Covid 19 - kulturní Sahara

Nikdo nepočítal s epidemii, která nás letos postihla. Kromě zdravotních problémů, obrovských ekonomických ztrát, postihla pandemie veškeré složky života včetně kultury.

Nokturna pořádala poslední koncert v únoru 2020 v hale kostela sv. Václava - pod titulem první Česko-Slovenský Dixieland. Koncert byl velmi úspěšný - muzikanti většinou českého nebo slovenského původu hráli fantastický soubor skladeb z počátečního období jazzu. Koncert byl téměř vyprodány, catering Sváti Militkyho byl vynikající, všechno klapalo. A to jsme ještě nevěděli, že je to poslední vystoupení během pandemie, která už řádila v Číně.

Březnový koncert pianistky Radky Hanákové Bachovy Goldbergovy variace se již nekonal. Taktéž byl zrušen koncert houslisty Ivana Ženatého a jazzový večer Josefa Musila na Masaryktownu.

Co dál? Quo vadis? Bylo by velmi optimistické doufat, že Nokturna začnou na podzim. Byl by to 20. ročník Nokturen a máme připravený velmi dobrý program. Bohužel se koncerty přesouvají na začátek 2021, kdy doufáme, že pandemie bude ustupovat.

Na únor 2021 je plánován druhý ročník Česko-Slovenského Dixielandu pod vedením Mira Letka, opět v hale kostela sv. Václava, na květen máme přislíbené vystoupení Jiřího Stivína z Prahy, vynikajícího muzikanta, hlavě flétnisty - v sólovém vystoupení v hale sv. Václava. V červnu vystoupí kapela Josefa Musila v Restauraci Praha.

Čekám na potvrzení houslisty Ivana Ženatého, pianistky Radky Hanákové a Zemlinského kvarteta (asi na podzim 2021). Sledujte českou televizi Nová Vize a Satelite 1-416 s přesnými daty koncertů. Chtěl bych tímto způsobem poděkovat generálnímu konzulovi Ivanu Počuchovi, kterému končí čtyřleté období na konzulátu v Torontu, za veškerou pomoc a podporu Nokturen ve městě i za veškeré akce které připravil během svého období pro naše krajany i kanadskou veřejnost. Byly to filmové festivaly českých filmu, koncert pěveckého sboru z Prahy a hlavně vynikající koncert k 30. výročí pádu komunismu v Evropě, v říjnu 2019. Přejeme mu hodně úspěchu v jeho další činnosti v Praze!

Miloš Krajný

***

Ottawský mezinárodní festival animovaných filmů

Právě začíná Ottawský mezinárodní festival animovaných filmů, na který Vás všechny zveme jménem hlavního organizátora - Kanadského filmového institutu v Ottawě.

Letos jsou mezi vybranými filmy dva z dílen českých mladých nadějných autorek. Jsou to: Film režisérky Alexandry Májové Pračka (Washing Machine) a studentský film Andrey Szelesové Odpolední čaj (Afternoon Tea).

Lístky stojí 9 dolarů a možno je objednat na: 

https://oiaf2020.ca/box-office/

emb

***