Navrat na hlavni stranu

Nase anketa:
Anketni otazka cislo pet znela:
Strana zelenych skoncila sice pri poslednich volbach ve Spojenych statech na tretim miste, ale oslabila tim ekologicke hnuti mezi demokraty. V Nemecku se sice do parlamentu dostala, ale ztratila zase svou identitu. V CR prezident-emeritus Vaclav Havel zahajil svou cinnost prave setkanim s touto stranou. Ma tato strana nejaky vyznam pro budoucnost?
Josef Bartosek, duchovni, Cernilov:
Samozrejme, je to strana budoucnosti.
Radovan Holub, publicista, Spicak: Postaveni stran Zelenych je podle meho klicove, jejich preference celosvetove rostou, zejmena v zapadnich zemich. O ztrate identity Zelenych v Nemecku nevim. Vim jen o sporu koncepci, coz je zdravy jev. My Cesi bychom mohli situaci Zelenych v Nemecku zavidet. U nas zdaleka neni tak ruzova. Zeleni jsou s to vest moderni politiku, na rozdil od komunistu a pravicaku. Jejich novum je v tom, ze zdaleka nejsou jen strana prirody. Bohuzel tam, kde maji malo volicu, jine strany jim pozitiva jejich programu vetsinou odcizi. V tom je videt, ze jsou inspirativni.
Tomas Hruby, technolog, hudebni publicista, Praha: Obecne si myslim, ze rozdil mezi uspechy Strany zelenych v Evrope a jeji dosavadni neviditelnosti v CR je primo umerny rozdilu mezi zajmem Evropanu a nezajmem Cechu o sve zivotni prostredi. (I kdyz vim, ze jsou v tom i jine vlivy, zejmena personalni neduveryhodnost dosavadni ceske Strany zelenych.) Z tohoto pohledu by stoupajici vyznam SZ byl slibny. A existuje jeste dulezitejsi pohled: v poslednich volbach ziskala SZ nejvice hlasu z neparlamentnich stran a existuje sance, ze priste do parlamentu projde. Kazda strana (vedena duveryhodnymi osobnostmi, coz SZ od poslednich vnitrostranickych zmen je), ktera ma sanci narusit dosavadni vyvoj mirici k fakticke existenci dvou stran (coz je ­ jak vime z casu oposmlouvy ­ velmi blizke vlade jedne strany), je dulezita. Jinak bude volebni agitace za par let probihat takto: "My, strana A, sice krademe a slibujeme, ze s tim ani po nasem slavnem vitezstvi neprestaneme, ale koho byste chteli volit? Uz je tu jen strana B, ktera je ­ jak jiste vite ­ uplne hrozna, no a navic krade taky"
Petr Krejci, jaderny fyzik, politicky poradce, Praha: Zalezi na konkretni zemi a konkretnim case. Politicka strana ma uspech tehdy, najde-li si v politickem spektru dostatek priznivcu a presvedci lidi, ze problemy, ktere je tizi, je schopna vyresit. Nemyslim si, ze v ceskem politickem spektru je takova "dira", ze by se mohli do ni zeleni vedrat. Vsechny parlamentni strany (vcetne ODS) maji v programu neco tykajiciho se zivotniho prostredi. Se zelenym radikalismem soutezi jak komuniste, tak socialiste. Levicovy enviromentalismus pevne drzi v rukou socialiste a lidovci, modry enviromentalismus haji ODS. Proste podnikatele privadeji do zurivosti enviromentalni normy z Bruselu. A jiste nabozenske zaujeti zelenych pro Matku Zemi v sekularizovanych Cechach take prilis mnoho lidi neoslovi. Takze zatim neni duvodu pro zelene nadseni, Takze odpoved: V Ceske republice se svym programem (28.6.03 ho piluji v Hav. Brode), s politiky jake maji a ve stavajici politicke konkurenci, zeleni moc sanci nemaji.
Karel Kroc, absolvent SPSST, elektrotechnik, Novy Bor: Velmi vyznamny, pokud jejimu vedeni nepujde jen o dobre placene posty jako u vsech politiku.
Petr Munk, chiropraktik, Toronto: Vim predevsim o Green Party ve Spojenych statech a tak trochu v Nemecku. Zda se mi, ze je skoda, ze v obou pripadech si levicova strana privlastnila, nebo skoro unesla, zajem o zivotni prostredi. Ralph Nader je znama figurka na americke politicke scene nejakych tricet let, nejprve jako zastupce prav zakazniku (napr. vuci automobilkam), pozdeji jako nepritel (nebo krotitel) obchodnich spolecnosti. Strana zelenych se pod jeho vedenim stala stranou levicove-populistickou. Do budoucnosti nevidime, ale vyznam teto strany pro budoucnost bych odhadl jako zanedbatelny. Na nemecke politicke scene me udivuje, ze spojeni politika s cleny teroristicke organizace (Baaden-Meinhofova) zrejme neznici politickou karieru ministra zahranicnich veci. Pochybuji, ze Naderova strana oslabila stranu Demokratickou v poslednich volbach, aspon tzv. pruzkumy verejneho mineni tomu nenasvedcovaly.
Ondrej Neff, publicista, Praha: Tato strana reprezentuje socialni inzenyrstvi hrubeho zrna. Je to komunisticka strana v jinem baleni. Jsem rad, ze zadny vyznam nema a doufam, ze pri tom zustane. Nechci se dozit zelene totality. Tance kolem Temelina a geneticky upravovanych plodin jsou odstrasujici priklad. Nepral bych si zit ve stinu vetrnych elektraren, techto prisernych, ve skutecnosti neekologickych monster!
Petr Ruzicka, hudebni producent, Teplice: Myslim si, ze vyznam ma, ale tady neuzrala pro tuto stranu jeste doba, jaky vyznam pro budoucnost mel Vaclav Havel, tak to uz nevim vubec.
Zdenek Vesely, absolvent SPSST, elektrotechnik, Praha: Odpovidam: NE! Proc je moje odpoved takova: Z osobni zkusenosti postradam u lidi hluboce zamerenych do selektovaneho problemu, ze by se omezili. Myslim, ze ja sam mam velice blizko k nazoru, ze vyvoj na severni polokouli nabral takovy pecky, ze nase deti (nebo uz nas?) neceka nic dobreho, ale zijeme v demokracii (celych 13 let) a demokraticky nazor se k teto otazce v Ceske republice jasne stavi na stranu konzumu.
Otazka cislo sest zni: Tim, ze se CR a Slovensko stanou cleny EU nebude jiz duvod k emigraci nejen do Kanady, ale i do Australie, Spojenych statu a dalsich zemi. Myslite si, ze krajanske organizace jako Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade v techto zemich preziji rok 2006?
***

Navrat na hlavni stranu