Navrat na hlavni stranu

Ach ti Svedove!
Nedavno prisla neuveritelna zprava. Pamatnik Jana Amose Komenskeho v holandskem Naardenu ma byt uzavren. V ceskem rozhlasu se vedou ucene debaty o tom, jestli byl Komensky pacifistou nebo ne. Jiste je, ze se pri tricetilete valce spolehal na Svedy, dokonce v roce 1642 do Svedska i zajel, ale nakonec v roce 1648 jeho nadeje skoncily s Vestfalskym mirem a valkou pri ktere zahynula tretina obyvatelstva se nic nevyresilo. Nebylo to vsak posledni zklamani, ktere nam Svedove ustedrili. Vzpomenme jen na legendarniho Svena Tumbu Johanssona, ktery nejednou prastil hokejkou pres prsty nase reprezentanty a na rok 1969 kdy po slavnem vitezstvi ve Stockholum 4:3 nad nenavidenym okupanty nas Svedove privedli k slzam a na stupnich vitezu stali prece jen hraci v cervenych dresech s pismeny CCCP na prsou (za toto oznacenik prisel komentator Ludek Brabnik v polovine sedmdesatych let o chleba). Hnev ceskeho a slovenskeho naroda se tehddy z casti obratil proti blondatym potomkum Vikingu. "Nic nechapou!" volal rizhorceny lid.
Ale Svedove chapali. Po svem zachranovali poctivost hry, zkratka fair play. Mnohokrat jsem si na tento okamzik vzpomnel, kdyz jsem videl podplacena a tudiz nudna utkani, kdy se dalo predpokladat, jak vse dopadne. Jednoduse receno sportovni saskarny.
Pri tom se neda rici, ze by Svedove nepletli sport do politiky, Svedci o tom nasledujici leta, kdyz svedsti hokejiste na protest proti neudeleni viz svedskym novinarum neprijeli k hokejovemu utkani do Prahy. Zaslouzili se tak o to, ze bylo vydano do Svedska male dite ceskym emigrantum. Nebyt toho, svet by znal tezko modelku Pavlinu Porizkovou.
Zkratka Svedove delali vzdycky potize. Pro lidi na Zapade, byli prilis nalevo, pro komunisty zase napravo. V dobe, kdy nas vsichni presvedcuji, ze je nutne byt v NATO, Svedove tam provokativne nejsou a zustavaji neutralni.
Kdyz chteli dat komunisti posledni hrebicek nabozenstvi do rakve v roce 1956, natocil reziser Ingmar Bergman Sedmou pecet.
Podle pivnich ekomomu je Svedsko na pokraji krachu, ale presto nema na ulici zebraky. Prestoze je o lidi postarano a ti se nemaji ceho obavat, je tam hodne sebevrazd. Neni tam vysoka kriminalita, ale v minulych dnech byla zavrazdena svedska ministryne zahranicnich veci Anna Lindhova, druhy politik po Olofovi Palmem, ktereho zastrelil neznamy muz v roce 1986.
Svedove jsou nevyzpytatelni a svoji zvlastnost, i pres masivni agitaci, vyhrozovani nedozirnymi nasledky, ze jejich ekonomika pujde do pekel, projevili i pri hlasovani o prijeti jednotne evropske meny. Ve Svedsku se bude i nadale platit korunami jako v sousednim Dansku.
Proc takovy rozruch? Svedsko spolu s Danskem totiz nastavilo, jak se rikalo v Ceskoslovenske televizi pred promitanim zapadniho filmu, zrcadlo Evropske unii. Treba ten napad s jednotnou menou neni vubec tak dobry. Mozna, ze ano. Kazdopadne otazka je vyslovena.
Jine ceske prislovi pravi: Kdo se moc pta, moc se dovi a Svedove se rano po referendu dovedeli, ze jejich mena prudce oslabila. Kazda hul ma dva konce - oslabilo i EURO.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu