Navrat na hlavni stranu

Nokturno je, kdyz
vladne predevsim pohoda. Ojedinely umelecky zazitek pripravil v nedeli 13. dubna milovnikum klasicke hudby slovensky koncertni a operni pevec Gustav Belacek, ktery v ramci poradu VECERNI NOKTURNA NA MASARYKTOWNU prednesl skladby a arie nasich i svetovych klasiku. V krasnem bas-barytonu tak pritomni vyslechli mj. pisne Mikulase Schneidera-Trnavskeho, Dvorakovy Biblicke pisne, Ovcakovu pisen Eugona Suchona, neprekonatelnou arii Vodnika z Dvorakovy Rusalky, Cajkovskeho Evzena Onegina a ukazku z Mozartovy opery Don Giovanni.
Gustav Belacek jiz od pocatku navazal velice dobry kontakt s posluchaci, kteri jeho pevecke umeni ocenili opakovanym potleskem a kteri si vyzadali i nekolikero pridavku. Mistr umeni peveckeho se nenechal dlouze pobizet. Bylo naprosto zrejme, ze je s hudebne vnimavym obecenstvem spokojeny a ze se v jeho spolecnosti citi vice nez dobre.
Po koncertu v prijemnem a kultivovanem prostredi restaurace Praha se kolem nej sesli jeho obdivovatele, aby mu za jeho vystoupeni podekovali. A jak tak slovo dalo slovo, objevil mistr na zdi viset fujaru jako soucast velikonocni vyzdoby salu. Nevahal a pozadal o zapujceni - a uz se salem nesla jedna slovenska lidova za druhou. Gustav Belacek se nikdy netajil tim, ze lidova pisnova tvorivost je mu blizka ­ vyrustal totiz na Kysuci. Ostatne, i svemu synovi Denisovi, dnes prvnackovi, poridil fujaru s tim, ze umeni se musi ucit jiz od mala.
Koncert se konal v ramci oblibenych "Nocturnes" jako paty a posledni porad druheho rocniku tohoto vysoce hodnotneho a velice oblibeneho poradu. Jeho umelecky organizator dr. Milos Krajny jiz pracuje na jeho tretim rocniku, pricemz i tentokrate bude mit cyklus pet koncertu. Jiz dnes se na tistenych programech, ktere by mely byt rozesilany zajemcum koncem kvetna (aby si mohli vcas zajistit svoje predplatne), usilovne pracuje: "S nejvetsi pravdepodobnosti uvitame opet vynikajiciho houslistu Ivana Zenateho s jeho manzelkou pianistkou Katarinou Bodovou, dale Radima Zenkla, pres dobre kontakty jsem ziskal prislib ucasti americke komorni skupiny Musica Poetica z New Yorku, ktera ma v cele skveleho ceskeho houslistu Petra Macecka. A ani tentokrate nebude chybet koncert skupiny George Grosmana."
Pripomenme si jen, ze milovnici kvalitni - nejen vazne hudby, protoze cyklus je pokazde obohacen i klasickym jazzem, ktery interpretuje skupina Swing Noir Jiriho Grosmana, jiz mohli slyset a osobne se setkat napr. s vynikajicim jugoslavskym houslistou Tomislavem Dimovem, s hudebniky Small Chamber Harmony a uzasnou sopranistkou Zdenkou Jarosovou, mandolinistou Radimem Zenklem, houslistou Ivanem Zenatym a dalsimi.
O porad je opravdovy zajem. Proc? "Sortiment techto poradu je fantasticky ­ mandolina, housle, piano, harmonika, zpev A ocenuji, ze se pamatuje i na klasicky jazz," rika Petr Pfenig. "Kazda hudba cloveka obohati jinymi pocity. Me vzdycky povznasi. Dnesni koncert byl uzasny, clovek si uvedomil pevcovu emotivni silu, a s necim takovym pak zijes dlouhe tydny. Ten povznasejici pocit proste v tobe zustane. Gustava Belacka, ktereho jsem dosud neznal, jsem mel vlastne moznost poznat diky Nocturnes."
"Libi se nam ruznorodost poradu a jejich nevsedne pratelska atmosfera. Na velkych koncertech nemate moznost si s umelcem popovidat anebo mu prijit za vykon a dojem osobne podekovat. Tady naopak mate pocit, ze se s temi lidmi znate velice dlouho. Pan Belacek ma fantasticky hlas a po koncerte nam zahral take na fujaru - to bylo jedinecne," rozhovorili se abonenti poradu Hana Pelnarova se svym muzem dr. Premyslem Pelnarem. "Kdyz sedite ve velkem sale, umelci jsou od vas velice daleko, takze nemuzete videt, jak jsou zrucni a jak to se svym hudebnim nastrojem umeji. Na nasem koncerte jsme mohli sledovat napr. mladeho Radima Zenkla, a bylo uzasne, jak to s mandolinou umi", dodala jeste pani Pelnarova. Tento par diky svemu predplatnemu sedava vzdy na stejnem miste. "dobre vidime a slysime a mame pocit blizkeho kontaktu s umelcem. A take mame radi Jirku Grosmana s jeho klasickym jazzem," dodali.
Vyprodany sal hovoril za vsechny ostatni milovniky dobre hudby. Julie Novotna, v tomto pripade nepostradatelna prava ruka dr. Milose Krajneho, si pred zacatkem koncertu ani nestacila vydechnout, a kdyz jsem se chtela vedet, co je na organizaci teto akce nejtezsi, jen si povzdechla: "Usadit lidi - snad" Nepochybuji, ze mela pravdu, protoze v tomto pripade zajem prerostl i to nejoptimistictejsi ocekavani. S timto problemem se predplatitele nesetkaji, protoze na ne to jejich misto vzdycky ceka a vzdy se dostanou do salu, coz se pri poslednim koncertu nepodarilo navstevnikum vsem.
Nokturno je, kdyz vladne predevsim pohoda - slovo znamena nocni hudbu anebo take skladbu klidne nocni nalady ci obraz vecerni krajiny. Nazev poradu opravdu prilehavy. Konecne, prijdte se take potesit krasou klasiku hudby, bozskym zpevem hostujicich umelcu a kultivovanym prostredim restaurantu Praha na Masaryktownu. (Pripadne dotazy o programu a predplatnem tretiho rocniku na tel.: 416/439-4354)
Vera Kohoutova
***


Navrat na hlavni stranu