Navrat na hlavni stranu

Desate remeslo
Jelikoz jsem vystridal v mladi devatero remesel, nepatrim zrovna k tem, kteri by oplyvali hmotnymi statky. Svym zpusobem jsem setrilek, ac moje zena tvrdi opak, kdyz mam ve zvyku nechavat rozsvicene svetlo ve sklepe ci v koupelne. Kdyz platime dvakrat tolik za plyn nez nasi sousede ci znami. Dojidam sporadane jidlo na taliri, ac diky tomu pribyvam na vaze. Nevyhazuji stare boty, i kdyz v podrazkach jsou diry. Kdyz mi praskne reminek na hodinkach, neumele ho opravim, prestoze nove hodinky stoji mene nez pekny novy reminek.
Nic se tim neusetri, ale patrim k fetisistum. K lidem, kteri si vzdy vybuduji k vecem vztah. Ale k plynu ci elektrine si tento vztah pri nejlepsi vuli vybudovat nedovedu.
Kdyz se mi nedavno rozbila digitalni kamera, jel jsem na kole pres cele Toronto, abych ji nechal opravit. Za opravu jsem zaplatil tolik jako za novou moderni s dvakrat vetsi rozlisovaci schopnosti. Takze vlastne ani takovym setrilkem nejsem. Nedavno mi zase upadlo tranzistorove kratkovlnne radio Sony. Prestalo hrat. Rozbil se reproduktor, ale na sluchatka lze stale poslouchat. Uz davno neposloucham evropske stanice na kratkych vlnach. Nahradil je internet. Presto jsem chtel ze sveho vrozeneho fetisismu tuto hracku zachranit. Pred lety stalo ctyricet dolaru. Zasel jsem tedy do zarucni opravny Sony. Sdelili mi, ze za odhad, zaplatim 25 dolaru. I stalo se. V pripade, ze by oprava stala vice nez 90 dolaru, ze mi zavolaji. I zavolali mne, ze za spravku zaplatim dolaru 115. Naivne jsem se zeptal, jestli k tomu zaplatim take dan. "Ano PST i GST." Odpovedel jsem: "Chcete rici, ze oprava bude stat 132 dolaru a 25 centu." Schizofrenie setrilka a fetisisty ve mne pracovala na plne obratky. "Ja si to rozmyslim," rekl jsem, "mohu zavolat zitra." Jakmile jsem polozil sluchatko, uvedomil jsem si, ze jsem idiot. A abych uz dale neupadl v pokuseni vec zachranit, vyrazil jsem do prislusneho obchodu. Zanechal jsem tam dvacet pet dolaru za odhad plus GST a PST. Oni mne odpovedeli at si pockam, protoze moje radio bylo rozdelane a za deset minut jsem si sveho talismana byt nehrajiciho nesl v patnactistupnovem mazu domu. Nemel jsem ani pocit, ze jsem vhodil 28,75 jako. ze jsem usetril 103,75. A jak tak zevluji a divam se po nejake hospudce, kde bych mohl utratit castku presahujici usetrenych sto dolaru, vidim, ze nejaky zoufaly korejsky Ferda Mravenec si otevrel na uplne nemoznem miste obchod s televizemi a pri tom provadi prace vseho druhu. Po vzoru Brouka Pytlika jsem vstoupil dovnitr a ukazal jsem mu vyplod techniky z osmdesatych let minuleho stoleti. Zakroutil hlavou a rekl, ze to bude drahe, protoze na opravu je potreba maly reproduktor a ten bude stat pres dvacet dolaru. Souhlasil jsem, najednou jsem ucitil zvlastni harmonii dvou svych prirozenosti - setrilka i fetisisty.
V minulem stoleti, jeste v devadesatych letech, bylo techto elektroopravaru, sevcu, krejcich v techto mistech cela rada; pokud se pamatuji, byli z Kypru, Recka, Syrie i z vychodni Evropy. Dnes jiz vyhynuli nebo vymiraji. Tohle byl takovy osamely sirotek, jeden z poslednich mohykanu.
Minuly tyden meli stavkovat zeleznicari na Slovensku. Ma se rusit dvacet pet procent mistnich trati. Pry se nevyplaceji. Mala kompanie vsak byla schopna udrzet mistni lokalku pri zivote. Kdosi poznamenal, ze je to proto, ze spolecnost vedela, co lidi v tomto zapomenutem kraji potrebuji, zatimco ti, co sedi na uradu v Bratislave, to nevedi. Jenze doba neni prizniva pro male podniky, ci lokalky a nejak se mi nechce verit, ze az se vse bude ridit z Bruselu, ze to bude lepsi. Desata bida postihne bohuzel i male podnikatele, kteri nevystridali devet zamestnani pred tim. V 21. stoleti jiz nebude platit prislovi o devateru remesel. Skoda jen, ze jsem se nenarodil o padesat let pozdeji.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu