Navrat na hlavni stranu

Hospodske hovory
Fejeton Vaclava Taborskeho

Nekdo si z navstevy Ceske republiky nejvic pamatuje hrady a zamky, jiny zase hory a doly, treti se zajima o holky ci vdolky. S kazdym se ale muzeme bavit o mistech, kde vsichni travime dlouhe hodiny. Jsou to restaurace, vycepy, hospody, bary, salony, stravovny, nalevny, putyky, nekdy dokonce i ctyrhvezdickove podniky. Sami jiste dobre znate tu podivnou smesici mist, kde se z prosteho turisty muze stat bystry pozorovatel pozitivnich i negativnich zmen v byvale vlasti. Tak vam tu sva nejposlednejsi pozorovani namixuju - uzavery si udelejte sami.
Z italske spagetarny v Dejvicich jsme prchli po nekolika minutach, kdyz mlady parek usedl k vedlejsimu stolu s obrovskym psem (ten sice ulehl pod stolem, ale prdel smerem k nam). Protoze jsem prave cetl clanek o parazitech, ktere nekteri ctyrnozi milacci vytrusuji vsemi otvory, vcetne nakazenych klistat, ktera na cas pouzivaji psu jako dopravniho prostredku k preskoku na cloveka, zeptal jsem se cisnice, jestli je povoleno vodit zver do stravoven. "No samo, co je na tom?" a podivala se na me jako na nenormalniho, mistnich pomeru neznaleho. Spagety se mi znechutily. Odesli jsme do proste putyky, kde mi v devet udelaji bramborak a nesnazi se mi vnutit prepeceny styk (jak to nekde vyslovuji). Jen jsme usedli, zaslechli jsme podivny dialog. Text byl nenapadny, ale nekde pod tim jste mohli vytusit hadku, nespokojenost a konflikt. Kolem asi petactyricetileteho muze a jeho mlade pritelkyne prosel jejich znamy. Neco zamumlali. Sedici chlap se rozcilil: "Co sem slysel?" "Co ja vim?" "No pockej, von ti rekl cau, proc tys mu rekla nashle?" "Ale myslela sem, ze uz vodchazi." "Tohle teda nepochopim. Procs mu rekla jak muze nekdo rict nashle - to mi vysvetli! Proc si nerekla cau? Nashle!"
Asi neslo o cau ci necau. V te zlobne vymene se urcite odrazely hlubsi problemy vekove, sexualni ci spolecenske neadekvatnosti. Prestal jsem te dvojici venovat pozornost a zacal jsem pozorovat skupinu ctyr dospelych, asi padesatiletych muzu. Snazili se chytit na hospodske televizi popularni sportovni kanal. Porad jim to neslo. Podle zjevu a obleceni to zrejme nebyli odpadkovi inzenyri (jak by jejich rozhovor nasvedcoval), ale dobre situovani obcane. Zaslechl jsem tyto utrzky: "To je vono, vole!" "Nech to tam, vole, co se do toho seres?""Pockej, vole, ja to tam vyladim, vole." "Ty ses tak blbej, vole, dyt uzs to tam mel, vole!""No konecne je to tam! A uz na to nesahej, ty vole!"
Preladil jsem svou pozornost na bramborak. Nastesti nikdo neoslovoval. Hospoda je to dobra, kdyz ma clovek vecer chut jen si neco zobnout, neodpovi mu tam, ze utopenci nejsou, jenom minutky, tlacenka, ze dosla, ale ze muzu mit ctvrtkilovy kotlet Rigoletto. Ale proc mam pri cmundovych hodech poslouchat ty nejapnosti? Asi tam budu chodit s klapkami na usich.
Druheho dne jsem zasel do kavarny, proslavene slehackovymi dobrotami. Vedle mne sedely dve mlade zeny a bavily se o beznych problemech. Vlnici vzduch mi donesl zavan jejich parfemu a problemu "Zase mi budou zvysovat cinzi. Ja uz teda nevim co dal" "Ja mam kliku, mam dobryho domaciho. Von je sice Zid, ale hodnej." Dalsi zavan parfemu "Cemu se smejes?" "No tady, podivej, v tech novinach, v tom Super, na ten titulek. Deda onanoval pres plot pred skolackami." "To mi povidej. Ja mela jednoho pritele, zdaleka to nebyl deda, ten me dycky vtahnul do telefonni budky a tam" Lzicka zaskrabala o talir a nejdulezitejsi cast vety mi unikla. Domyslete si podle sve chlipne fantazie.
Nejotresnejsi dialog jsem zaslechl v paradni restauraci Kampa Park. Nasi nemecti golfovi kamaradi se rozhodli oslavit narozeniny velkorysym zpusobem. Navrhl jsem jim ten svetovy prosluly podnik na brehu Vltavy, hned vedle Karlova mostu. Usedli jsme a precetli si jejich propagacni brozuru. V Kampa Parku vecereli Vaclav Havel, Hillary Clinton, norsky a svedsky kralovsky par, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Pele tam oslavil 60. narozeniny, byli tam Ben Kingsley, Alberto Tomba, Bruce Springsteen i Madelaine Albright (kdybysem to vedel, tak bysem tam byl nechodil). Pojedli jsme slusne, zaplatili kralovsky. Jenze kamarad vypisoval na uctence, jakeho prideluje personalu tuzera, obsluhujici mladik poklekl na koleno a zacal prosebnicky zadonit a prznit cizi rec. "Mne je to strasne trapne, drahy pane," (kecal, nejvic to bylo trapne mne,) "nezlobte se, ale mohu vas poprosit jak bych to vysvetlil vite, kdyz napisete spropitne na otisk vasi kreditkarty, tak oni mi to zapocitaji do dani. Prominte mi, kdybych vas mohl poprosit , nezlobte se, je mi trapne, ale kdybyste mi mohl to tu castku, kdybyste mi mohl dat v hotovosti"
Kamarad se na me podival a pozadal o vysvetleni. Nadechl jsem se a dlouho jsem mlcel. Byl jsem z toho v soku. Pak jsem mu problem neochotne vysvetlil. To se zase nadechl on, pomyslel si sve, zurive zapsanou castku preskrtal a s usklebkem hodil na stul nejake ty marky.
Kratce pred odjezdem jsem zasedal v kavarne na Vaclavaku, kde kdysi byvala Sovetska kniha. Za cucani turecke kavy jsem rozevrel noviny a preletl titulky: Nechtela zranit zajice, skoncila ve spitalu. Zlodejsky deviant dopaden. Zeny okradal, osahaval, ohrozoval nozem a znasilnoval. Same blbosti. Neni tam neco podstatneho? Aha tady: Novy trend: Cesi jezdi do Ruska za praci. A podtitulek: Nabidkou platu lakaji moskevsti restaurateri ceske cisniky.
Konecne! Vzpomnel jsem si na mladika, ktery me zene donesl tlacenku s cibuli, bez chleba a pak se vytratil, na divku, ktera servirovala svickovou s palcem v omacce, na hrubeho pitomce, ktery se mi deset minut po prichodu povysene zeptal, co chci i na toho zadonila v Kampa Parku. Lepsi trest bych si nevymyslel. At jdou cesti obsluhovaci za praci a v cisnikuproste Praze prebuduji restaurace na samoobsluhy!
***

Navrat na hlavni stranu