Navrat na hlavni stranu

NA OKRAJ
Sokolske hroby

I letos clenove torontske telocvicne jednoty Sokol, starostka Hana Juraskova, Jan Waldauf (iniciator myslenky a organizator navstev), Vlasta Waldaufova, Svatava Hermankova, Jan Matuska, Henry Sekyrka a Josef Cermak navstivili hroby svych zemrelych clenu. Zastavili se v "Park Lawn Cemetery" "Riverside Cemetery" a "Sanctuary Park Cemetery" u hrobu Miroslava Patavy, Louise Pospisila, Marie a Gabriela Rosenberskych, Josefa a Ludvika Sekyrkovych, Franka Tumy, Milana Ulmana, Anezky a Jana Zouzelkovych. Na vsechny hroby byl polozen venecek se sokolskymi stuhami.
***
Za Frantiskem Hrdlickou
Frantisek Hrdlicka zemrel 27. listopadu 2003 v Mississauga rychlou z v tom smyslu krasnou smrti, jen nekolik dni po sokolskem bazaru, ktereho se zucastnil, vesely a zertujici a plny zivota.
Narodil se 28. srpna 1928 v Mestecku u Krivoklatu. Od chlapeckych let cvicil v Sokole. Brzy po svem prichodu do Toronta se prihlasil do torontske jednoty, v niz jednu zastaval funkci misto-nacelnika. Patri k lidem, ktere bylo nemozne nemit rad: vecne chlapecky, usmevavy, trpelivy a odpoustejici. Pritel, ktery nezakolisal. Vlastenec bez gest.
Jeho pratele se s nim rozloucili 3. prosince. Modlitby vedl Rev. Jan Banko a vzpominky pronesli Milan Kalvoda, Zdenek Kinkal, Milo Kinkal, Milan Lev a (za telocvicnou jednotu Sokol Toronto) Jan Waldauf Jeho pani a cele rodine vyslovujeme uprimnou soustrast.
***
Medaile Miroslava Tyrse
Nasledovnici Miroslava Tyrse a Jindricha Fügnera patri do rodu vernych. Mnozi z nich povazuji cas straveny v sokolovnach a na sletech za nejlepsi dobu sveho zivota a zustavaji Sokolu verni i kdyz vek jim nedovoluje veletoce na kruzich. Mezi ty verne patri i skupina Sokolek (hlavne Sokolek) a Sokolu, kterym se valna hromada Sokolske zupy Kanadske, konana 18. rijna 2003 v Kingstonu usnesla ­ na navrh jednoty Toronto ­ udelit "Medaili Miroslava Tyrse" za celozivotni vernost sokolske myslence. Jsou to:
Vlasta Troblova (91 let), Anna Rezkova (90 let), Emilie Perinova (87 let), Vlasta Mensikova (85 let), Miroslav Klimek (83 let), Alois Stana (82 let)
Medaile budou predany na valne hromade Sokola Toronto, 15. unora 2004.
***
Sest set milionu hektaru pro pristi generace
Vetsinou cteme a slysime jen o degradaci zivotniho prostredi. Jedna z poslednich zprav:
I Kanade hrozi nedostatek vody - te Kanade, ktera se zda byt z poloviny a jeste vice pod vodou. A tak se chytame kazdeho jen trochu radostnejsiho naznaku. O jednom z nich jsme se docetli v dennim tisku 1. prosince: Koalice drevarskeho prumyslu (i kdyz mezi jmeny spolecnosti postradame Weyerhaeuser Corp., nejvetsiho vyrobce dreva na svete), puvodnich obyvatel Kanady a organizaci pro ochranu zivotniho prostredi oznamila, ze je pripravena vytvorit nejvetsi chranenou oblast na svete v rozsahu kolem 600 set milionu hektaru, predstavujici 53 procent cele Kanady. Projekt ovsem musi byt schvalen mistnimi, provincnimi i federalnimi organy, ale dohoda tolika vyznacnych skupin je nejhezcim darkem k vanocum pro vsechny, jimz osud nasi planety neni lhostejny.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu