Navrat na hlavni stranu

Sochy Henry Moore jsou opet v AGO
V techto dnech byla znovu instalovana sbirka soch, podle kterych byla odlita rada bronzovych soch Henry Moora, ktere se nachazeji po celem svete. K teto instalaci se vracime nejen fotografiemi, ale i nasledujicim clankem, ktery napsala a natocila pro Mezinarodni vysilani CBC u prilezitosti umrti Henry Moora v roce 1986 A. Machova.
v nedeli 31. srpna zemrel ve svem domove v Anglii snad nejproslulejsi sochar povalecnych let Henry Moore. Svetlo sveta spatril poprve pred 88 lety v malem hornickem mestecku Castleford nedaleko Leedsu. Ma se za to, ze krajina kde vyrustal ­ krajina hald, slatin a skal ­ ovlivnila charakter jeho tvorby. Ma se take za to, ze se rozhodl byt socharem pote, co slysel v nedelni skole o Michelangelovi.
V roce 1919 se mlady Moore zapsal na umeleckou skolu v Leedsu, v roce 1921 prisel na jednu z nejprestiznejsich umeleckych skol sveta ­ na Royal College of Art do Londyna. Umelecky zral nejen pod vlivem zapadoevropskeho umeni, ale take pod vlivem umeni Afriky a predkolumbovske Ameriky. Jeho expresivni nefigurativni dila pripominaji objekty, ktere byly formovany prirodnimi silami ­ omilany vodou a obrusovany piskem. Moore casto pouziva otvoru a pruhledu, ktere zduraznuji trojrozmerny charakter jeho vytvoru, dotvareji pocit masivnosti a hmotnosti a jsou podle vyjadreni umelce samotneho vyrazem jeho fascinace jeskynemi ve stranich a na utesech. Pro Moorovy figurativni vytvory je typicka volna hra s proporcemi, prolinavost konvexnich a konkavnich forem, monumentalnost, prisnost, nekdy az tragicnost.
I kdyz Henry Moore prozil svuj zivot v Anglii, mel velmi vrely vztah ke Kanade ­ a k Torontu obzvlast. Kazdy, kdo navstivil toto mesto, se pamatuje na mistni sveraznou radnici, kterou navrhl finsky architekt Viljo Revell a ktera byla otevrena v roce 1965. Kdyz Revell hledal socharsky doplnek pro svuj netradicni stavebni navrh, rozhodl se pro Moorovo dilo. Tak se stalo namesti, na nemz se radnice nachazi, domovem pro Moorova Lucistnika. Dnes je tento abstraktni bronzovy utvar integralni soucasti prostoru. Jeho prijeti vsak predchazela vlna nevole. Tehdejsi torontsky starosta Phil Givens chtel koupit Lucistnika z verejnych fondu, danovi poplatnici se vsak proti tomu postavili, a tak se starosta pricinil o to, aby Lucistnik docestoval do Toronta za soukrome penize.
Instalace Lucistnika v roce 1966 otevrela novou kapitolu v umelecke historii Toronta a znamenala rovnez zacatek Moorova pratelskeho vztahu k hlavnimu mestu Ontaria ­ vztahu, ktery shodou okolnosti vyustil v jednu z nejpozoruhodnejsich kapitol v dejinach Ontarijske galerie. Tate Gallery v Londyne musela pro nedostatek mista odmitnout Moorovu nabidku vice nez 200 artefaktu, ktere reprezentovaly prurez jeho tvorbou. Ontarijska galerie se vmisila do rozehrane partie nabidkou, ze jestlize umelec da nabizenou sbirku soch, maket, kreseb a grafik do Toronta, bude si moci sam navrhnout prislusny vystavni prostor. Henry Moore prijal a v roce 1974 bylo v Ontarijske galerii slavnostne otevreno Moorovo kridlo. Moorova donace nejenze patri k nejdulezitejsim darum, ktere kdy Ontarijska galerie dostala, ale je take jednim z nejstedrejsich daru, ktery kdy dal jakykoliv umelec jakekoliv galerii. Moorovo kridlo je magnetem, ktery pritahuje kazdy rok do galerie tisice navstevniku a studentu umeni.
Kdyz zavola smrt, i kralove musi poslechnout. Umelec odejde, ale jeho dilo zije dal. Dulezita cast Moorova dila zije diky podivnym nahodam osudu v Torontu.
***

Navrat na hlavni stranu