Navrat na hlavni stranu

Anketa
Co rikate tomu, ze se Vaclav Klaus stal ceskym presidentem?

Vladimir Cicha
(nas spolupracovnik Vancouver): Jestlize se Klaus zbavi sve arogance, muze poslouzit celkem dobre. Image je dnes Numero uno a on je to fesak plus znamenita anglictina. Takze, pokud ze sebe nebude delat mistra sveta, mam zato, ze v tom srabovisti co tam maji vybrali nakonec docela dobre. Mozna, ze se pouci ze svych seku v minulosti snad
***
Petr Kohout (Nove divadlo): Ze vsech, co kandidovali, je Vaclav Klaus bezpochyby ta nejlepsi moznost.
***
Vera Kohoutova (nase spolupracovnice): Souhlasim s konstatovanim sveho muze a dovolim si je rozsirit o nazor, ze Ceska republika si zaslouzi byt reprezentovana prinejmensim kultivovanym, vzdelanym (a navic i dobre vypadajicim) clovekem. Ono se to totiz pozna sotva jen statnik promluvi. Pan Klaus ma na to, aby tuto roli zvladl. Moc bych mu prala, aby si i pres svuj autoritativni vzhled dokazal ziskat sympatie a respekt i ostatnich statniku tak, aby jejich naklonnost byla jen k uzitku a ku prospechu obyvatel Ceske republiky.
***
A. Machova
(byvala spolupracovnice Radio Canada-International - ucitelka v Masarykove doplnovaci skole): Ptate se a ja odpovidam, i kdyz se mi nezda prilis vhodne vyslovovat se k volbe noveho prezidenta - odstup je sice predpokladem dobre perspektivy, nekdy je vsak tak velky, ze se i perspektiva ztraci. Chybi mi hlubsi znalost domaci situace, hlavne ostatnich kandidatu. Ani nejlepsi hromadne sdelovaci prostredky nedokazou nahradit osobni ucast v politickem procesu.
S Vaclavem Klausem jsem se setkala pouze dvakrat zacatkem 90. let, a to spolu s desitkami dalsich zurnalistu. Nadseni ze svobodnych styku s Ceskoslovenskem a z kvality lidi, kteri sem jezdili, bylo obrovske a skoro hmatatelne. Nicmene se mi tenkrat zadrela do pameti jako triska vzpominka na setkani, kde Klaus projevil svou rozhodnost ohledne restituci tak nekompromisne, rekla bych, netaktne, ze cloveku bylo do place nad starymi podnikateli. Napred jim majetek vzali Nemci, pak komuniste. Klaus jim proste vrhl na stul datum a ztratu nadeji, ze se jim vydreny majetek jednou vrati. Musim se priznat, ze jsem nebyla nadsena ani jeho pragmatickym sametovym rozvodem se Slovenskem.
Myslim, ze nemluvim jen za sebe, kdyz reknu, ze cesky narod prospiva moralne, umelecky i ekonomicky v tech obdobich svych dejin, kdy na prezidentskem stolci sedi prezident s hlubokym filosofickym a humanitnim zazemim. Vaclav Klaus se mi jevi spis jako technokrat a manazer nez jako filozof a humanista. Nicmene byl zvolen ve svobodnych volbach, zrejme prave pro vlastnosti, ktere ma. Nove historicke podminky zrejme vyzaduji osobnosti noveho typu. Kriticka doba, kdy se svet ocita na prahu dalsiho valecneho konfliktu, da Klausovi urcite prilezitost, aby ukazal svoje prezidentske schopnosti. Doufam, ze pri tom navaze na nejlepsi tradice ceskych dejin i na to nejlepsi z odkazu svych prezidentskych predchudcu.
***
Tomas Masek (herec a reziser Noveho divadla): Chodil jsem s Va3kem Klaus\ <tak jsme mu tenkr8t 59kali> 3est let do jedn0 t59dy. Byl to m\j spolu68k a bydlel jeden blok ode mne. V6dycky 3pi4ka t59dy a 4asto starosta 4i hospod85 <u6 nev9m, jak se v\dci t59dy 59kalo>. N2kdy ve 4vrt0m ro4n9ku byl zalo6en v na39 t59d2 dramatick7 krou6ek <z5ejm2 na podn2t Franti3ka Filipovsk0ho, jeho6 dcera Pavl9na byla tak0 na39 spolu6a4kou...cht2l aby Pavl9na m2la brzk0 z8klady>. Cel8 t59da se v6dy p5edstaven9 z\4astnila, a hr8li jsme 4asto. Pamatuji si na Va3kovu nejlep39 roli - hr8l v Lucern2 pana France. Role pro n2j jak u3it8. M2l toti6 takov7 zvyk se p5i ch\zi <d2lal dlouh0 kroky> vyhoupnout na 3pi4ky - jakoby cht2l b7t vy339. Podle t0to ch\ze ho 4lov2k poznal na velkou d8lku. Nyn9, kdy6 budu sed2t v hospod2 a p59t se o n24em, mohu 59ci: "Co vy v9te, vy volov0, j8 chodil 3est let do t59dy s presidentem republiky."
***
Vaclav Taborsky (profesor, filmar, literat): Kdyz se podivame na soucasne svetove statniky, na jejich minule a soucasne hrichy - tak se za Klause nemusime stydet.
***
Jan Waldauf (dlouholety nacelnik Sokola a pracovnik CSSK): Zvoleni Vaclava Klause prezidentem bylo pro mne zklamanim i kdyz v soucasnych pomerech v Ceske republice se snad dalo predvidat a ocekavat. - Mne osobne by se nejlepe byla zamlouvala senatorka Moserova.
Protoze jeji projev znel velmi vyrovnane, strizlive a uprimne. Dokazala jim, alespon mne, presvedcit, ze heslo "Pravda vitezi" na standarte prezidenta republiky by pro ni nebylo jen prazdnym heslem. A snad take proto, ze je zenou.
Vaclav Klaus se mi jevi jako prilis sebevedomy, domyslivy a ve svem jednani az arogantni. Nejsou to, podle meho nazoru, vlastnosti, ktere by mely charakterizovat prezidenta statu. Po mem soudu by v soucasne rozharane politicke situaci potrebovala republika prezidenta, ktery by dokazat skloubit zasadovost s taktnim a uprimnym jednanim s lidmi jineho nazoru a dovedl by spolecnost stmelovat. Prezident, ktery by umel sve spoluobcany nadchnout pro idealy lidskosti a vzajemne tolerance osobnim prikladem, svymi ciny, ne slovy. Obavam se, ze temito vlastnostmi pan Klaus bohuzel neoplyva a proto jsem zpravu o jeho zvoleni prijal se zklamanim.
***

Navrat na hlavni stranu