Navrat na hlavni stranu

Vzhuru do EU
Predpokladane vysledky vstupu do EU se dostavily. Okolo 77 procent uvedomelych obcanu hlasovalo pro vstup. K urnam prislo okolo 55 procent volicu. Pouze nejaka posetila zena vsadila v predvecer referenda 135 000 Kc, ze to dopadne opacne. Pochopil bych to, kdyby vyhra, kterou nabizela sazkova kancelar TIPSPORT, byla na urovni zisku Viktora Kozeneho pri kuponove privatizaci. Uboha zena by vsak pri opacnem vysledku referenda dostala pouhy milion. Kdyby vsak vsadila na vstup do referenda, pak zisk 1350 Kc by ji neminul. Takovych spekulantu vsak bylo vice nez dost. Tato zena se stala asi nejsmutnejsi postavou referendoveho dramatu.
Pripominalo to knihu Odvazna skolacka, kdy Tana se boji jestli projde z prvni tridy do druhe a jestli bude smela postoupit do dalsi tridy. Nejenze byla, ale dokonce mela same petky, protoze v Sovetskem svazu se znamkovalo opacne nez u nas. I se Serjozkou se diky tomuto dobremu vysledku usmirila a jak dokumentovala cernobila fotografie na zaver detske knizce - oba si podali ruce. Mne jako stouralovi bylo vsak podezrele, ze ji Serjozka podaval levou ruku. Asi proto, ze jiz nebyla pritomna pani ucitelka Anna Ivanovna, ktera deti vzdycky vcas opravila a poucila o spravnem spolecenskem chovani.
Tak tedy i Euroskeptik Vaclav Klaus podal narodu ruku a rekl, ze ted je dulezite jakou pozici ve sjednocene Evrope zaujmeme. Jako jeden z mala vsak neprozradil, jak volil. Pri referendu neexistovaly zadne skrupule. Na vladni kampan se investovalo pomerne dost penez. Ten, kdo byl proti, holt utrel nos. A co takhle pruzkumy verejneho mineni? Ty jen frcely behem hlasovani, aby to nebylo. Zadne zbytecne tajnosti, zadne neovlivnovani behem referenda v mediich. Zkratka historicke prvni ceske referendum se vydarilo podle planu.
Plan to byl tak dokonaly, ze nebyla alternativa, co kdyby se nahodou referendum nevydarilo a pres dukladnou masaz v mediich by vyhrala ona posetila zena. Lid tedy ratifikoval vstup do Evropy. Sam osobne nevim jestli je to dobre nebo spatne. Na stesti se nas zde v Kanade nikdo na nic neptal.
Nepatrim k vyznavacum nabozenstvi velkych celku. V kriminale byval zvyk, ze se dva i vice veznu dali dohromady tezce vydelane penize a zacali spolecne hospodarit, zalozili tak zvany kolchoz. Na muj naivni dotaz, co to ma za vyhodu, mne jeden sibal vysvetlil, ze se prece muze nakoupit za vice penez a tudiz, ze je i vice zbozi. Mel pravdu. Kolchoznici chodili nakupovat ve skupine s dekami. Pak prisli na celu a zalibne se na mnozstvi tovaru divali. Problem byl ale v tom, ze zbozi mizelo rychleji nez u tech, co hospodarili samostatne cili u soukromniku. Kazdy si totiz daval vic do trumpety nez bylo zapotrebi. Brzy se zasoby tvrdych i mekkych Spart, ci jinych cigaret, tabaku, tatranek a sumaku rozplynuly ci vysumely a kolchoz byl prazdny. Jenze, cim vice hlav tim vice rozumu a cim vice rozumu, tim lepsi konexe. Zadna tragedie v kolchozu byl urcite nekdo, kdo sehnal zbozi pod rukou a za dvojnasobnou cenu od nejakeho soukromnika, ktery nevedl s nikym kolchoz. A pak, ze kolchoz nemel vyhody
Nejsem vyznavacem nabozenstvi velkych celku. Pro nas v Kanade se toho moc nezmeni. Pri navsteve Ceske republiky bude draz. Jelikoz jsme vsak zazobani obyvatele severoamerickeho kontinentu, tak to nepozname. Pokud vsak budeme mit cesky pas budeme moci zit s vyjimkou Andory, kdekoliv v Evrope, cehoz nevyuzijeme.
Zatim se ukazuje, ze ve velkem celku nemizi administrativa, ale naopak pribyva. Navic takova administrativa bude chtit jako prvni platy na evropske urovni. Co vsak mizi je zodpovednost za udelanou praci. Profesionalni povalec se snaze ztrati ve velke fabrice nez v dilne, ktera si musi na sebe vydelat a soukromnik, ktery je sam vi, ze nikdo za nej tu jeho praci neudela.
Pozitivni je, ze ruzni nemakacenka konecne naleznou v EU uplatneni a dokonce i slusne penize, takze si vylepsime hospodarske statistiky, coz pomuze k optimistickemu pohledu na svet a tim zmizi blba nalada pro cely narod, ktery ma jinak zlate ruce. Lid to pochopil a proto hlasoval navzdory vsem suskalum a euroskeptikum spravne a take se patricne na Hradcanskem namesti v sobotu zaradoval. Historicky krok byl splnen. Jsme v Evrope!
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu