Satellite 1-416

NHL

J. Spacek , Sl. Lener a D. Vyyborny

Toronto nezavahalo
Toronto-Columbus 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Branky:
11. Domi 5 (Reichel, Tucker), 32. Roberts 22 (Renberg, Klee) presilovka, 43. Tucker 16 (Kaberle, Pilar) presilovka, 60. Renberg 11 (Sundin) do prazdne branky - 17. Marchant 8 (Eriksson, Sanderson). Strely na branku: 28:19. Presilovky: 5:3. Vyuziti: 2:0. Divaci: 19356.
Torontu trvalo vice nez polovinu utkani nez se prosadilo. V prve tretine sice jiz vedlo, kdyz Domi zuzitkoval idealni prihravku Roberta Reichla, pak vsak Columbus vyrovnal hru i skore Marchantem. Teprve v druhe tretine Roberts z uhlu pod klacek dostal Toronto do vedeni. V okamziku, kdy Blue Jackets zle dotirali v zaverecne tretine, zasahl nestastne David Vyborny Sundina vysokou hokejkou a pri ctyrminutove torontske presilovce Tucker tecoval Kaberleho strelu na 3:1. Columbus se pokusil hrat power-play v zaveru, ale naopak torontsti meli prilezitost skorovat. Jednou David Vyborny zachranil puk na brankove care. Strela Renberga z poloviny kluziste vsak jiz znamenala branku. Utkani prihlizel i reprezentacni trener Slavomir Lener a zde jsou jeho postrehy po ctyriceti minutach hry.
SL: Prijel jsem sem, abych hodnotil nase kluky. Jsou hodne s pukem a maji dost casu na lede. Jsou videt, coz mi dela velkou radost. At jiz v Torontu, nebo v Columbu, kde jak Vyborny, tak Spacek jsou casto nasazovani. Coz je pro mne dulezite.
ABE: Neni tak trochu paradoxni, ze trener reprezentace ma spis zajem o muzstva dole nez nahore?
SL:
Ano je. Na druhou stranu v NHL se jedna o muzstva, ktera maji skvele hrace, at jsou prvni nebo posledni. Takze my muzeme vybrat dobre hrace, zrovna tak jako Kanada nebo Svedsko. Takhle bych to nespecifikoval. Je vsak pravdou, ze hodne nasich dobrych hracu hraje v prednich muzstvech, ktera jsou v horni polovine tabulky.
ABE: Je nejakou vyhodou, ze cesti hraci hraji vetsinou ve Vychodni konferenci, zatimco slovensti spise v Zapadni?
SL:
O tom jsem nikdy takto neuvazoval. Ale skutecnosti je, ze pri svem prvnim zajezdu do severni Ameriky jsem se zameril na sedm zapasu a uvidim ctrnact muzstev z Vychodni konference. Za dva tydny pri druhem zajezdu se soustredim na muzstva ze Zapadni konference.
ABE: NY Rangers nepodava nejlepsi vykony, pocita se stale s hraci z tohoto muzstva?
SL:
Sezona zdaleka jeste neni u konce. Pokud Jarda Jagr a dalsi hraci budou k dispozici, urcite budeme mit o ne zajem.
ABE: Minuly tyden probihaly Svedske hokejove hry, jaky to ma vyznam pro reprezentaci?
SL:
Cele Euro Hockey Tour, vsech dvanact zapasu, je pro nas prinosem. Udelali jsme si velmi dobry obrazek o tom, kdo muze jet na MS a kdo ne. Spise mne vadi ten format ctyr turnaju, kdy muzstvo je vytrzeno na cely tyden z extraligy. Ja bych spis dal prednost dvojzapasu jednou za sest tydnu. Napriklad dvakrat s Ruskem doma a dvakrat v Rusku. Pokud by se to takto upravilo, mohlo by to byt zajimavejsi. Pri tom by se nehrala utkani na neutralnim lede. Tech dvanact zapasu nam skutecne ukazalo hodne.
ABE: Tento turnaj se nekdy nazyva neoficialnim ME a pri tom tam nehraje jedno z nejlepsich muzstev, kterym je Slovensko?
SL:
Zde jsou problemem terminy. Ale zatim jedini, kteri brzdi zminenou variantu, jsou Rusove. Takze je mozne, ze misto toho budeme hrat novym zpusobem a misto Rusu by hrali v tomto turnaji Slovaci.
ABE: Zmeny pravidel v NHL?
SL:
Libi se mi, ze jsou to radikalni zmeny, ale ja bych se nebal jit jeste dal. Klidne bych zvetsil branky o dva centimetry na kazde strane i nahoru. Rovnez ctyri na ctyri by byl zajimavym experimentem. Je zapotrebi spise nez na technicke veci se snazit dohlednout na pravidla, jak se dodrzuje hakovani, braneni ve hre atd. Zvetsit led by tezko asi prichazelo v uvahu, protoze by se jednalo o financne nakladnou zalezitost. Navic by se snizila kapacita hlediste. Urcite by to prospelo hre stejne jako hra ctyri na ctyri.
O zhodnoceni utkani a letosni sezony, jsme nejprve pozadali Davida Vyborneho:

David Vyborny s cislem 9


DV:
Toronto hralo lepe nez my a opravnene ziskalo body. Celkove jsem druhy v kanadskem bodovani za Nashem, ale vypada to, ze do Stanley Cupu nepostoupime a tak bych rad jel na MS v Praze.
Jaroslav Spacka jsme se zeptali nejen na utkani, ale i na hokejove zacatky:
JS:
Myslim si, ze jsme zacali velice dobre. V druhe tretine jsme Torontu prenechali taktovku a Toronto dokazalo vyuzit presilovky.
ABE: Jak vzpominas na Rokycany a Plzen?
JS:
Ja jsem vyrustal v Rokycanech. Pouze posledni rok v dorostu jsem presel do Plzne. Hrozne rad vzpominam na tuhle dobu a pokud bude pristi rok stavka, tak bych chtel hrat za Plzen.
ABE: Do Blue Jackets jsi prisel z Chicaga. Jak bys porovnal tato dve mesta?
JS:
Florida, kde jsem v NHL zacinal a Columbus jsou nova muzstva, kdezto Chicago ma tradici. Lidi tam daleko vic ziji hokejem. Columbus teprve zraje. Musime vychytat jeste nejake chyby, ale myslim si, ze budeme lepsi a lepsi.
ABE: Jste na trinactem miste v Zapadni konferenci
JS:
Nase konference je tezka. Kdyby doslo k vymene naseho muzstva do Vychodni konference, pak bychom urcite meli lepsi pozici a vetsi sanci probojovat se do SC.
ABE: Kdyz hrajete proti Chicagu nebo Detroitu je atmosfera jako pri derby?
JS:
Hlavne divaci dost cestuji na zapasy. Chicago, Detroit a St. Louis, to jsou velci rivalove.
ABE: Dnes byl za vami Slavomir Lener. V pripade, ze by te pozval do Prahy, chtel bys hrat na MS?
JS:
Ja reprezentaci nikdy neodmitnu. Pokud nebudu vymenen, tak bych rad v Praze hral.

Spacek a Roberts
S vysledkem byl podstatne spokojenejsi Tomas Kaberle v satne Toronta:
ABE: Co bylo rozhodujicim momentem?
TK:
Uvod utkani, ktery nam tentokrat vysel narozdil od predchozich zapasu, kdy jsme museli dotahovat.
ABE: Jedna asistence spolu s Karlem Pilarem, to se nedeje casto
TK:
Malokdy hrajeme spolu, pouze pri presilovce. Vymenili jsme si puk, ja vystrelil a Tucker to jeste tecoval.
ABE: Jak se citis po zraneni?
TK:
Obe ramena uz jsou lepsi a doufam, ze behem ctrnacti dnu budou stoprocentni a ze to bude v poradku pro play-off.
ABE: Jak byl neprijemny nefavorizovany Columbus, kdy se da jen ztratit?
TK:
Je to o to horsi, ale i zajimavejsi, ze se nemuze vypustit zadny zapas. Toto utkani jsme rozhodli ve ctyriceti minutach a pak jsme kontrolovali hru.
ABE: Co rikas chystane zmene pravidel?
TK: Myslim si, ze tato pravidla jsou dobra. Napriklad byla by skoda, kdyby nekteri golmani nemohli hrat za brankou. Protoze mnozi to leta pilovali. A my jako obranci bychom museli menit zpusob hry.
Ales Brezina
***

 

Satellite1-416.com

NHL