Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Hudba z Terezína

Lenka Lichtenbergová

Ráda bych se s vámi a případně vašimi čtenáři podělila o něco, na čem pracuji. V této chvíli jsem uprostřed tvorby dalšího a možná největšího mého projektu, který je svázaný s rodnou zemí. Jedná se o básně mojí babičky, Anny Hany Friesové, které napsala když byla uvězněna (1942-45), spolu se svým manželem Richardem, a mojí maminkou, v koncentračním táboře Terezín. Dva útlé a trochu rozpadlé notýsky s
těmito básněmi jsem našla až když moje maminka zemřela, v  jejím sekretáři. Když jsem se do básní začetla, musím říci, že mi vyrazily dech. Jsou to silné, poetické, zamilované, zoufalé, občas poražené a občas i radostné výkřiky z hloubky duše ženy. Mnoho z nich je o romantické lásce, o něžnosti… jiné zase o manželském vztahu, který už vyprchal, o ztraceném pocitu zamilování a vzájemného respektu. A samozřejmě, vzhledem k tomu kde básně byly napsány, o ztrátě naděje, nelidském chování lidí jeden k druhému. Ale i tam bábinka občas doufala v
lepší budoucnost, jako v básni - písni ‘Na slunce pamatuj’.

Dvanáct z těchto básní je teď zhudebněno, částečně mnou, a částečně šesti dalšími skladatelkami, včetně moc zajímavé české umělkyně Milli Janatkové. Cílem je dvoj-album, kde bude dvanáct písní a dvanáct skladeb v žánru Spoken Word (Mluvené slovo), plus hudební produkce The Thieves of Dream (Zloději snů), prezentována Toronto Downtown Jazz Festivalem http://torontojazz.com/concert/thieves-dreams. Celou věc aranžuji a produkuji sama, jako vetšinu mých projektů. 

Vzhledem k pandemii, plánované představení, které mělo mít premiéru v dubnu v Music Gallery v Torontu, a zítra 17. 5. ve Washingtonu, je zrušené, možná odloženo. Tak jsem teď v rámci výročí konce druhé světové války a osvobození koncentračních táborů, včetně Terezína jako posledního z nich, vydala tuto první písen z projektu, a to s nádhernými fotografiemi Vladimíra Kabelíka. Myslím jeho tvorba dokonale vystihuje atmosféru této písně Čekáme kdesi na konci aleje… - a zvláštní shodou okolností, slova a atmosféra písně zase docela neuvěřitelně vystihují atmosféru dnešní zvláštní doby plné nejistoty a čekání, kdy "čas zmizel a není"…jak praví báseň. 


Hudbu pro tuto píseň napsala kanadská skladatelka a zpěvačka Shy-Anne Hovorka, která má, velmi zajímavě, českého dědečka, ale česky neumí ani slovo. Ačkoliv skládá většinou popovou hudbu v rámci kanadských First Nations, podařilo se jí, podle mého, dost neuvěřitelně podchytit, o co se v básni jedná. Já jsem její skladbu zaranžovala, a jako vše ostatní, produkovala. 

Doufám, že Zloděje snů budeme moci představit snad letos na podzim v Torontu, a v roce 2021  i v České republice. Album písní by mělo vyjít v září t.r.

Budu moc vděčná když informace o projektu nabídnete krajanům. At tak či onak, doufám, že se Vám to líbí. 

Moc zdravím, a děkuji, 

Lenka Lichtenbergová

++++++++++++++++++++++

musician, composer, singer


https://www.youtube.com/c/LenkaLichtenbergMusic

2020 Independent Music Awards Nominee  

LenkaLichtenberg.com

***

 

Anna Hana Friesová