Navrat na hlavni stranu

Z dosle posty
Vazena redakce,

v clanku Evropu obchazi duch je na konci chyba, ktera zcela meni smysl vety. Spravne ma byt konci zahubou ustupujiciho.
Ad. Poznamka redakce:Jestlize v komisich OSN sedi takovi machri jako pan predseda Kavan, ktereho my dobre zname, pak dekujme za ty zmetky, ktere nikdy nic nevyresily. Valka jeste neskoncila a hledani pokracuje -
S pozdravem
Neumann
***
Matuska a Cash
V tomto clanku uvadite, ze Waldemar Matuska nikdy nepodepsal Antichartu , v nasledujicim e-mailu vam posilam okopirovanou stranku z Rudeho prava, ktera rika neco jineho. Takze dezinformace pokracuji a je to nekonecne. Doufam, ze clanek uvedete na pravou miru.
Jiri Viewegh, Detroit, Michigan, USA
***
Pozadali jsme o vyjadreni autora clanku Petra Kohouta
Vazeny pane Vieweghu,

obvinujete me z sireni dezinformaci, ale dokument, jenz jste poskytl, nevyvraci z meho clanku vubec nic. O jeho autenticite lze silne pochybovat, a Vy ani neuvadite, jak a od koho jste jej ziskal. Skutecnost, ze na muj clanek reagujete az po pulroce, take cosi napovida. Ale i kdyby byl Vas dokument pravy, tak Vam, doufam, nemusim pripominat, ze Rude pravo lhalo, kdykoliv se mu to hodilo.
Neni to po listopadu 1989 poprve, kdy se nekdo snazi Waldemara Matusku pospinit, a myslim, ze nebudu daleko od pravdy, kdyz vyslovim nazor, ze vsechna ta osoceni (vent Valero adobe document) pochazeji ze stejnych kruhu. V zaveru Vaseho dokumentu se pise, ze Waldemar a Olga svuj podpis "pripojili", coz si lze vylozit i tak, ze autor chtel naznacit, ze Matuskovi a KTO podepsali Antichartu pozdeji. Tomu by nasvedcovala i skutecnost, ze druhy den po odporne podpisove frasce v Narodnim divadle vysly seznamy v dennim tisku, a tam Matuskovo jmeno nebylo. Rude pravo jsem sice nikdy necetl, ale v Lidove demokracii a ve Svobodnem slovu, ktere jsem kupoval denne, Matuska uveden nebyl. To si pamatuji velice dobre, protoze jsem oboje noviny pozdeji ukazoval znamym, kteri nechteli Matuskove neucasti verit.
Waldemar Matuska nikdy (ani hned, ani pozdeji) Antichartu nepodepsal, at uz se Vam to, pane Vieweghu, libi nebo ne. Rad bych v tomto smeru uvedl nekolik dalsich veci. Matuska - na rozdil od mnoha jeho kolegu, kteri se dnes biji v prsa, jaci ze jsou to antikomuniste a svobodomilovni demokrate -, nikdy nebyl poplatnym prisluhovacem komunistickeho systemu. Ani doma, ani v zahranici. Tam se napr. hodne zkompromitovala nestarnouci "zlata Helenka" Vondrackova, ktera pocatkem 80. let v interview pro ottawske noviny prohlasila, ze v Ceskoslovensku neni nikdo pronasledovan. Vskutku pikantni informace v case, kdy jeji nekdejsi partnerka ze skupiny Golden Kids, chartistka Marta Kubisova, byla neustale jednou nohou v kriminale a drela bidu s nouzi, nebot nejenze nesmela verejne vystupovat, ale navic ji ani nikdo nikde nesmel zamestnat. Na prohlaseni Heleny Vondrackove tehdy zareagoval dnesni predseda Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade Milos Suchma a zminene noviny nasledne otiskly jeho pripominky.
S Milosem Suchmou, ktery je Matuskuv blizky pritel, jsem o cele veci hovoril a on mi potvrdil, ze Matuska skutecne Antichartu nepodepsal, o cemz ho Waldemar osobne ujistil. Dokonce Milosi Suchmovi popsal, jak se tomu vyhnul ­ ohlasil onemocneni a pozdeji na cas odjel z Prahy. I tak mu to (jak uvadim ve svem clanku) prineslo mnohe pozdejsi tezkosti.
Rika se verit, ale proverit, a ja vidim vsechny duvody verit umelci, ktery nekolik desetileti svym zpevem a hranim rozdaval radost mnoha generacim a navic si pri tom zachoval nezkriveny charakter.
Pravo vyslovit svuj nazor patri k nejfundamentalnejsim symbolum svobodne spolecnosti, a vymena informaci je velmi uzitecna. Nez ovsem kritik narkne pisatele z sireni dezinformaci a pokusi se poskodit dobre jmeno skveleho umelce a charakterniho cloveka, mel by si nejprve overit fakta a verohodnost zdroje, z nehoz dokumenty-nedokumenty ziska.
To jste, pane Vieweghu, bohuzel, neudelal.
S pozdravem Petr Kohout, Brampton
***

Navrat na hlavni stranu