetlil. "Vy jste se zblaznil," rekli pamatkari mudrcove. "Vas dum, i kdyz to neni nic zvlastniho, stoji v pamatkove chranene oblasti a zadna nova okna se tam otevirat nebudou." A bylo to.
Asi tak po roce a pul, poctivy Allan byl stale jeste presvedcen, ze to nove okno - a mela to byt presna kopie starych oken jeho staveni - nikoho nemuze urazit. Jednoho destiveho rana pozval do sveho domu dva zedniky a pujcil si vetsi nakladni auto, ktere zaparkoval podel venkovni zdi atelieru. Nakladak zakryval presne tu cast domu, kde zednici behem nekolika hodin vybourali otvor, do nehoz usadili dreveny ram. Ten Allan jiz predem namaloval barvami tak, ze vypadal jako stary. Podobne nalicil i venkovni zed okolo noveho okna. Byla uz noc, kdyz vratil nakladak do pujcovny.
Od pristiho rana zacal cekat: nikdo mu ale to nove okno ani nepochvalil ani nepohanel. Nikdo si totiz okna ani nevsiml. Vypadalo, jako by tam bylo odjakziva. Ubehly dalsi mesice a Allan jednou to nove okno vyfotografoval. S fotografii se vydal na Pamatkovy urad: "Chtel bych vas poprosit o laskave svoleni, zda bych nemohl zazdit jedno z oken meho atelieru, to ktere vidite zde na fotografii," rekl mudrcum, kteri si uz nevzpominali.
"Mam totiz v atelieru prilis denniho svetla," vysvetlil. "Vy jste se zblaznil," rekli mudrcove. "Takove krasne okno! Vas dum, i kdyz to neni nic zvlastniho, stoji v pamatkove chranene oblasti a zadna okna se tam zazdivat nebudou. A vubec, kdyz uz jste tady, nechte nam zde tu fotografii - to abychom vedeli" A zabavili mu tu fotku.
Mela ho prejit chut neco zazdivat. A tak se omluvil mudrcum za to, ze vubec mohl pomyslet na neco podobneho a slibil, ze se toho okna ani nedotkne. A s tim slibem se poroucel a sel domu a ma od te doby svetlo v atelieru, jak si vzdycky pral, poctivy Allan.
Soucasna veda takto definuje lidskou inteligenci: inteligentni clovek je ten, ktery tak dovede vyresit situaci, ktera je pro neho negativni, ze se obrati nakonec v jeho prospech.
pp

Navrat na hlavni stranu