Covid – 19

V okamžiku, když vyšlo poslední číslo Satellitu neměl jsem tušení, že se žádná krajanská akce, která byla v novinách, neuskuteční a že to bude na dlouhou dobu všechno nějak jinak. Neuskutečnilo se divadlo, ani koncerty, knihovny byly zavřené. Dokonce se objevil okamžik, že ani české pivo nebylo v obchodech. Na štěstí po krátkém čase jsme objevili jiný obchod, kde dodávka nebyla přerušená. Festival českého filmu Czech that Film jsme mohli sledovat na internetu, podobně jako festival Hotdocs v Torontu. Plzeňské Finále bylo přeloženo na podzim.

Letecké společnosti jsou na pokraji krachu. Letní pravidelný přímý spoj do Prahy neexistuje a pravděpodobně se jen tak rychle neobjeví a hranice do Spojených států jsou až na výjimky zavřené. Skoro to připomíná dobu mého dětství, kdy se jezdilo na dovolenou do Černošic nebo do Krkonoš. Přesto je zajímavé se podívat na grafy, jak se v které zemi s pandemií vyrovnávali. Pravda, najdou se lidé, kteří COVID 19 přičítají temným silám a různým spiknutím. Podobně jako byla mandelinka bramborová americkým broukem, s kterým bojoval i Ferda Brabenec.

V Kanadě nás neustále ministryně Patty Hajdu ujišťovala, že nebezpečí je malé. Nebylo. Obdiv zasluhuje v Britské Kolumbii doktorka Bonnie Henry (Provincial Helth Official), která varovala včas proti cestování a udělala rázná opatření. Epidemie přišla k Pacifiku rychle, ale zdá se, že provincie je z toho pomalu venku. Překvapivě si ani ontarijský premiér Doug Ford nepočínal nejhůře, i když nutno přiznat, že šetření v minulosti na domovech důchodců se zle vymstilo a důchodci v nich byli hlavní obětí.

Epidemie zastihla některé země jako Itálii, Španělsko, Belgii nepřipravené a přestože připravila o život řadu, obzvláště starších lidí, tyto země se pomalu ze šoku zotavují.

Dobře si počínalo Slovensko, v ČR musela řada lidí ještě na jarní prázdniny odjet lyžovat do Itálie a když už byla epidemie skoro u konce museli horníci na dole Darkov ještě sfárat a cestou nakazit své kolegy, které s nimi cestovali v autobuse.

Podstatně hůře to odnesla Velká Británie, která využila toho, že již není v Evropské unii a málem ministerský předseda Boris Johnson to nepřežil, ale zdá se, že již jsou Angličané také z nejhoršího venku. Švédsko šlo svoji cestou a zatím to vypadá, že to není nejlepší způsob, když se ignorují rady doktorů a zdravotníků.

Prezident Trump, podobně jako brazilský prezident Jair Bolzonaro situaci zlehčoval a je pravděpodobné, že se jak Brazílie, tak Spojené státy, nijak rychle z toho nevyhrabou. Zatím nevíme, jak se situace bude vyvíjet v zemích třetího světa, v Africe, v Indii, v Pakistánu…