Navrat na hlavni stranu

***
Waldemar Matuska a Johnny Cash ­ letosni dva slavni sedmdesatnici
Priznivci klasickeho rock and rollu a country and western music si letos pripomneli vyznamna zivotni jubilea dvou fenomenalnich zpevaku, kteri se kazdy na jine rovine zapsali zlatym pismem do historie zminenych hudebnich zanru a ovlivnili tak tvorbu nekolika generaci.
Podivame-li se blize na nektere pasaze zavratnych karier Waldemara Matusky a Johnnyho Cashe, zjistime, ze maji krome roku narozeni i nektere dalsi nejen prijemne, ale i velmi smutne spolecne rysy. V tech nejtezsich chvilich, kdy se oba v nedavne - temer shodne - dobe potykali s vleklymi zdravotnimi potizemi, jez vyvrcholily smrtelnym nebezpecim, jim obema pomohl ten vubec nejdulezitejsi spolecny faktor: oba maji, coz je u celebrit velmi neobvykle, harmonicke a dlouhodobe funkcni manzelstvi s peveckymi kolegynemi. Pevna rodinna zazemi byla nepochybne vedle uspesnych chirurgickych zasahu nejvetsim duvodem, jenz ucinil svatemu Petrovi dve zmeny v prichodech. Waldemar Matuska se dostal do dobre kondice, ktera mu letos umoznila u prilezitosti svych sedmdesatin poradat v Cesku serii gala koncertu; a pozvolne zotaveni potvrdil i Johnny Cash, nedavno hostujici v poradu CNN Larry King Alive.
Prichodem WM do Semaforu a spolupraci se Suchym a Slitrem se datuje i jista epochalni zmena v deni popularni hudby do te doby u nas temer vyhradne reprezentovane uhlazenymi a nazehlenymi ­ jinak vybornymi zpevaky ­ typu Richarda Adama nebo Jiriho Vasicka. Najednou se objevil pohledny a osobity mladik s bibrem na tvari a banjem pres rameno, typ cloveka temer okamzite vzbuzujiciho dojem jakehosi vitaneho avantgardniho osvezeni.
Po vydani prvniho rockoveho hitu s ceskym textem Zdenka Borovce Souvenirs, souvenirs v roce 1960 zacala v Ceskoslovensku waldomanie. Vytvarely se nekolik desitek metru dlouhe fronty pred divadlem Semafor, kde Walda ve stejnem roce debutoval ve hre Takova ztrata krve. Uplatnil se nejen jako dobry zpevak, ale i jako herec. Soucasnici ziskali predstavu, jak by to v odjakziva na Zapad patricimu Cesku mohlo v hudebnim vyvoji vypadat, kdyby F.D. Roosevelt a W. Churchill meli na Jalte vuci Stalinovi vyssi pozadavky.
V roce 1954 se Johny Cash vraci z vojenske sluzby v Nemecku, kde jiz napsal sve nektere pozdejsi hity, jako Folson Prison Blues, a svleka uniformu vojenskeho letectva. Svou peveckou karieru zacina s radou problemu velmi pomalu. Nejprve temer vyhradne jako rock and rollovy zpevak, kde v tehdejsi pretezke konkurenci obstoji dobre a spolupracuje s dalsimi velikany. Zejmena pak ucasti v kvartetu The Million Dollar Quartet predstavovanem vedle Cashe jeste jeho blizkymi prateli Carlem Perkinsem, Jerrym Lee Lewisem a Elvisem Presleym. Nejvetsimi Cashovymi hity 50. let jsou jednak zminena pisen Folson Prison Blues a dale pak I Walk The Line, kterou JC povazuje dodnes za nejzdarilejsi.
Pocatkem 60. let Matuskova kariera, produkujici doslova jeden pisnovy hit za druhym, dostupuje zavratnych vysin. At uz solove nebo v duetu s J. Suchym, Karlem Stedrym, hlavne vsak s Evou Pilarovou - okouzluji Matuskovy pisne miliony od Kosic az do Ase. Nejslavnejsi hit one doby Matuskova a Pilarove Laska nebeska oba interprety pomuze v r. 1962 poprve dekorovat Zlatymi slaviky. Matuska krome hrani v divadle porada serie koncertu doma i v zahranici, vystupuje v televizi, rozhlase, malou roli ma za sebou i debut v celovecernim filmu Sedmy kontinent. Je doslova na roztrhani. Kdyby byl Walda v te dobe stejne uspesny par kilometru jizne od Budejovic nebo zapadne od Domazlic, byl by patrne dlel v luxusni vile v Monte Carlu a ridil ferrari. Jeho realitou dne je vsak neco jineho: rezidenci mu je maly kumbal v divadelni satne a hruby mesicni prijem 1200 korun. K dovrseni vseho nemileho mnoho kolegu ze Semaforu povazuje Walduv nicotny pribytek za jakysi idealni dojizdeci utulek vhodny pro relaxovani po predstaveni a mejdany vseho druhu vubec. Walda, nechte kolegum kazit zabavu, nema v sobe dostatek raznosti a snad ani moznost je vyhanet. Diky tomu spi jen par hodin denne a v zakourene mistnosti. Dusledky na sebe nenechavaji dlouho cekat. Walda je fyzicky a psychicky vycerpan, ocita se na pokraji nervoveho zhrouceni. Za takovych okolnosti tezko prekvapi, ze zacina mit umelecke a osobni rozepre s reditelem divadla J. Suchym. Napjata situace vrcholi zpevakovym opozdenym navratem z Nemecka - na kterem ovsem nema vinu. V dusledku cehoz zmeska predstaveni. Posleze Suchy Matuskovi stroze oznamuje, ze na dalsi sezonu chysta neco komornejsiho a ze s nim jiz nepocita.
Tezko dnes odhadovat, jak uspesna by byla draha Waldemara Matusky, kdyby se jiz tehdy v roce 1962 - pote, co byl "odejit" ze Semaforu, uchylil na Zapad. Na zaklade nekterych skutecnosti se vsak da rici, ze mel dobre predpoklady, aby se dostal mezi kontinentalni spicku. Mnohe Matuskovy pisne z dilny S+S byly v tehdejsim zapadnim Nemecku a Rakousku velmi popularni. Matuska nejenze mluvi dokonalou nemcinou, ale navic diky tomu, ze jeho maminka Mia Malinova pochazela z Vidne, kde byla operni pevkyni, by ani nemel potupnou nalepku privandrovalce. To ale Matuska neudelal. Mel silne vlastenecke citeni a vzdy se citil Cechem.
S 60. lety prichazeji nejen velke uspechy v kariere Johnny Cashe, ale zacinaji i mnoholete problemy. Johnny, stejne jako mnoho hvezd pred nim a po nem, zacina tu znamou a velice namahavou casovou masinerii zvladat pomoci alkoholu a narkotik, z jejichz paratu se pak nemuze dlouha leta vymanit. Nasledkem toho jsou caste potycky se zakonem nejednou koncici pobytem ve vezeni. V jednom pripade, kdy dodavatele nejsou schopni drogy dorucit okamzite, vyloupi zpevak lekarnu. V tomto velmi tristnim obdobi, vyjdou jeho nejslavnejsi hity, jako Ring Of Fire, Orange Blossom Special, Boy Named Sue a mnoho dalsich.
Po odchodu ze Semaforu je Matuskovi nabidnuto angazma v Rokoku, kam spolecne s Karlem Stedrym a Evou Pilarovou prechazi. Zacina velmi uspesna era tohoto divadla, odkud pozdeji vzeslo nekolik dalsich spicek pop music, mj. Marta Kubisova, Vaclav Neckar, Helena Vondrackova a i Waldova pozdejsi manzelka Olga Blechova. V roce 1964 dochazi k velice neobvykle, zato vsak neuveritelne prospesne spolupraci obou hudebnich divadel pri participaci na filmove verzi dnes jiz legendarniho muzikalu Kdyby tisic klarinetu. Walda se jednou z hlavnich roli definitivne etabluje jako vyborny filmovy herec. Ve filmu zpiva jeden ze svych nesmrtelnych slagru Tereza, a je opet na vysluni.
Matuska byl vsim jinym jen ne typem, jehoz by mohl Novotneho kostnatejici rezim propagandisticky pouzit jako model socialistickeho umelce. Tehdejsi spravci ideologickeho poradku usoudili, ze prilis uspesnym umelcum, kteri se neangazuji, je treba cas od casu pristrihnout kridla, aby nemeli zbytecne roupy. A tak prisel rocni zakaz cinnosti Waldemara Matusky a Evy Pilarove. Neni dnes dulezite patrat, jaky byl oficialni duvod trestu. S tim si ostatne bolsevik nikdy prilis velke starosti nedelal. K jakesi justifikaci sikany rezim zacal sirit famu, ze zmineni zpevaci v opilosti za peni refrenu pisne Arie mesice "A caaka" mocili v Karlovych Varech z balkonu na lazenske hosty. Tato naprosto lziva desinformace komunistickeho systemu je bohuzel slyset dodnes jako pravdiva.
Po ukonceni zakazu a prichodem jisteho kulturniho uvolneni se Matuska dostava opet na spicku. Prichazeji dalsi hity jako Tresne zraly, Ruze z Texasu a mnoho jinych. Uspesne hraje v dalsich filmech ­ v Zemanove Fantomu Morrisvillu a v nejznamejsim trezorovem filmu rezisera V. Jasneho Vsichni dobri rodaci. Vrcholem 60. let je ziskani druheho Zlateho slavika za rok 1967, jenz v zenske kategorii ziskava opet E. Pilarova, se kterou ten rok nazpiva velmi popularni evergreen Nechod dal. V roce 1968 pak jeste Walda nazpiva slavny protest song Krysar.
Johnny Cash, ac jizansky rodak, nikdy nebyl pravicovym konzervativcem typu Charltona Hestona nebo Arnolda Schwarzeneggra. Byl vsak vzdy hrdym vlastencem povazujicim sluzbu v uniforme za cest. Na vrcholu vietnamske valky prijizdi do Saigonu, kde na rozdil od Jane Fondove, ktera se v te dobe ve Vietnamu trapne a nechutne objimala a libala s Ho Ci Minem, porada serii koncertu pro americke vojaky. Zaroven se upnutim na krestanskou viru konecne vymanuje z drogove zavislosti a s vycistenym organismem a jasnou mysli zacina novou uspesnou etapu, v niz pole pusobnosti rozsiruje o filmovou a televizni tvorbu, z niz nejznamejsim je westernovy film Gunfight, a v televizi vlastni produkce The Johny Cash Show, jejimiz hosty byli v letech 1969-71 mnozi spickovi herci a zpevaci.
Rovnez Waldemar Matuska se v 70. letech vice interesuje na TV tvorbu a podobne jako Cash ma svuj pravidelny porad Dobry vecer s Waldemarem, kam si take jako hosty zve zname umelce. Nataci lidove pisne a zacina spolupraci se znamou trampskou kapelou KTO, se kterou vystupuje take v zahranici, mj. i v USA a Kanade. Pocatkem 70. let vychazeji jeste dva Waldovy hity: v country music je to cesky otextovany kanadsky traditional, jemuz dal Ivo Fiser nazev Mam tam boudu drevenou, a nadherna romanticka pisen A tak dal nosis po kapsach svy mladi.
V lednu 1977 vychazi Charta'77 a vse s ni spojene. Komunisticka moc organizuje mohutnou protiakci, dnes znamou jako Anticharta. Pri odpornem televizi prenasenem megaobradu byli do hlediste Narodniho divadla nahnani nejznamejsi herci a zpevaci, aby pri servilnim projevu Karla Gotta a Jiriny Svorcove svym podpisem demonstrovali oddanost husakovske normalizaci. Mnozi z nich dnes tvrdi, ze Antichartu nepodepsali a ze jejich jmeno bylo neopravnene uvedeno na seznamu signataru. Bud jak bud druhy den byly v dennim tisku zverejneny seznamy podepsanych podle jednotlivych umeleckych svazu a objevily se tam i takove perlicky, jako "telegraficky oznamil svuj podpis Vaclav Neckar a clenove jeho skupiny Bacily...". Matuskovo jmeno v zadnych novinach nebylo. Walda je tedy jednim z mala, ne-li jedinym spickovym umelcem, ktery tehdy projevil odvahu a bolsevickemu Mefistofelovi se neupsal.
V roce 1978 se uskutecnil sen vsech ceskych milovniku country and western music, kdyz Cash ­ v te dobe v Praze o nic mene popularni nez v Nashville nebo v Richmondu, navstivil Ceskoslovensko s vybornym programem, ve kterem ucinkovali dalsi clenove jeho rodiny. V casech normalizacni sedi to bylo velmi prijemne zpestreni, kdy si divaci mohli udelat obrazek, jaka je atmosfera pri koncertech slavne Grand Ole Opry.
Komunisticky rezim Matuskovi nepodepsani Anticharty nikdy nezapomnel. Uredni sikana byla velmi rafinovana. Stavalo se treba, ze vedouci prodejen gramodesek si Olince Matuskove stezovali, ze poptavka po jejich deskach je velka, ale neni co prodavat. Kdyz ale Matuskovi zadali o dalsi naklad desek, bylo to zamitnuto s tim, ze o ne neni zajem. Neustale bojuvky s cenzory a dalsi komplikace byly natolik uporne, ze nakonec Matuskovy vyhnaly s konecnou platnosti v roce 1986 ze zeme. Rodina se usadila na Floride.
Obema oslavencum za sebe i za Satellite prejeme pevne zdravi a jeste mnoho spokojenych let.
Vera a Petr Kohoutovi

Navrat na hlavni stranu