Navrat na hlavni stranu

Ztratime pamet zcela?
V posledni dobe jsme svedky velice zajimaveho jevu: Mizi pamet. Ne, ze by se nevzpominalo. Vzpomina se a dokonce vic nez je zdravo. V televizi se vzpomina na Dietlovy hrdiny socialisticke prace. Na oblibene serialy nejen Husakova rezimu, ale i Husaka samotneho. Ten si je pri svych projevech castokrat pochvaloval. Gustav Husak si totiz pochvaloval vse, co nemelo pamet nebo to, co melo pamet pouze selektivni.
Najednou se vsak zjistuje, ze to co nemelo pamet pretrvava dele nez je zdravo. Nejedno oko zaslzi pri normalizacnich pisnickach ze sedmdesatych a osmdesatych let. Dokonce se dovidame, ze normalizacni kultura borila socialismus. Ne, disidenti, ale prosty clovek, ktery pracoval od utery do ctvrtka mel na tom zasluhu. Advokat Filip, mistopredseda KSCM, na dotaz posluchace Ceskeho rozhlasu, proc kdyz byli komunisti u moci meli 99,9 procent hlasu a dnes maji pouze dvacet procent odpovedel, ze to bylo spatnym volebnim systemem. Je nutne rici, ze to nebylo spatnym systemem, ale ze to bylo diky atmosfere strachu. A na tuto atmosferu strachu se zapomina. Jaksi byli jsme vsichni stramaci, nikdo se nebal a proto muzeme na tuto dobu beze strachu a s hrdosti vzpominat, ale at nikdo nepripomina, jak to skutecne bylo. Treba mocni budou zase jednou tu atmosferu strachu potrebovat.
Vzpomina se, ale mizi pamet. Tento trend vzdycky vyhovoval mocnym. Projde tak snaze kazda lez. Novinar muze jednou chvalit Klause a pak ho zatratit. Lide si to nepamatuji. Navic lid skveleho ekonoma nejprve zbozstil, pak zatratil a nakonec zvolil svym prezidentem. Vlastne presneji receno lid prostrednictvim svych zastupcu. Jednou jsme dojati pri pul milionu obeti v Kosovu, vylekani z chemickych a biologickych zbranich hromadneho niceni. Teorie, ze v roce 1989 nedoslo k zadne zmene a ze vse bylo pripraveno dopredu, vyhovuje, jak tem co jsou napravo, tak tem co jsou nalevo.
Pokud se nam to hodi, pouzijeme Husa, Komenskeho a Masaryka. Pokud ne, tak o nich cudne pomlcime. O tom, jestli se o nich neco dovi budouci generace, bude podle nove skolske reformy rozhodovat pan reditel. Dejepis totiz ma zmizet ze skol. Ma byt nahrazen jakousi amalgamovanou obcanskou vychovou, ktera se bude skladat ze smesky dejepisu, zemepisu a obcanske vychovy. Kdyz tedy bude zapotrebi, pan reditel prikaze trochu deti strasit v obcanske vychove. Kdyz bude doba klidna nabidne jim pohled do sveta skrze zemepis. Vzhledem k tomu, ze jsme stale vice zahlcovani zpravami, ktere maji jepici zivot, ztratime pamet zcela.
Dejepis nenapadne zmizi z nasich zivotu a mnozi si oddechnou, vzdyt nastup totality by mohlo budouci pokoleni lehce rozpoznat. Takhle toto nebezpeci snadno pomine.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu