Satellite 1-416

Jiri Fischer se tesi az NHL zaklepe na dvere v Detroitu

Toronto-Detroit 4:3

Rozhovor v MP3

Jiri Fischer
Tento vikend doslo k poslednimu doladovani formy. Posledni skrty v soupiskach, posledni dva pratelske zapasy mezi Torontem a Detroitem, dvema muzstvy originalni sestky. I kdyz Toronto obe utkani vyhralo, v Detroitu 4:3, v torontske Air Canada Centre dokonce 4:1, byl cesky obrance ve sluzbach Detroitu Jiri Fischer v pohode. Hned na prvni otazku, odpovedel, ze se tesi na NHL spolu s celym muzstvem. Prvni dva zapasy hraje Detroit se St. Louis a pak jiz se NHL rozjede na plne obratky.
JF:
St. Louis je jednim z nasich hlavnich souperu a letos bude soutez extremne vyrovnana. V minule sezone jsem mel moznost hrat v ceske lize a sehrat nekolik mezinarodnich turnaju. Doufam, ze budeme na sezonu vsichni dukladne pripraveni.
ABE: Da se vubec pred touto sezonou predpokladat, ktere muzstvo bude dobre a ktere nebude, protoze v NHL nezustal po rocni vyluce kamen na kameni?
JF
: Pokud nekdo sleduje NHL, tak videl to neuveritelne mnozstvi prestupu. Mnoho hracu bylo vyplaceno diky platovym stropum. Nova kolektivni smlouva uvedla radu pravidel, ktera predtim nebyla. Bude to zajimave. Nema favorita. Podle soupisky vypadala nejsilnejsi Philadelphia, ale v priprave hrali nejlepe hraci San Jose a Ottawy. Myslim si, ze budou hrat dobre tymy, ktere maji rychle, sikovne hrace s dobrym zakoncenim. V minulosti temto hracum nevyhovovalo malo prostoru. Ted, diky pravidlum, se vse otevrelo. Jako obrance to mam ted horsi. Neni snadne branit utocnika, ktery neztrati puk a kdyz se ho nemohu dotknout.
ABE: Za dva roky se take hodne zmenilo ve vykonosti jednotlivych hracu. Nekteri se zlepsili, ale jini ztratili na vykonnosti.
JF:
Mne osobne prestavka pomohla. Nic jsem neztratil, protoze jsem porad hral bud v Cechach nebo za narodni tym. Na druhou stranu hraci, kteri nehrali, tak nemeli zadna zraneni. Mohli podstoupit operace, na ktere jinak neni cas. Oboji ma svoje pro a proti. Myslim si vsak, ze hraci, kteri hrali v minule sezone by meli mit alespon trochu naskok.
ABE: V posledni dobe jsi prosel radou soutezi, od ceske ligy pres MS az k temto pratelskym utkanim. Znas NHL i Stanley Cup Mohl bys to nejak porovnat?
JF:
Nejtezsi asi bylo finale Stanley Cupu 2002, ktere jsme vyhrali. Pak je velice obtizne MS, kde se hraje na jeden vitezny zapas. Tam hodne zalezi na stesti, ktere jsme tento rok meli. Bylo neuveritelne vyhrat Stanley Cup v Detroitu v roce 2002, kde je hokej nesmirne popularni a take vyhrat MS v dresu Ceske republiky. Byl to skvely pocit, kdyz jsme to dokazali pro Ceskou republiku a kdyz jsme ji take trochu zviditelnili. Oboji melo neco do sebe. Kvalita NHL je pochopitelne vyssi nez Ceske extraligy. Pocinaje pristupem hracu, pres rizeni klubu pres pristup treneru k zapasum az po zazemi. Mnoho veci se neda srovnavat, ale porad je to hokej a dokud si muze clovek zahrat hokej, tak je krasne na svete.
ABE: Jednou z novinek v letosnim rocniku NHL jsou po skonceni zapasu samostatne najezdy. Behem souteze to bude pouze za nerozhodneho stavu i po prodlouzeni. Ted v priprave byly samostatne najezdy po kazdem utkani. Jak se ti tato novinka libi a tyka se te to jako obrance?
JF:
Stale doufam, ze trestna strileni si zachovaji to napeti nejzajimavejsi akce v hokeji a doufejme, ze jich nebude tolik. Tim to bude porad atraktivni. Na druhou stranu je to vynikajici napad, jak udrzet divaky do posledni minuty. Ted se nestane, ze lidi budou odchazet pred koncem zapasu.
ABE: Zkousel jsi sam take se do najezdu zapojit?
JF
: Zkousim to porad a pri zapase zalezi pochopitelne na trenerovi, v koho vklada duveru. Bohuzel zatim jeste na mne neprisla rada.
ABE: Jelikoz kluby ze Zapadni konference zde hraji pouze jednou za dva roky, tak nevim jestli se letos jeste zde uvidime, ale preji hodne uspechu v nastavajicim rocniku NHL.
Ales Brezina

 

Treti branka Toronta

NHL

Sezona 2003-2004

 

Satellite1-416.com