Navrat na hlavni stranu

O vecech nedulezitych
Uz timto titulem jsem si mozna ponekud nadrobil. Okamzite se mi nabizi slovo relativni. Nikoli ve smyslu fyzikalnim. Ale cas a promeny spolecenske jsou relativitou prostoupeny. Neni jednoznacne odpovedi na to, zda to, co bylo kdysi shledano vyznamnym nebo dulezitym plati nezmeneno dodnes a v kazdem ohledu. Ovsem, jsou hodnoty, jejichz vyznam se s casem nemeni. Napriklad zdravi. Ac to neplati o profesionalnich hazarderech, studmanech ci islamskych fundamentalistech.
Jsou ale hodnoty (a veci), ktere mohou mit ruzny vyznam pro ruzne lidi. Bohatstvi, penize, moc. A tady uz muze byt rec o relativite. Jsou nestastni a nespokojeni milionari, stejne jako stastni a spokojeni chudaci, kterym postaci jen veci zakladni a schopnost vnimat ony drobne prijemnosti, ktere svet a zivot prece jen a zdarma, nabizi. Ovsem, co je pro jednoho nedulezite, muze mit pro jineho vyznam zcela opacny.
System, ve kterem zijeme, vlivy, kterymi na nas pusobi okoli, media, to vsechno samozrejme poznamenava a posunuje vyznam veci a hodnot. Muze se tomu rikat prirozeny vyvoj doby. Do teto posloupnosti ve smyslu tohoto textu nepatri prevratnejsi zmeny zpusobovane revolucemi nebo valkou.
Existuje proces mnohem pomalejsi, temito udalostmi neovlivnovany. Prikladem muze byt ono jiz vice nez padesatilete obdobi po druhe svetove valce, pomineme-li vicemene lokalni konflikty v Koreji, Vietnamu nebo Jugoslavii. V tomto obdobi a hlavne v poslednich snad dvaceti letech, vyvoj technologie a techniky prinesl zmeny nejen ekonomicke, ale i zmeny v zivote spolecenskem, v chapani jistych hodnot, posun v jejich vyznamu. Co se zdalo a bylo povazovano za dulezite, pripadne eticke, ztraci v dobe rychleho pokroku glanc.
Dany slib, dane slovo, mnohdy i na papire, napriklad. Temer nepodstatnymi stavaji se drobnosti, pro beh zivota sice sotva velevyznamne, ale pro komunikaci cloveka s clovekem dle meho nazoru ne zcela zanedbatelne. Tady doslo dokonce i na vyznamne dokumenty jakymi jsou napriklad rezoluce.
Nekolik jinych drobnych prikladu. Rychle vysprchovani nahradilo ono lezerni polezeni v horke lazni ve vane, s knihou, novinami nebo sklenkou vina v ruce, kdy cas jakoby se na chvilku zastavil.
A nebo e-mail. Jiste, fantasticky vynalez. Zpravu lze sdelit okamzite. Priteli, uradu, milence. Z nekolika duvodu mi nezbylo nez se na system take napojit. A po case shledavam drobne detaily. Zacina mnohdy chybet osloveni na pocatku textu. Drobnost a bezvyznamnost. Mozna.
Leccos se zmenilo, alespon na tomto kontinentu v tom, jak se prezentuji nasemu oku divky, stejne jako zeny. Sebemodernejsi a sik dlouhe kalhoty nenahradi saty nebo sukni. Tenisky kracejici po ulici nikoli prirodou na jakkoli hezkych nohach tech zen, tech vyjimek, ktere daly prednost sukni, nahradily lidicky ku skode jejich nositelek. Bohuzel, podobny trend lze pozorovat i v Cechach. Prakticnost a pohodlnost jakoby dominovala vsemu, zbavovala svet prijemnych odlisnosti. V tech dlouhych kalhotach jakoby v same podstate uz existovalo jen jedno pohlavi. Unisex vnimam jako skodlivinu zbavujici nezne pohlavi prave one neznosti.
Nase uspechana, technicka doba svym spechem zbavuje cloveka klidu, smyslu pro kouzlo mnohdy pomijiveho okamziku, smyslu pro veci zdanlive malicherne a zbytecne. Pro drobny detail. Pro vychutnani jiste nalady.
A konecne, ac to muze byt jen zcela osobni nazor ... aerodynamika dnesnich automobilu nenahradi onu secesni eleganci davnejsich rocniku (pocitaje v to i ony koraby silnic, automobily americke). Zminku o ekonomii zlepsene aerodynamikou vozidla v komickem paradoxu lehce vyvrati dnesni moda SUV, vozidel velikych a na spotrebu paliva bezmala stejne narocnych jako jejich predchudci.
A to, ze pracovni doba pro dnes zamestnane se na tomto kontinente prodluzuje, misto aby tomu bylo naopak, ma, dle meho nazoru, i neco spolecneho s promenou veci mene podstatnych, ve sporem souhrnu uvedenych shora. Nebot ono skutecne vsechno souvisi se vsim
Vladimir Cicha
* * *


Navrat na hlavni stranu