Navrat na hlavni stranu

Chvala bilemu nadeleni
Stredni Evropu obchazi zurive bile strasidlo. Od sveta odriznute obce. Zavate silnice. Kolaps dopravy. Snehem bicovani reporteri primo v epicentru. Zpovidaji na smrt unavene silnicare v jejich sisyfovskem boji s prirodnim zivlem. Vzpominani pametniku, babicek a dedecku, na posledni velkou kalamitu. Bezradni zeleznicari krcici rameny. Nasazena vojenska technika pomaha s vyprostovanim zapadlych motoristu. Dramaticke rozhovory s radovymi obcany o potizich se zasobovanim a s dostupnosti lekarske pece. Inu hotove bozi dopusteni. Takova je snehem bohata zima na televiznich obrazovkach, na strankach novin a v hlaseni rozhlasovych hlasatelu.
A jeste nez nasi zpravodajove obrati svoji profesionalni pozornost na ty prijemnejsi stranky zimy, na spokojene horske hoteliery a na nadsene vyznavace bilych sportu, slusi se, aby alespon trosinku pripomenuli tvrdy udel bezdomovcu, pripadne i politovali chudacky polni a lesni zver mrznouci v hlubokych zavejich.
Stranou tohoto medialniho pohledu zustava sama zranitelnost moderni civilizace. Civilizace notoricky zavisle na vyuziti kolovych dopravnich prostredku. Osvedcene sane tazene konskym sprezenim s romantickym zvonenim rolnicek jsme odvrhli coby prezitek te stare nemoderni civilizace nasich predku. Jiny priklad nabizeji na podzim jeste silni a sebevedomi silnicari a zeleznicari. Ti zase pro zmenu pohrdli takzvanymi zasnezkami, drevenymi snehovymi zabranami, ktere kdysi tvorily soucast krajinne kulisy na otevrenych planich u dopravnich cest. Spolehani pouze na vykonnou techniku v podobe snehovych pluhu a frez se tedy opet vymstilo. A domysliva cloveci spolecnost ve stretu se zakernymi besi zimy zase jednou dostava na frak.
Pro novinare je takovato zima, zvlaste v lednu, vitane tema. Vzdyt vanocni a silvestrovske namety jiz definitivne vysumely, Tri kralove toho zase tak moc nenabizeji a o novych zakonech a narustu cen zbozi a sluzeb se take neda psat donekonecna. Ano, zda se, ze k nam to bile nadeleni letos prislo v pravy cas.
Ovsem kde jsou ty casy, kdy soudruzi novinari meli diky snehove kalamite jedinecnou prilezitost ukazat, co v nich opravdu vezi. Tak si mozna vzpomeneme na takrka frontova zpravodajstvi z boje s nepokrokovym prirodnim zivlem, za nimz se daly tusit imperialisticke rejdy a skodolibost reakcionaru. Zima totiz, v techto pradavnych dobach, patrila ze ctyr hlavnich nepratel socialismu, jake predstavovala jednotliva rocni obdobi, k nepriteli nejzakernejsimu. Proto boj na snehove a mrazove fronte byval i veskrze politickou zalezitosti. Zkouskou odolnosti a houzevnatosti lidoveho hospodarstvi, stranickych kadru a pracujicich kolektivu.
Dnes je situace jina. Jelikoz postradame mocne systemove nepratele, muzeme spolehlive tvrdit, ze ono zurive bile strasidlo zasahlo do nasich vsednich zivotu bez ohledu na prani a rozhodnuti politiku. Spada tudiz jasne mezi pohromy puvodem nepoliticke. A to je moc dobre, nebot nam, at jiz tem odriznutym od sveta a s vraskami na cele nebo tem jasajicim na sjezdovkach a pri staveni snehulaku, nabizi odpocinuti od vsech pohrom politickych, jez nas tak jako tak doprovazi takrka po cely dlouhy rok. A proto chvala bilemu nadeleni, rikam si skodolibe jako kdysi pred pradavnymi lety, kdyz jeste zima patrila k uhlavnim nepratelum socialismu.
Miroslav Petr - Hradec Kralove
***

Navrat na hlavni stranu