Navrat na hlavni stranu

Jizni Cechy po roce
Presne pred rokem byl Cesky Krumlov zachvacen povodnemi. Letos je situace presne opacna. V Evrope jsou tropicka vedra a sucha, ktera budou mit za nasledek katastrofalni urodu. Na jih Cech se podival i nas spolupracovnik Miroslav Petr z Hradce Kralove a zde je prvni z jeho dvou prispevku.
***
Sumeni Sumavy
Je v usich turistu i v obdobi otevrenych hranic a pestre nabidky cestovnich agentur stale super. Dokladaji to mraky rekreantu, kteri se sem, vetsinou coby prislusnici mocneho naroda motoristu v letni a v zimni sezone premistuji. Ano, jsme to my, motoriste, kdo obohacujeme jednotvarne ticho a zadumcivy sum stromu skutecne zivymi, dynamickymi tony, jakoz i jistotou vsudypritomne civilizace. A jsme to i my, kdo na hlavnich prutazich a okolo parkovist mixujeme ke zdejsimu horskemu ozonu pravy mestsky smak, takze nase plice maji dostatek casu vyrovnat se se zaludnym sokem ze syroveho, az nezdrave cisteho sumavskeho vzduchu.
Ze je Sumava sama o sobe pro potreby a moznosti motorismu jako delana, pozna zkuseny ridic jiz podle jejiho charakteru. Zvlnena krajina, relativne mirna stoupani, mnozstvi silnicek a lesnich cest, nahorni plosiny - nic z toho nepredstavuje pro moderni automobily s medvedi silou, se sokoli rychlosti a s pruznosti a eleganci rysa prazadne prekazky. Videt vse rychle, pohodlne, co mozna bez namahy, tot pro nas moderni lidi heslo dne a ideal dovolene i zde, v sumavskych hvozdech. Koneckoncu jsme to my, motorizovani turiste, kdo sem prinasi penize a zajistuji mnohym z mistnich zamestnani a existenci.
Pres tuto jasnou trzni dominanci vstupuji do hry, bohuzel, i jina, neferova pravidla. Pravidla branici nasim sportakum, terenakum i cestakum splhat az k rozhlednam na nejvyssi koty pohori, smocit pneumatiky v ledovcovych jezerech pod nimi nebo podnikat s nohou na plynu exkurze skrze rezervace, a kratit si cestu pres hory a doly podle sveho citliveho a rozumneho uvazeni. A tak casto nezbude rozsedenemu mototuristovi nic jineho, nez presednout na lanovku, nebo dokonce zdolat nekolikakilometrove useky po hrbolate ceste po svych vratkych nohach. Je to k nevire, ale puvodci toho vseho nedostupnost zajimavych mist pro narod motoristu jeste vystavuji na odiv a drze se ji vychloubaji.
A kdo ze jsou ti zpupni mocni, kteri nam motoristum ukrajuji nasi svobodu a kazi dokonaly pozitek z vlastnictvi a uzivani motoroveho vozidla? Kdo jsou ti, co maji tato totalitni netrzni pravidla na svedomi? - Ano, platime je z nasich dani. Nemusime tedy dlouho hadat: Jsou to primo statni urednici, spravci narodniho parku a chranene krajinne oblasti. Jsou to zpupni ignoranti poslapavajici prava a zajmy vetsiny. Neohlizeji se nalevo napravo, jde jim jen o to prosazovat sve nehorazne napady, at to stoji co to stoji.
Tak kuprikladu vymysleji naucne stezky spojujici atraktivni mista, samozrejme jen pro pesi a cyklisty. Ba zavedli jakesi Zelene autobusy. Dopravni spoje, ktere krizuji Sumavu podelne i napric, v pracovni dny i ve svatky. Chlubi se tim, ze denne nahradi dve ste automobilu. chm, takovy smesny vysledek, no reknete. Pry maji odlakat motoristy od jejich ctyrkolovych milacku, ale to se jim dozajista nepovede. Pocinaji si totiz jako naprosti naivkove. Jako posetilci z jineho sveta. Jako by neznali ono pevne pouto a lasku, ktere kazdeho spravneho motoristu k jeho auticku vaze. A tak svoji hloupou zelenou politikou jen uvolnuji mista pro dalsi z nas. Vzdyt v zaloze, jenom v teto malinkate republice mame nekolikamilionovou armadu. A kdyz se dame na pochod, tak nas nic, zhola nic nezastavi.
Vubec, tihle ti spravci maji na dnesni dobu veskrze podezrele nazory. Nasinci se ani nechce verit, ze se svym stredovekym, omezenym myslenim mohou vykonavat funkce v modernim statnim aparatu. Posudte sami.
Podle nich je pry nejhodnotnejsim zpusobem pohybu cloveka v prirode obycejna chuze. Podle jejich zvracene filozofie pry umoznuje ziskani nejvetsiho mnozstvi prozitku v kratkem case. Na zaklade takovychto a podobnych blabolu oni preferuji jeden zpusob dopravy pred druhymi. Ba, co je nejhorsi, oni si privlastnuji pravo rozhodovat za druhe, co je pro ty druhe lepsi, hodnotnejsi a zdravejsi. A to jiz zavani opravdovym totalitnim systemem. S tim by se melo neco delat.
Nic proti ochrane prirody, ale museji ji delat lide schopni uvazovat na urovni doby a vedecko-technickeho pokroku. Lide, kteri jsou jedni z nas, normalni konzumenti s normalnimi hlavami, zadne zelene makovice. Vzdyt jak muzete vysvetlit takovym omezencum vas nadherny pozitek z jizdy, kdy fascinujici obrazy jako by zrovna vypadly ze srdcervouci televizni reklamy? Jak rozkos ze sledovani krajiny a prirody v dokonalem pohodli vaseho kokpitu duniciho hudebni kulisou podle vaseho gusta? Jak pocit naproste svobody, projedete-li neporusenou rozkvetlou loukou k bublajicimu horskemu potucku nebo zaparkujete-li rovnou na brehu stribropenne reky, kde mate naproste soukromi? Muze vubec takovy barbar pochopit, no reknete, vpravde umelecky zazitek z tise predouciho motoru a ze svisteni okolo vas projizdejicich kolegu motoristu? Cozpak nejsou tyto libozvuky spolu se sevelenim prilehleho lesa prave tou pravou harmonii techniky a prirody? Cozpak neni zrovna tohle ono ryzi a jedinecne sumeni nasi zkulturnene Sumavy?
Miroslav Petr

Navrat na hlavni stranu