Navrat na hlavni stranu

Zdena Skvorecka oslavila sedmdesatku
Vlastne je to uz vic jak dvacet let. Kdyz jsem odchazel z Prahy do Toronta, tak se me lidi ptali, co tam v te Kanade budu delat. Jednak jsem rikal, ze tam jedu podnikat, coz se mi splnilo, jindy jsem odpovidal, ze jedu ke Skvoreckym do uceni, coz se mi take splnilo.
Mel jsem vsak jeste jedno stesti, ze jsem po prichodu do Kanady mohl u Skvoreckych bydlet a poznat je i z trochu jine strany. Poznat je jako lidi velice skromne, kteri pomahali, kde se dalo. Bylo az neuveritelne, jak se stovky lidi obracely na 68 Publishers s zadosti o pomoc a Josef Skvorecky se snazil na vsechny dopisy odpovedet. Vzdy vstaval brzy rano a s trpelivosti odpovidal na vsechny mozne dotazy. Tezko si dnes nekdo umi predstavit, kolik casu Zdena stravila v nakladatelstvi. Vzdyt, aby se mohly vydavat knizky, sazely se i casopisy v ruznych jazycich. Sazel se zde take casopis Zapad, ktery se zde i tisknul. To vse pani Zdena zvladala o sobotach, o nedelich, po vecerech. Pri tom v nakladatelstvi bylo vzdy utulne.
Noviny se tehdy musely lepit na velke archy papiru a korektury se delaly tim zpusobem, ze se vzdy prelepil patricny radek. Aby se text vesel do patricneho mista, musel se treba vynechat cely odstavec a pri tom se nesmel zmenit smysl clanku.
Tehdy se u Skvoreckych tiskl take Novy domov, kde jsem byl redaktorem. Vse se muselo stacit behem ctrnacti dnu. Netusili jsme, ze pad komunismu prijde tak brzy a tak prace v nakladatelstvi sla na ukor toho, ze Zdena, jako spisovatelka, se nemohla venovat psani. Teprve po navratu svobody do Ceskoslovenska v roce 1989 bylo mozne praci v nakladatelstvi ukoncit a Zdena se vratila opet k psani. Nyni tvori spolecne se svym manzelem Josefem. Cast roku travi v Toronte, cast na Floride.
Pri nostalgii, ktera v Cechach propukla nad kulturou ze sedmdesatych let je otazkou, jestli by vubec nekdy tyto knihy spatrily svetlo sveta. To, ze tu zustala kvalitni literatura je prave zasluhou manzelu Skvoreckych, kteri v skromnych pomerech dokazali z minima vytezit maximum.
Zdene k sedmdesatinam, ktere oslavila 21. rijna a Josefovi k letosnim osmdesatinam prejeme hodne zdravi do dalsich let.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu