Česká lípa

Saperov je místo ve střední Britské Kolumbii, které byste na sebepodrobnější mapě marně hledali. Je to samota na pokraji pralesa, kam se uchýlili a kde úspěšně hospodaří Jan a Lenka Vodičkovi. A to pojmenování ryze české a ryze osobní vymyslil Honza (ale o tom napíšu později). Dodám ještě, že Saperov leží na jihu oblasti asi 40 km severovýchodně od města 100 Mille House.

Na tuto samotu se po několik let sjížděli nadšenci převážně ze Severní Ameriky na Trampskou kytaru. Zúčastnil jsem se jednoho ročníku a stal se tak svědkem, že kytary tu drnčely od rána do noci a že trampské písničky, jaké se tu zpívaly, byly hodnotné a že se staly po právu cennou součástí naší populární kultury. Což potvrzuje i fakt, že Češi s nimi jednou i vyhráli celosvětovou soutěž v Austrálii.

Tak na tuto samotu se jeden srpnový víkend sjela nevelká skupinka, aby zde vysadila lípu. Stojí za připomenutí tradice, jaká je s tím spojena. V dávných dobách spolu v českém povědomí soupeřily dub s lípou, který z nich má punc stromu národního. A až roku 1848, jímž vrcholilo národní obrození, slovanský sněm rozhodl, že lípa je stromem slovanským a dub přisoudil Němcům. Lípa se pak stala opravdu stromem národním. jako v žádném jiném slovanském státu. Za první republiky se lípy vysazovaly po českých městech a vesnicích k výročí republiky. A lípa, vyznačující se mohutností, dlouhověkostí a košatou korunou, se pokládala za symbol češství.

A právě na tuto tradici, dnes už pozapomenutou, ono srpnové vysazování navazovalo. A zdůrazněme: nebylo to k žádnému výročí, obešlo se to bez jakékoli pompy, proběhlo to ve vší skromnosti. Ti lidičkové, co se tam sešli, že jim bylo spolu dobře, pozpívali si, pobesedovali a po dvou dnech se zase v poklidu rozešli. Že  to je trochu málo? Neřekl bych. Buďme rádi, že ta lípa jako symbol  češství zapouští kořeny a mohutní. A že je s to soustředit lidi ke společnému prožitku. A kdo ví? Snad se najdou i následovníci…

Zdeněk Smejkal - Britská Kolumbie

***

Po uzávěrce jsme se dověděli, že Zdeněk Smejkal zemřel 29. září 2020. Narodil se ve Veselí nad Moravou. Kromě šesti let, kdy působil ve Varšavě, celá svá produktivní léta strávil v Brně. V Brněnském děníku o něm napsali:  

ZEMŘEL NESTOR FILMOVÉ VĚDY

Přinesl filmovou vědu do Brna. V úterý zemřel filmový historik, teoretik a kritik Zdeněk Smejkal, který na nynější Masarykově universitě založil obor filmová věda. „Jeho semináře patřily k uvolňujícímu se duchu šedesátých let. Za normalizace nemohl v činnosti pokračovat, k přednáškám a publikování se vrátil po roce 1989.“

Psal do Nového domova, později do Satellitu, náruživě hrál tenis. Dokonce jednou vyhrál kanadské mistrovství nad šedesát let. 

Hana Příleská