Navrat na hlavni stranu

Marketa se pod vodou neboji
Krasna mlada zena s usmevem, ktery kazdeho prijemne naladi. Mohla by si vydelavat treba i reklamou na zdravy chrup anebo na krasne oci, jejiz modr jako by pochazela primo ze Stredozemniho more. Kdyz s ni mluvite, mate pocit, ze uprenost zraku vase myslenky primo cte. Na dotazy odpovida rychle, ale uvazlive. Ani pro ceske slovo nejde prilis daleko. Kdyz jej nemuze nalezt, pak hleda pomoc v ji dnes mnohem blizsi anglictine, kterou zacala nabirat ve svych ctyrech letech, kdy se s rodici Pavlem a Kvetou Semikovymi a o dva roky starsim bratrem Pavlem do Kanady pricestovala.
V cervenci letosniho roku prozila Marketa Semikova svuj velky den, jak to ostatne probehlo i vsemi kanadskymi medii. A s ni i rodice a pratele, kteri ji pri vsech tech velkych rozhodovanich podporovali. Jako clen kanadskeho namornictva absolvovala s vynikajicim vysledkem rocni kurs, ktery ji opravnuje pracovat jako pruzkumny potapec. Vysledek je o to cennejsi, ze se tak se svou kolegyni Hayley John staly vubec prvnimi a jedinymi zenami v tomto oboru v NATO a jedinymi zenami v padesatilete tradici oboru potapeni (Fleet Unit Diving) kanadskeho namornictva, ktery spolupracuje take s jinymi zememi, napr. s Anglii, Australii, Novym Zelandem. Ale tam zeny nejsou.
Maly zazrak matkou prirodou dobre namichaneho koktejlu vysoke inteligence a potrebnych charakterovych vlastnosti. Tato skromna a svym vystupovanim spise umirnena mlada dama ve fyzickem a mentalnim zapoleni predcila muze, od nichz by se spise ocekavalo, ze v tomto jedinecnem a pomerne mladem vojenskem oboru namornictva prorazi. Ale pojdme si o tom vsem popovidat od zacatku.
"Marketka rika, ze za to, ze ji ucarovalo potapeni, muzeme vlastne my," vzpomina s usmevem jeji maminka Kveta. "Sveho casu, kdyz ji bylo asi dvanact, jsme zavitali na Floridu a detem jsme zaplatili kurs potapeni. Marketka byla potapenim nadsena. Do dnesniho dne ji to nepustilo." " a kdyz jsem byla v 11. tride, chtela jsem si po skole otevrit skolu potapeni nekde v karibske oblasti. Jenze kluci, co se tim jiz zabyvali, me odradili, protoze rikali, ze to chce kazdy a ze me to po par letech prestane bavit. Jenze ja jsem chtela pracovat pod vodou po cely zivot. Az jednou jsem cetla v casopise clanek o clearence divers a rekla jsem si, proc zrovna nezkusit tohleto?" bere si slovo Marketka.
"A to jsem take udelala. Ve vojenske naborove kancelari v Hamiltonu mi vsak rekli, ze na kurs pruzkumneho potapeni se mohu dostat az po absolvovani zakladniho vojenskeho vycviku a odpracovani ctyr let na vojenske namorni lodi. Tak jsem tedy absolvovala zakladni vycvik a byla jsem pridelena na HMCS Montreal v Halifaxu. Pracovala jsem na palube a stala jsem se potapeckou na lodi. Tu specializaci jsem musela mit, abych mohla pokracovat dale," vecne informuje Marketa o svem rozhodnuti. Dosahnout profese clearence diver se ji stalo doslova vyzvou. "Po nejakem case jsem byla pridelena na jinou lod - HMCS Vancouver. "
Jako potapecka pusobila snad po celem svete. Po utoku na New York 11. zari 2001 stravila sedm mesicu na kanadske lodi HMCS Vancouver (jen pro informaci - je to jedna ze dvanacti halifaxskych znamenitych fregat a jedna z nejmodernejsich valecnych lodi na svete) v Perskem zalivu -79 dnu na vode bez pristani v pristavu s posadkou citajici 238 lidi, mezi nimiz byly 52 zeny. "Tenkrat Kanadu o tuto sluzbu pozadaly Spojene staty, Kanada vyhovela a my jsme pracovali pod vedenim americkeho velitelstvi," vypravi o sve zkusenosti mlada namornice.
"To bylo pro nas velice tezke. Bojis se, nevis, co vsechno se muze stat, krome dopisu jsme s dcerou nemeli kvuli bezpecnosti zadne spojeni. Nevis proste, co se deje. Jsme v neustalem napeti," shoduji se oba jeji rodice.
Zajimalo by me, jestli mas strach a jestli jsi jej vubec nekdy pocitila, obratila jsem se na Marketu s primou otazkou. Dostalo se mi primeho: "Pod vodou ne." Jsi si natolik jista, ze nemuzes udelat chybu, nebo jsi tak koncentrovana, ze tu chybu skutecne neudelas? "Jednou jsme se potapeli," zacala s vypravenim Marketka. "Helma, ktera je zamknuta, takze si ji nemuzes pod vodou sejmout, se mi zacinala plnit vodou. Stalo se mi to na dvoutydennim kursu. Byla to soucast testu - nikdy predtim bych si nepomyslela, ze by zkouseli i tuto moznost, jak jsem se pozdeji dozvedela: vypnou ti vzduch a pod vodou si musis sama zapnout nouzovy privod vzduchu. Navic mam tu nevyhodu, ze jsem do vseho toho obleceni mala, takze mi rekli - kdyz tam mas trosku vody, tak to nic neni. Fajn ­ tak ted tady mam trosku vody a ted uz mam o trosku vice - rikam si pro sebe, ale to uz si take rikam, ze to uz neni normalni. Zacinala jsem kaslat, protoze vzduchu rapidne ubylo, a az tam nebyl temer docela a vodu jsem mela az u nosu, tak mi doslo, jak jsem pitoma, ze mam jeste nouzovy privod vzduchu, tak jsem jej zapnula. Instruktor se me ptal, kdy ze jsem si uvedomila, ze se mohu utopit? ­ No, az jsem mela vodu u nosu, tak jsem si uvedomila, ze to mohu nejak ovlivnit. Nepropadla jsem panice, zustala jsem klidna a rikala si, ze neco nebylo v poradku, ale prisla jsem na to a ptala jsem se, proc tomu tak je? Jsi devadesat metru pod vodou, jsi sama - tam se muze stat strasne moc veci -, je tam tma, zima a najednou prestane vsechno pracovat a ty se musis dostat zpatky nahoru, ale vis, ze k tomu potrebujes nejaky cas... aby ses zachranila. A pak dalsich sedm minut, aby te dostali do pretlakove komory, ale jsi tak vytrenovana, ze kdyz se neco stane, musis si umet poradit."
Zarazeni do vycviku predchazeji testy. Uchazecu se ptaji na vsechno - testuji mentalni vyzralost. "Potom musis udelat talentovy test. To sedis dve tri hodiny a jenom pises. Na predbeznem dvoutydennim vyberovem rizeni ti davaji zabrat, az padnes. Az padnes, zopakovala si jeste jednou Marketa jako by sama pro sebe a jako by si chtela vybavit tehdejsi zkusenost. Zapadni zakladna Fleet Clearance Divers Unit je na Vancouverskem ostrove, od namorni zakladny jsou potapeci separovani. Zkousky se delaji ve Victorii nebo v Halifaxu jednou za 18 mesicu. Mene nez polovina zajemcu je uspesna natolik, aby se dostala k talentovemu testu. Pouze 22 jich ale proslo zdravotnimi naroky a pouze jedenact kandidatu bylo ze zapadni i vychodni zakladny vybrano.
"Je to tvrdy vycvik, je to tough, jinak se to popsat neda," hleda spravne slovo Marketa. A tam chteji s jistotou vedet, ze to dokazes. V treninku dochazi k tak namahavym ukonum, s nimiz se vetsina lidi nikdy v zivote nesetka. Vycvik zacina brzo rano dvouhodinovym fyzickym cvicenim. Vetsina dni zacina behem o delce 8-12 km. Po navratu z rozbehu maji studenti tri minuty na to, aby se prevlekli do potapecskeho obleku. Kdyz to jeden nestacil, bylo potrestano cele muzstvo ­ klikami, shyby, pritahovanim na hrazde apod., vzpomina na dosavadni zivotni zkousku potapecka.
Vsichni neustale pracuji jako tym - jestlize jeden nesplni ukol, plati za to cele muzstvo - pravidlo, ktere je bude v pozdejsi dobe jako profesionaly provazet po celou jejich cinnost. Nacvicuje se schopnost pracovat jako tym, selektivni proces vybere ty nejlepsi z nejlepsich. Vsechno, co se dela, dela tym, nikoliv jednotlivec. K nejtezsim disciplinam patri (jakesi) lezeni po lane ve vysce ­ pritahovanim se z kazde strane proti sobe se sejdou dva potapeci a museji si umet vyhnout tak, aniz by jeden druheho shodil nebo sam spadl do vody, a aby mohl pokracovat v lezeni po lane. Obvyklym zaverem disciplin je zdanlive jednoduche uplavat 75 metru k mete. Teplota oceanu se pohybuje k osmi stupnum Celsia. V potapecskem vycviku neni nikdo pozadu, a tomu je podrizeno vse. Instruktori totiz potrebuji zjistit, jak blizko maji posluchaci k nejzazsim limitum.
"Marketka nam mj. vypravela, ze na pripravnem kursu museli prerezavat kovovou trubku malou pilkou a ze to delala pres hodinu... pry ji zima nebyla. Ale jsou ve vode i 6-7 hodin, a kdyz je jim v temer stometrove hloubce uz zima, napousteji do potapecskeho obleceni teplou vodu. Take seskakovali z lodi do more z desetimetrove vysky, .... proste se tam jede na doraz, az do krajnosti," posune dal povedomi o narocnosti kursu opet Kveta.
O nebezpecnosti tohoto povolani ma vetsina z nas jen slabe povedomi. Ve skutecnosti je jeste nebezpecnejsi nez se zda. pruzkumni potapeci jsou jednemi z nejunikatnejsich bojovych jednotek, museji vedet, kam sahnout, ceho se dotknout a na co naopak sahnout nesmeji. Museji byt presni a jisti sami sebou. Pracuji pri katastrofach a pri opravach skod zpusobenych nehodami, zabyvaji se vyprostovanim tel, opravuji skody po bojich. Ovsem jejich hlavnim poslanim je zneskodnit miny.
"Ale nejradeji bychom tu bombu dostali z more ne jen proto, aby nevybouchla, ale hlavne proto, abychom ji pritahli do pracoven a ucili se na ni. Zname jich jiz hodne, ale ne vsechny. Bomby jsou urcene k zabijeni potapecu. Musis se vypracovat do absolutni spolehlivosti..." popisuje sve pracovni ukoly vynikajici pruzkumna potapecka. Uz 150 kilogramu vybusnin je dostatecne mnozstvi k tomu, aby potopilo valecnou lod. V kanadskem namornictvu pusobi kolem 50 000 lidi, z cehoz jich je asi 1000 kvalifikovano jako potapeci, a z tohoto tisice jich je jen 160 v oboru pruzkumneho potapeni.
Neumim si predstavit, nakolik si petadvacetilety clovek dokaze uvedomit nebezpeci, s nimz se kazdodenne prakticky na kazdem tempu pod vodou setkava - co ti pripada na te praci nejnebezpecnejsi? ­ dotiram svou zvidavosti.
"Vsechno je to nebezpecne. Potapime se hloubky az 100 metru ­ podivej se, v cem jsme obleceni - nabizi fotografii Marketa. Tady s tim se potapime do 90 metru, boty vazi 12, obleceni a helma 40 ­ vzduchove bomby 30 - celkova vaha jenom obleceni cini temer 80 kilogramu. Rozdily mezi vybavenim urcuje hloubka, do ktere se potapis, "nechavam si vyplnovat sve znalostni mezery. Je to fascinujici, protoze tolik nezname, a protoze se to clovek dozvida z ust krasne a zdanlive krehke divky, ktera je v kanadskem namornictvu od roku 1997.
Jestlipak se matcino srdce uklidni, kdyz vidi, ze si jeji vyjimecna dcera vede skutecne dobre? Nevim, jak ktera mama, ale ve mne by mnoho klidu stejne nebylo. "Clovek se nauci s tim vedomim zit. Moje dcera tam jela s presvedcenim o bezpeci. Rikavala, ze vsechno tam maji bezpecne. Ne ze by se nemohlo neco stat, ale jela se sebeduverou v sebe samu. Vlastne ona sama presvedcuje me, ze se nemusim bat. V 25 letech treba ani nemuze dohlednout hloubky nebezpeci, ale oni jsou na takove pripady trenovani," ukolebava Kveta svoji starostlivost. Na ocich ji sice vidim, ze se naucila tomu, co nyni rika, i verit. To je dobre. Ale soucasne ji vidim az na dno jejiho materskeho srdce...
Cloveka v souvislosti s tak krasnym a uspesnym mladim napada hodne otazek, jako treba ­ Nevadi ti, ze mas kolem sebe jenom same chlapce, nebyla bys sama radeji chlapcem, mas vubec normalni civilni zivot, jake mas konicky? Je patrne, ze Marketka je na ne zvykla, odpovidala se zrejmou lehkosti.
"Nevadi mi, ze mam kolem sebe jenom muze, ani nevim, jak to je pracovat s zenami, nikdy jsem to totiz nezkusila. Ale nekdy mi i chybeji ­ napr. jsem si doma zapomnela krem na rty a chlapci jej pochopitelne u sebe nemeli. Kdyby byla v blizkosti divka, bylo by po problemu. Ve Victorii chodim do prace od osmi do ctyr a ziji jako kdokoliv jiny. Jednou za cas jsem ve ctyriadvacetihodinove sluzbe, jako kazdy z nas. Ale nikdy jsem nemela pocit, ze jsem neco zmeskala ­ treba schuzky s chlapci, particky, diskoteky apod. Mam spoustu pratel a spoustu zajmu. Ted se napr. venuji jizde na motorkach a vazne delam kick boxing. Motorky jsou muj konicek, mam sportovni Suzuki 750 a terenni kolo, na kterem rada jezdim lesni teren, skacu pres kopecky apod. A jo, abys vedela, ja jsem radeji holka nezli kluk..."
"... vzdycky vedela, co chce a umela za tim jit. Jeji cile jsou ve shode s jeji osobnosti. Ukoly bere vazne a seriozne. Nedavno udelala kurs pruzkumneho potapeni (anglicky nazev je clearence diving) presne tak, jak si pred nedavnem predsevzala. A zacala delat kick boxing kurs. Uz ma zluty pas. Kdyz jsem se ji ptala, proc se zase dala na novou aktivitu, odpovedela: Vis, ja jsem dosahla toho, ceho jsem chtela, a potrebuji zase neco jineho. Ona proste nemuze nic nedelat..." charakterizovala cilevedomou povahu sve dcery Kveta. A pochopitelne bych si jako matka prala, aby mela i normalni zivot. Ma spoustu kamaradu, ale pokud se jedna o znamost, chlapce ze sveho obru nechce. Nas syn, jeji sedmadvacetilety bratr Pavel, ji je velkou oporou a vzajemne maji velice dobry vztah. A kdyz prijede na Vanoce? Ty ona velice miluje. Chce si s nami povidat, jist ceska jidla ­ svickovou i rajskou, knedliky, bramborovy salat a rizky... uvedomuje si silu rodinne pospolitosti. Miluje kvetiny, ktere si rada take sama pestuje. Na rozdil od drivejska, ma ted rada obleceni svetlejsich barev. Dokonce ani makeupem nepohrdne. Rada si oblekne kratke sukne, halenky s vystrihy, svoje dlouhe vlasy nacese do pekneho ucesu, obuje lodicky..."
Jednoduse je moderni a stastna divka. Tak stastna, jak jen umi byt krasny a uspesny clovek, v jehoz blizkosti je radost byt.
Vera Kohoutova

Navrat na hlavni stranu