Navrat na hlavni stranu

Anketa
Otazka cislo 15: Jeden cesky politolog napsal knihu Deda Mraz prichazi z Kremlu. Antonin Zapotocky pro zmenu v roce 1952 nahradil Jeziska Dedou Mrazem. Ke cti Vaclava Klause slouzi, ze se zatim pri zavadeni trzni ekonomie nepokusil nahradit Jeziska Santa Klausem, ac podobne tendence muzeme spatrit dnes uz i v CR. Otazka znela: Meli by Santa Clause (ci Deda Mraz) hrat vetsi roli v Cechach a na Slovensku a v ramci kulturni vymeny by pak Jezisek mohl pusobit i v severni Americe ci meli by se prestarli kycovi nosici darku jednou pro vzdy vyhubit, aby nedeformovali esteticke vnimani nejmladsi generace.
Olga Cizinska, technicky pracovnik v knihovne, Hradec Kralove: Nejhorsi je vsemocna komerce. Pro mne byl Jezisek krasny svetlovlasy mladenec, jak mi ho vypodobnila maminka. Moje kolegyne tvrdi, ze deti samy od sebe zacaly malovat Jeziska v cervenem uboru Santy Clause a ze ji to je lito. Nevim jak na to. Jina kamaradka vodila deti i v nejhlubsim socialismu pravidelne do kostela. Deti se domnivaly, ze jsou vyjimecne (a byly) a ze k nim chodi pravy Mikulas a cert a mnozstvi ostatnich certu je vubec nematlo. To byli prevleceni lidi.
Michal Eisner, masazni terapista, Toronto: Ja si myslim, ze by se Santa Clause a Jezisek meli nahradit Mojziskem.
Radovan Holub, publicista, Spicak: Nemusime prece prebirat otrocky vsechno z Ameriky. Jezisek ma u nas priznivce a tradici a je min konzumni a min teatralni nez Santa Clause. Ponechejme si v Cechach a na Slovensku Jeziska a ponechejme Americe Santa Clause. Bude to tak lepsi. I globalizace vanocnich postav ma sve meze.
Ondrej Neff, publicista, Praha: Ja bych to nechal na lidech, at si slavi co chteji, treba Krakonose nebo Belzebuba. Mne staci Jezisek ke stesti.
Barbara Sherriffova, prekladatelka, Toronto: Neberme Americanum jejich Santa Clause, ale k nam do Cech ho nepoustejme. Mame svoje hezke tradice. (Navic se tento smesny dedek s cervenym nosem prilis podoba Dedu Mrazovi.) Pokud jde o ono pestovani vkusu u deti ­ co je vhodnejsiho nez prave nas uslechtily, puvabny Jezisek?
Tomas Trusina, evangelicky farar a vydavatel, Benesov:
Nosici darku nebudou nikdy prestarli, budou vzdycky akorat tak stari pro nejmladsi generaci. Jako sedmdesatiprocentni kalvinista se ted (skoro na stara kolena) ucim tyhle seminabozenske symboly nehubit, ale tunelovat - tj. vyplnit autentickym krestanskym obsahem. Neinspiroval me k tomu nikdo mensi nez evangelista Jan, ktery sveho casu vytuneloval pojem LOGOS (slovo) - a vznikla z toho krasna vanocni pisnicka o Slovu, ktere se stalo telem.
Anketa c. 16: Tentokrat nejsme nijak originalni - Co bylo vasim nejhezcim kulturnim zazitkem v roce 2003?
Odpovedi muzete poslat e-mailem na adresu satellite1-416@rogers.com nebo faxem na cislo 416/530-0069 mezimestsky na cislo 1-877-333-6371.
abe

Navrat na hlavni stranu